Turizm kenti Antalya’da oteller, müşterilerine en iyi hizmeti sunmak için birbiriyle yarışıyor. Antalya’da bulunan 4 ve 5 yıldızlı otellerde yapılan çalışmada gıda güvenliğine önem verdiklerini ortaya koyuyor. Mihriban Ülkü Körk, Bedia Şimşek ve İlhan Gün’ün ‘Antalya İlindeki 4 ve 5 Yıldızlı Otel Mutfaklarında Uygulanan Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemlerinin Değerlendirilmesi’ adlı çalışmada, 153 otel işletmesi incelendi. Bunlardan 65’i dört yıldızlı, 88’i ise beş yıldızlı olan otellerde çalışan yöneticilerin ve personelin gıda güvenliği yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama seviyelerini değerlendirdi.

Gıda Güvenliği (4)

OTEL YÖNETİCİLERİN TAMAMI HACCP’YE SAHİP

Çalışmada yer alan otel yöneticilerinin tamamı, işletmelerinin ISO 22000 (HACCP) Gıda Güvenliği Yönetim Sistemine sahip olduğunu açıklamış. HACCP standardı, fiziksel, mikrobiyolojik ve kimyasal risklere karşı gıdaların korunup güvenliğini sağlamak amacına dayanan ve küresel ölçekte kabul gören gıda güvenliği standardı olarak biliniyor ve otellerin bu standardı sağlaması önemli duruma geliyor.

Gıda Güvenliği (5)

EN ÇOK ZORLANDIKLARI BASAMAKLARI AÇIKLANDI

Yönetici düzeyinde olan çalışanların HACCP sisteminin uygulanabilmesi için en çok zorlandıkları basamağının kayıt ve dokümantasyon basamağı olduğunu belirtiyor.  Çalışmada çarpıcı bir sonuçta ortaya çıkmış. Gıda güvenliğinin yenilenme sıklığı işletmelerin yüzde 49’unda her yıl, yüzde 31,4’ünde her ay, yüzde 6,5’inde ise hiç yenilenmediği belirlenmiş.

GIDA GÜVENLİĞİNE VE SAĞLIĞA UYGUNLUĞA ÖNEM VERİLİYOR

Çalışmada otellerin tamamında personellerin gıda güvenliği ve sağlığa uygunluk konusunda bilgilerin olduğu saptanmış. Otellerin mutfak personellerinin yüzde 96,2’si düzenli hizmet içi eğitim alıyor. Personellerin işe başlamadan önce sağlık kontrollerinden geçtiği ve personellerin yüzde 57,7’sinin yılda bir kez de olsa sağlık kontrollerini yenilediği ortaya çıkmış.

Gıda Güvenliği (2)

COVİD DÖNEMİ BÜYÜK ÖNLEM

COVİD-19 salgınıyla birlikte oteller kendine özgü önlemler almış. Salgın sürecinde aldıkları önlemler ise; TSE’den güvenli turizm sertifikası, salgın ekibi gibi önemli bilgileri içeren önlemleri almış. Bu süreçle birlikte personel mutfaklarında HACCP sistemini eksik olmadan uygulamaya çalışmış ve ortamlar sağlığa uygun bir biçimde düzenlenmiş.

HER ŞEYE RAĞMEN EKSİKLERİ VAR

Otellerde çalışan yöneticilerin ve personellerin gerekli hizmet içi eğitimi aldıkları, gıda güvenliğine önem verdikleri ve sağlık uygulamaları konusunda yeterli bilgiye sahip oldukları araştırmada ortaya çıkmış. Bunun yanı sıra personelin mutfakta gıda güvenliğini sağlama konusunda daha çok eğitime gereksinim duyulduğu da belirlenmiş.

Gıda Güvenliği (3)

ŞAŞIRTICI SONUÇ

Türkiye’nin gıda güvenliği ile ilgili koymuş olduğu kurallar, yaptırımlar gıda güvenliğini, tüketici sağlığını sağlamak adına üretici ve ilgileri korumakta kararlı adımlar atıyor. Gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için sürdürülebilirlik önemli yer ediniyor. Gıda güvenliği için her türlü uygulama turizm sektörü için önem taşıyor ve bu yüzden denetimleri sıklıkla yapılıyor. Çalışma sonucunda ortaya çıkan detay ise sevindirici nitelikte oldu. Otellerin özellikle gıda güvenliğine önem verdiğini geçmiş dönemlere oranlar daha bilinçli hareket ettiklerini ve iyileşme sürecinde olduğu ortaya çıktı. Bunlara rağmen sürdürebilirlik adına denetimlerin arttırılması gerekiyor.

Muhabir: UĞUR FİDAN