Uzmanlar, trafik kaynaklı hava kirliliği ile Alzheimer arasında bir ilişkisi olduğunu açıkladılar. Son araştırmalar hava kirliliğinin beyni olumsuz etkilediği sonucuna ulaştı. Hava kirliliği ve zararlı partikül madde (PM2.5) içeren havanın sıklıkla solunması beyin sağlığını olumsuz etkiliyor. Trafikte yayılan egzoz gazları beyni etkileyen zararlı maddeler içerebilir. Özellikle yoğun trafiğin olduğu büyük şehirlerde yaşayanlarda trafik kaynaklı hava kirliliği bağlı Alzheimer riski artabilir.
SADECE BİR BAĞLANTI VAR
Amerikan Nöroloji Akademisi Dergisi’nin 21 Şubat’ta yayınlanan sayısındaki araştırmaya göre, İnce partikül maddeye (PM 2,5) ve Trafik kaynaklı hava kirliliğine maruz kalmanın alzheimer hastalığı ile ilişkili olduğu bulundu. Çalışma, trafik kaynaklı hava kirliliği ve Alzheimer arasında ilişikliyi netleştirmedi. Sadece bir bağlantısı olduğu sonucuna ulaşıldı.
EVLER BAZ ALINDI
Trafik kirliliği ve Alzheimer arasındaki ilişkiyi ölçmek için 2020 yılından önce ölen ve beyinlerini bağışlayan 224 donör üzerinde araştırma yapıldı. Çalışmada 2002-2019 yılları arasında Metro-Atlanta bölgesi baz alındı. Donörlerin ölmeden önce 1, 3 ve 5 yıllık PM 2,5 konsantrasyon oranı, ev adresleri ile ilişkilendirildi. Donörlerin yaşı ortalama 79’du. Araştırmacılar, donörlerin ev adreslerini baz alarak trafik kaynaklı hava kirliliğini ölçtü. Konu hakkında çalışmalar hala devam ediyor.
Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nin çalışma yazarı Anke Huels,” Bu sonuçlar, trafikle ilişkili hava kirliliğinden kaynaklanan ince partikül maddelerin beyindeki amiloid plak miktarını etkilediğine dair kanıtlara katkıda bulunuyor. Bu bağlantının ardındaki mekanizmaları araştırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var." dedi.