Öğrenci Veli Derneği Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, eğitimin geldiği noktayı ve gençlerin karşılaştığı zorlukları eleştirerek, mevcut durumun topluma yansımalarını ve çözüme yönelik önerileri dile getirdi. Eğitimin toplumun geleceğini şekillendiren en önemli unsurlardan biri olduğunu ifade eden Başkan Koç, son yıllarda Türkiye'de eğitim sisteminde yaşanan değişikliklerle; laiklik, bilimsellik ve kamusallık ilkelerinin giderek göz ardı edildiğini iddia etti.
“EĞİTİM SİSTEMİ GİDEREK DİNSELLEŞTİ!”
Başkan Tülin Koç, günümüzde devlet okullarının artık yarı özel hale geldiğini belirtti ve: “Laik, bilimsel ve kamusal eğitim, son derece değerli ve önemli bir ilkedir. Ancak, devlet hızla bu üç ilkeden uzaklaşmış durumda. Eğitim sistemi, laiklikten uzaklaşıp giderek dinselleşti. Bu durum, yaşam tarzımıza kadar yansımaya başladı. Bilimsellikten de uzaklaştı; son müfredat, uygulanan ÇEDES projeleri ve yapılan protokoller, eğitimin bilimsellikten tamamen uzak olduğunu gösteriyor. Kamusallık da ortadan kalktı. Şu anda devlet okulları, OECD ülkelerindeki araştırmalara göre, yarı özel hale gelmiş durumda. Türkiye'de tam anlamıyla bir kamusal eğitim sistemi olmadığı tespit edilmiş durumda” ifadelerini kullandı.
“BU ÜLKEDE GENÇLERİN GELECEĞİ YOK!”
Başkan Koç, Türkiye’nin genç nüfusunun gelecek kaygısı içinde olduğuna dikkat çekerken açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Eğitimin niteliği ve kamusallığı ortadan kalktı. İkinci bir sorun ise gençlerin geleceğe dair umutlarını kaybetmesi. Özellikle lise öğrencilerine "Gelecekte ne yapmak istiyorsunuz?" diye sorulduğunda, cevap genellikle ‘Yurt dışına gitmek istiyorum’ oluyor. Bunun sebebi, gençlerin bu ülkede geleceklerinin olmadığını düşünmeleri. Kendi kızım 10 yıl üniversite eğitimi aldı ve gazetecilik yapmayı hedefliyordu, ancak Türkiye'de bu alanda çalışamadı. Şu anda Kanada'da yaşıyor. Gençler bu ülkede ciddi bir gelecek kaygısı taşıyor. Eğitimli kesimin çoğu, yurt dışına yöneliyor ve maalesef üretken beyinlerimiz başka ülkelere göç ediyor.”
ÇOCUKLAR VE OKUL ARASINDA ENGEL OLDU
Okul servis ücretlerindeki beklenmeyen artış veliler arasında hala tartışılmaya devam ederken Başkan Koç, konuyla ilgili: “Bu sadece eğitimli gençler arasında değil, okulu terk eden öğrenciler arasında da yaygın. Veliler ve öğrenciler, eğitim sisteminden umudunu kesmiş durumda. Özellikle kırsal alanlarda ulaşım zorlukları nedeniyle ciddi okul terkleri yaşanıyor. Taşımalı eğitim sisteminde yapılan kısıtlamalar ve servis ücretlerinin yetersizliği, çocukların okula ulaşmasını zorlaştırıyor. Bir ülkenin geleceğine, çocuklarının eğitimine yatırım yapması gerekirken, maalesef yatırımlar farklı alanlara kaydırılıyor” sözleriyle artan servis ücretlerinin doğurduğu mağduriyeti” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKE!”
Başkan Koç açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Yetişmiş beyinler hızla yurt dışına gidiyor. Doktorlar, mühendisler, pilotlar gibi eğitim almış kişiler, bu ülkede gelecek görmedikleri için başka ülkelerde yaşamlarını sürdürmeyi tercih ediyor. Bu, Türkiye için büyük bir tehlike. Ancak, ülkeyi yönetenler bu durumu çözmek yerine "Giderlerse gitsinler" gibi umursamaz ifadeler kullanıyor. Bu noktada, yasa yapıcıların ve yöneticilerin, gençleri bu ülkede nasıl tutacaklarını düşünmeleri ve bu konuda çözümler üretmeleri gerekiyor.”
BAŞKAN KOÇ, YASA YAPICILARA ÇAĞRIDA BULUNDU!
Öğrenci Veli Derneği Antalya Şubesi Başkanı Tülin Koç, açıklamalarını sonlandırırken: “Biz Öğrenci Veli Derneği olarak hala umutlarımızı yitirmedik. Yöneticilere ve yasa yapıcılara sesleniyoruz: Eğitimi ideolojik çıkarlarınıza göre şekillendirmekten vazgeçin. Eğitim sistemiyle oynayarak, bu ülkenin geleceğiyle oynuyorsunuz. Laik, bilimsel ve kamusal eğitim çizgisine geri dönülmeli ve yurt dışına göç eden beyinlerimizi ülkeye geri kazandıracak programlar mutlaka hayata geçirilmelidir. Bu durum çok ciddi ve tehlikeli bir boyuta ulaşmış durumda” sözleri ile yöneticilere ve yasa yapıcılara çağrıda bulundu.