“Gazipaşa ve Anamur halkının asırlardır kullandığı Kaşpazarı Yaylası’nı tehdit eden GES projesine, tüm itirazlara rağmen ÇED onayı verilmiştir. GÜN GÜNEŞ ENERJİSİ ELEKTRİK ÜRETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş tarafından Antalya ili, Gazipaşa İlçesi, Şahinler Mahallesi, 450 Ada, 1 Parselde “G3-ANTALYA-1-1 GES (24 MWM /20 MWe – 39,56 ha)” nin yapılması ve işletilmesi planlanmaktadır. Söz konusu proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinin 9. Maddesi uyarınca gerçekleştirilen “Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı”nda yöre halkı tarafından, kurulması planlanan güneş enerji santraline hayvancılığa, arıcılığa ve göç yollarına büyük zarar vereceği, Gazipaşalı ve Anamurlu Yörüklerin yerinden edileceği, Gazipaşa’nın sahil şeridindeki tarımsal sulama sularını, içme suyunu zehirleyici kimyasalların kullanılması durumunda bölgenin biyoçeşitliliğinin büyük ölçüde zarar görebilmesi gerekçesiyle itiraz edildi.

Buna rağmen, en temiz enerji kaynaklarından biri olması nedeniyle aslında desteklenen ama yanlış bir konuma kurulduğu, yukarıdaki gerekçelere dayalı olarak bölge halkı tarafından belirtilen GES’e; halkın görüşleri yok sayılarak onay verildi. Yine anlamış olduk ki AKP iktidarında atılan her adım göstermelik ve kâğıt üstünde kalıyor.

“HAYATI YIKIP KURULMASINA KARŞIYIZ”

Kültürel değerleriyle de dikkat çeken yaylada Karamanoğulları dönemine ait dört askeri mezarlık bulunurken, Karamanoğlu Güneri Bey zamanından günümüze kadar ibadethane olarak kullanılan tarihi bir camii de mevcuttur.

Yayla kültürünü, arıcılığı ve hayvancılığı tehdit eden bu karar, göç yollarının kapanması, tam olarak o bölgede yer alan tarihi ve kültürel miraslarının yok olması riskini beraberinde getirmektedir.

RANT UĞRUNA YAYLA YOK EDEN TEMİZ ENERJİ TESİSİ Mİ OLUR?

Bu nedenle, “GES projesi gerçekten kamu yararına mı, yoksa özel bir şirketin çıkarlarını mı koruyor? Yörüklerin yaylaları, göç yolları, hayvancılık ve arıcılık alanları neden özel bir şirketin enerji projesine feda ediliyor?” merak ediyoruz. Kıyı şeridinde yer alan Antalya’mızın AKP ile imtihanı bitmiyor. Rant uğruna çökmedikleri yer kalmadı dedikçe bir şekilde buluyorlar. Tapu hatası olarak bu alan atıl durumda gözüküyor. Oysaki yüzyıllık kültürü barındıran, geleneklerin, yaşamın hem sosyal hem ekonomik olarak devam ettiği bir alan. Bunu göz ardı etmelerine izin vermeyeceğiz. Bölge halkının yanındayız” açıklamasında bulunan Mustafa Erdem’in Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği sorular şöyle:

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Mustafa Erdem (Small)

1. Bakanlık tarafından kurulan İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından söz konusu projenin ÇED raporunun incelenmesi kaç gün içinde tamamlanmıştır?

2. ÇED raporunun incelenmesi esnasında İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından göz önünde bulundurulan kriterler nelerdir?

3. Söz konusu GES projesine ilişkin olarak bölge halkından alınan görüş ve öneriler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından hangi tarihte iletilmiştir? Bu görüş ve öneriler, Bakanlık yetkilileri tarafından incelenmiş midir?

4. Bölge halkının projeye ilişkin görüş ve önerilerinin, onay kararına etki etmemiş olmasının gerekçeleri nelerdir?

5. Bölge halkının taleplerine ilişkin hiçbir adım atılmadan, daha az kişinin yaylada faaliyet gösterdiği kış mevsiminde ÇED onay kararı verilmesinin gerekçesi nedir?

6. Temiz enerji üretim tesislerinin kurulmasının onaylanması aşamasında, kurulacağı yere ilişkin saha çalışması yapılmasına yönelik olarak, bakanlık tarafından ne tür adımlar atılacaktır?

7. Gazipaşa ilçemize bağlı Şahinler Mahallesi’nde kurulacak olan GES projesi gerçekten kamu yararı adına mı, yukarıda adı geçen şirketin çıkarları gözetilerek mi onaylanmıştır?

Kaynak: MUSTAFA ERDEM/BÜLTEN