Erik, gülgiller familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı. Türkiye’de Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek yayla mıntıkası ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kurak ve çok sıcak bir kısım yerlerinde ve Marmara Bölgesi’nin bazı yerlerinde yetişir. Meyve olarak yenir. Kurutularak hoşaf ve çeşitli yörelerde değişik pestil yapımında kullanılır.

ERİK SUYU MİSAFİRE İKRAM EDİLİR

 Ayrıca erik suyu da yapılır. Bu erik suyu yaz sıcağında soğuk olarak misafirlere ikram edilir. Halk arasında hamile olan hanımların canı erik çektiğinde ,” Ye eriği doğur Ayşe’ yi “derler. Tam bir C vitamini deposu olan erik kalsiyum açısından da zengin olduğu için birçok hastalığa iyi geliyor. Erik bol miktarda B vitaminleri içermektedir, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyvedir. 

TURFANDA ERİK DÖRT GÖZLE BEKLENİR

Erik meyvesi ve ağacı hakkında yapılan araştırmalara göre, Erik ağacı da özelliği olan ağaçlardan bir tanesidir. Bu ağaç diğer meyve ağaçlarına göre daha çabuk, dallanır, budaklanır. Meyvesi oldukça lezzetlidir ve pek çok kişi meyvesini severek tüketir. Özellikle turfada erik dört gözle beklenir. Erik piyasada biraz daha bollaştığında seyyar satıcıların tezgâhını süsler.

ERİK MEYVESİNİN BESİN DEĞERİ

1 Adet (Büyük) Kırmızı Erik 24,30 kaloridir. Kırmızı Erik içeriğinde 4,94 Karbonhidrat(g), 0,07 Protein(g), 0,23 yağ(g), 0,99 lif(g), 1,35 Sodyum(mg), 63,00 potasyum(mg), 3,60 Kalsiyum(mg), 135,00 A Vitamini(ui), 2,16 C Vitamini(mg), 0,05 ve Demir barındırır. Erik ağaçlarının çeşitleri ve farklı türleri bulunmaktadır. Erik ağaçlarının şimdi kısa bodur olanları da yetiştirilmektedir.

ERİK AĞACI SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE VERİR

Erik ağacı sert çekirdekli meyveleri olan bir ağaç türüdür. Küçük ağaç boyu veya çalı boyu olabilmektedir. Eriğin yenilen kısmı ise yumuşak, etli ve sulu olan kısmıdır. Gülgiller familyasından olan bir ağaç türüdür. Meyvesi yenen ağaç türlerinin ortak adı olarak belirtilmiştir. 

Erik Ağacı Özellikleri 

Erik ağacı farklı zamanlarda meyve verebilen bir ağaç türüdür. Erken dönemlerde can eriği çıkar ve sonrasında ise Japon eriği bunu takip eder. Ağustosta ise Avrupa eriği olgunlaşır. İlkbaharda başlayan erik çeşitleri, sonbahara kadar çeşitlenerek devam eder. Farklı dönemlerde olgunlaşan bu erik çeşitleri ise büyüklük ve biçim olarak farklıdır. 

ERİK MEYVESİNİN KABUĞU İNCEDİR

 Eriği kabuğu incedir ve renkleri türlerine göre sarı, yeşil, mor ve kırmızı renklerde olmaktadır. Türkiye’de ise en bilinen erik çeşitleri can eriği, mürdüm eriği ve papaz eriğidir. Eriklerin türlerine ve çeşitlerine göre ağaç boyları da değişiklik göstermektedir. Eriğin dış kısmı yenir ama çekirdek kısımları acıdır. Her meyvesinin şekli ve rengi birbirinden farklıdır.

ERİK AĞACI BAKIMI

 Erik ağacı öyle diğer ağaçlar gibi çok bir ilgi istemez.  Erik ağacının olduğu bahçenin su birikintisinin olması engellenmelidir. Aynı zamanda yabani otlardan arındırılması gerekir. Erik ağacının damla sulama sistemi ile sulanması daha iyi sonuç verecektir. Ağaç dikimi öncesinde bu sulama sisteminin hazırlanması sağlıklı olacaktır. 

ERİK ÇİÇEKLERİ DON TEHLİKESİNE KARI KORUNMALI

Ağaçların erken çiçeklenmesi ve don tehlikesine karşı gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Erken çiçeklenen ağaçlar zarar görürse meyve oranı azalır. Ağaçların kuzeye bakan yamaçlarda dikilmesi daha doğru olacaktır. Kış ayı ılık geçen bölgelerde ağaç dikimi için sonbahar uygun olacaktır. Kışı soğuk geçen yerlerde ise ilkbaharda dikim yapılabilir. 

BİRÇOK ERİK CİNSİ VARDIR 

Erik türleri çoktur,  en organik olanı dağlarda kendi kendine yetişen erik ağaçlarının meyvesidir.  Birden fazla erik çeşidi vardır. Her erik çeşidinin ise yetişme şekli farklıdır. Can eriklerinin yetiştirilme ortamı ılıman olmalıdır. Kısa ve bodur tabir edilen bazı erik ağaçları ise sıcak ve ılıman iklimleri tercih ederler. Eriklerin çeşitlerine göre toprak istekleri de değişmektedir. Erik ağacı saçak kök denilen bir yapıya sahiptir. Saçak kök olan ağaçlar ise derin topraklar yerine sığ topraklarda yetişir. 

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / AYFER ŞİMŞEK