Eczacıların birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Başkan Erçin, Gelir Dairesi Başkanlığı'nın enflasyon muhasebesi uygulamasına da değinerek söz konusu uygulamada eczacıları maddi anlamda zorlayacak birtakım durumlar olduğunu ifade etti. Özellikle pandemi süreci ile başlayan ilaca erişememe sorunu uzun vadede eczaneleri zor durumda bırakmıştı. Pandemi sürecine göre şimdilerde ilaca erişme sorununda biraz daha rahatlama yaşandığına vurgu yapan Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, eczacıların tek sorununun bu olmadığını ifade ederek meslekte yaşanan diğer sorunlara değindi.
"BİRÇOK İLACA ULAŞAMIYORUZ"
Pandemi dönemine kıyasla ilaca erişememe sorununun biraz daha azaldığını belirten Başkan Erçin, "Ancak şu an hala bazı ilaçlara erişemiyoruz. Belirli bir ilaç grubundan bahsedemem. Ama farklı gruplarda birçok ilaca ulaşamıyoruz. Bu konuyla ilgili Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) bizden ilaç listeleri istiyor. Hangi ilaçlara erişemediğimizi soruyor. Büyük ihtimalle bu konularla ilgili bir önlem alınacak" diye konuştu.
İLACA ULAŞAMAMANIN ASIL NEDENİ
Başkan Erçin, ilaçların fiyatlandırılmasına dair mevzuat hakkında bilgi vererek, "İlaçların fiyatlandırılmasında yılda bir defa euro kuru güncellemesi yapılır diye bir durum var. Euromuz da reel euronun neredeyse yarı oranında oluyor. Bu da tabii üreticiyi zorluyor. Enflasyon var, maliyetler arttı. Üretici de ucuz bir şekilde piyasaya ilacını sunmak istemiyor. İlaca ulaşamamanın asıl sebebi bu. Ne yazık ki yurt dışında ilaç daha pahalı olduğu için yurt dışına satmayı tercih ediyorlar. Ya da üretip Türkiye'ye daha az sayıda ilaç vermeyi tercih ediyorlar. Dönem dönem biz de ilaçlara erişemediğimizi duyuyoruz. Bunun sonucunda gerekli önlemler alınıyor" dedi.
"GEREKSİZ BİR VERGİ YÜKÜ GELMİŞ OLACAK"
Gelir Dairesi Başkanlığı'nın enflasyon muhasebesi uygulamasına değinen Erçin, "Bu konuda çalışmalar devam edecek diye duyuyoruz. Bu kapsamda elimizdeki ürünlerin enflasyon oranında alış maliyetleri arttırılacak. Fakat burada ilaç sektörünü ilgilendiren çok olumsuz bir durum var. Eczacılıkta ilaç fiyatlarını Sağlık Bakanlığı belirliyor. Bütün eczanelerde de fiyatlar sabittir. Fakat Gelir İdaresinin bildirisine göre enflasyon oranının değerlerinde bir artış yapılması lazım diye bildirildi. Ancak, ilaca yüzde 25 zam gelmedi. Haliyle gereksiz bir vergi yükü gelmiş olacak. Bu konuda birliğimiz Gelir İdaresi Başkanlığı ile görüşüyor" ifadelerine yer verdi.
YAPILAN İŞLEM REELİ YANSITMIYOR
Eczacıların yaşadığı sorunlara çözüm bulunmasını istediklerini belirten Erçin sözlerini şöyle sürdürdü: "Zaten kapanan eczanelerimiz var, turist sayılarındaki azalma, ilaçların güncellenmeyen fiyatları gibi sorunlarımız var. Buna ek olarak başkanlık bu enflasyon muhasebesini geçici vergi dönemlerinde yapılmasını istediğini bildiriyor. Fakat, bu enflasyon muhasebesi de bilançoya göre yani yıl sonunda yapılır. Eczanelerde ise ilaç giriş çıkışı çok hızlıdır. Bu anlamda geçici vergi dönemlerinde bunu yapmak çok mantıksız olmakla birlikte reeli de yansıtmayacaktır."