Son yıllarda Türkiye’de gıda güvenliği tarımda kullanılan pestisit gündemde yerini aldı. Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) 2023 verilerine göre gıda kaynaklarında yapılan 357 bildirimin 167’sinde tarım zehri olarak adlandırılan pestisitler oldu görüldü. Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı tarafından yapılan imza kampanyasında 203 bin 353 imza toplandı. Zehirsiz Sofralar Platformu, zehirsiz sofra kampanyasında binlerce vatandaş Tarım ve orman Bakanlığı’nın pestisit kullanımın yasaklanmasını talep etti. Tarım ve gıda güvenliği konusunda endiler giderek artarken, kullanılan pestisitler hem sağlık hem de çevreye zarar veriyor.  Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, Dünya Sağlık Örgütü Ağı’nın son derece tehlikeli bulduğu pestisitlerin kullanılmasını Bakanlıktan talep ettiğini ifade etti. Platform, çevreye zararlı pestisitlerin yerine doğa dostu ve zehirsiz yöntemler kullanılması gerektiğini dile getiriyor.

“203 BİN 353 İMZA TOPLANDI”

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı tarafından yapılan imza kampanyasında 203 bin 353 imza toplandı. On binlerce vatandaş, “Zehir yemek istemiyorum” diyerek yapılan imza kampanyasına imza attı.

Pestit Kullanımı (1)-1

“37 TARIM ZEHRİ YASAKLANDI”

Platform, Türkiye’de tarım ve gıda güvenliği konusunda denetimlerin artırılması gerektiğini savunuyor. Daha önce 37 tarım zehri yasaklandığını açıklayan platform, “37 tarım zehri yasaklandı. Şimdi sıra diğer pestisitlerde. Zehirsiz Kampanya’nda, on binlerce insanın desteğiyle güzel sonuçlar almaya devam ediyoruz.” diyerek imza kampanyasında kararlılıklarını gösterdi.

100’ü aşkın Kurumun inisiyatifiyle oluşturulan Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı “Soframızda zehir istemiyoruz” kampanyasında ise şu ifadelere yer verildi:

“Dünya Sağlık Örgütü tarafından “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak belirlenen ve tarımda kullanılan 8 etken madde (beta-cyfluthrin, zeta-cypermethrin, fenamiphos, formetanate X formetanate hydrochloride, tefluthrin, zinc phosphide, glyphosate, malathion) öncelikle ve acilen yasaklansın. Pestisitlerin tamamının 2030 yılına kadar yasaklanması, doğa dostu, zehirsiz yöntemlerle tarımsal üretim yapılması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerekli adımlar atılsın; doğa dostu tarım yöntemleri ve bu yöntemlerle tarım yapan küçük üreticiler desteklensin; üreticileri doğa dostu, zehirsiz yöntemler kullanmaya teşvik edecek politikalar uygulansın. Türkiye'de tarım ve gıda ürünlerinde kullanılan pestisitlerle ilgili denetimler artırılsın, elde edilen denetim sonuçlarıyla ilgili şeffaflık sağlansın.”

Pestit Kullanımı (2)

ANTALYA’DA DENETİMER BAŞLADI

Antalya’da gündemde olan pestisit kullanımı ile ilgili Pazar yerlerinde denetimin yapılmaya başlandığı biliniyor. Gıda güvenliği korunması için çalışmaların yapılıyor. Bakanlık, pestisitlerle ilgili yaptığı çalışmalarda belirli sayıda pestisit tespit ettiklerini bildiriyor. Devam eden çalışmaların daha sık yapılması gerektiğini ifade Antalyalı Vatandaşlar, “Tarımda ve gıda da denetimlerin daha sık yapılması gerekiyor. Zehir tüketmek istemiyoruz” diyerek sözlerine son veridi.

Muhabir: NİHAT TOKLU