Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, dekanlıktaki ikinci döneminde birçok yeniliğe imza atmayı hedeflediklerini söyledi. İlk 4 yıllık görev süresinin ardından Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan tarafından ikinci kez Ziraat Fakültesi Dekanı olarak atanan Erkan, ilk 4 yılda çok ciddi çalışma yaptıklarını belirterek, ikinci döneminde yeni hedeflerini anlattı.

Prof. Dr. Mustafa Erkan (8)

GROWTECH KAMPÜSTE

İlk 4 yılda eğitim sisteminde ciddi bir revizyon yaptıklarını belirten Prof. Dr. Mustafa Erkan, “Bu süreçte bizim gözlemlerimize göre sektör ile üniversite arasında yeterli bir işbirliği ve koordinasyonun olmamasıydı. İlk yaptığımız çalışma sektörü üniversiteye kattık. Growtech kampüste etkinliğine başladık ve ikincisini yaptık. Bu yıl 100 firmayı fakültemizi getirmeyi hedefliyoruz. İlk yılımızda 12 öğrencimiz bu sayede iş buldu. Antalya’da yapılan fuarda üretici ile firmalar bir araya geliyor. Fuara giden öğrencilerimiz beklentilerini bulamıyor. Çünkü fuarın ama teması üretici ile firmalar. Biz kampüste öğrencilerle, öğretim üyeleriyle firmaları bir araya getiriyoruz. Firma sayısı her yıl artıyor” diye konuştu.

Ziraat (4)

MENTÖRLÜK UYGULAMASI

Sektörle iç içe olma anlamında mentörlük uygulamasına başladıklarını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Erkan, bu konuda şu bilgileri verdi: “Bu uygulamayı Türkiye’de yapan tek fakülteyiz. Burada Ziraat Fakültesi’nin 9 bölümü var. Bu bölümlerde her yıl çok başarılı öğrencilerimizi mesleği daha donanımlı hale getirebilmek için, kişisel gelişimlerini daha ileri taşıyabilmek için ayda bir kez firmaların üst düzey yöneticileri ile bir araya getiriyoruz. Şu anda sayısı 50’yı bulan mentör firmamız var. Firma temsilcileri ile başarılı öğrencilerimiz bir araya geliyor. İlk yıl 30 öğrenci ile başladık şu anda 100 öğrencimiz bu uygulamaya dahil oldu. Önümüzdeki yıllarda bu sayı daha da artacaktır” ifadelerini kullandı.

Ziraat (1)-1

MÜFREDATTA DEĞİŞİKLİK

Türkiye’de 48 Ziraat Fakültesi bulunduğunu ve teorik ve uygulamalı dersler verildiğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, müfredatta yaptıkları değişiklik ile öğrencileri sektörle buluşturduklarını ifade etti. Müfredatları belirlerken dış paydaşları da dahil ettiklerini belirten Erkan, şu bilgileri verdi: “Sektörün bizden nasıl mühendis beklediğini öğrendik. Ziraat mühendislerinin uygulamalarının yetersiz olduğu tespiti geldi. Biz de müfredatımızı 2022 yılında değiştirdik, ÖSYM ile görüşüp yeni program hazırladık. Yeni müfredata göre kayıt yaptıran öğrencilerimiz şu anda 2’nci sınıfta. Yeni müfredatta 7+1 sistemi var.

Ziraat (6)

Fakültemiz 4 yıl ve 8 yarı yıl eğitim veriliyor. 7’inci yarıyılın ardından 8. yarıyılı tamamen uygulamaya ayırdık ve Türkiye’de bu konuda tekiz. 7 dönemi bitiren öğrencimiz Antalya veya Türkiye’de herhangi bir firmada yarıyıl staj ve uygulama yapacak. Öğrenci tohum ekiminden hasata kadar olan tüm süreci yerinde görecek. Daha önceki dönemde, 6.yarıylılda 30 gün staj yapılıyordu ve bu staj yaz mevsiminde yapılıyordu. Antalya’da yaz aylarında üretim olmadığı için de öğrenci hiçbir şey göremiyordu. Bu nedenle müfredatımızın tamamını yenileyip 2026 yılından itibaren artık öğrencilerimiz yarım dönem staj yapacak”.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR