Dünya genelinde organ nakli ve bağışı hastalar için hayati öneme sahip bu nedenle her yıl kasım ayında organ naklinin önemine vurgu yapılıyor. Akdeniz Üniversitesi'nde 3-9 Kasım Organ Nakli Haftası kapsamında organ bağışı etkinliği düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikte, organ nakli yapılan hastalar yaşadıkları deneyimleri paylaştı. Etkinliğe, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan katıldı. Etkinlikte hastalar organ nakli sonrasında hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam ettiklerini ifade ederken, Prof. Dr. Özlenen Özkan, organ naklinin hayati öneme sahip olduğunu aktardı.
“BU HAFTANIN AMACI FARKINDALIĞI ARTTIRMAK”
Prof. Dr. Özlenen Özkan, konuşmasında organ nakli öneme vurgu yaparak, organ naklinde farkındalığın arttırılması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Özkan, “Gerçekten bunlara tanıklık etmek, vesile olabilmek çok güzel bir duygu. Bu bir ekip işi aslında. Öncelikle 1982 yılında organ nakli yapan doktorumuzu rahmetle almak istiyorum. Gerçekten emekleri var. Organ Bağışı Haftası keşke bir hafta olmasa. Organ bağışı şu an çok kötü bir hale geldi aslında. Kadavradan maalesef organ nakli çok fazla değil. Pratiğe geldiği zaman iş maalesef böyle böbrek ve karaciğerleri alamıyoruz. Bu haftanın da amacı farkındalığı arttırmak ve bütün yıl boyunca İspanya'da, İran'da olduğu gibi sayının çok daha fazla artırılması. Aktivitenin amacı da bugün bize gerekli olarak insanların farkındalığını arttırabilecek aslında. Çünkü bir an geliyor ki bazen alıcı tarafta oluyorsunuz, bir gün geliyor verici tarafta oluyorsunuz. Akdeniz Üniversitesi harika bir üniversite. Organ naklinin yapıldığı en güvenli en kaliteli olan merkez hiç Kuşkusuz Akdeniz Üniversitesidir” şeklinde konuştu.
ORGAN BAĞIŞI HAYATİ ÖNEME SAHİP
Akdeniz Üniversitesi Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Organ bağışı, sadece belirli dönemlerde değil, yıl boyunca herkesin farkında olması gereken önemli bir konudur. Maalesef, pek çok kişi bu konuda yeterli bilgiye sahip değil ve sorunları yeterince aydınlatamıyoruz. Toplum olarak, bu konudaki farkındalığın eksikliği en büyük zorluklarımızdan biridir. Basın, bu konuda bilinç yaratmada önemli bir role sahiptir. Organ bağışı ile ilgili yanlış bilgi ve olumsuz haberler yayılmamalı, halk gerçek ve doğrulanmış bilgilerle bilgilendirilmelidir. Farkındalık haftasının amacı da budur, toplumda organ bağışının önemini vurgulamak ve doğru bilgilendirmeyi sağlamaktır.”
“TÜRKİYE ÖN SIRADA YER ALIYOR”
Prof. Dr. Ömer Özkan, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Şu anda, Türkiye'nin ve Avrupa'nın ilk organ nakli merkezi olan ve merhum Prof. Dr. Alper Hoca’nın büyük katkılarıyla gelişen bu önemli merkezde bulunuyoruz. Türkiye, canlıdan yapılan organ nakilleri konusunda dünyada ön sıralarda yer almaktadır ve bu alanda Güney Kore gibi ülkelerle yarışır durumdayız. Ancak, kalp nakli gibi bazı organ nakilleri canlı vericiden yapılamamaktadır ve kadavradan yapılan nakiller önem taşımaktadır.”
“KADAVRADAN ALINAN ORGANLAR HAYATİ ÖNEME SAHİP”
Organ naklinde kadavradan alınan organların hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ömer Özkan, “Organ bağışının, beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin organlarının başka hayatlara umut olabileceğini bilmemiz gerekiyor. Beyin ölümü, geri dönüşü olmayan bir durumdur ve bu bilincin toplumda yayılması büyük önem taşımaktadır. Türkiye, organ naklinde dünya standartlarında mevzuatlara sahip bir ülke olup, bu merkezde nakil işlemleri en uygun şekilde ve bilimsel kriterlere göre yapılmaktadır. Hastalar, tedavi süreçlerinde en iyi hizmeti burada alabilmektedir ve başka merkezlere yönlendirilmeden tüm işlemleri bu merkezde tamamlayabilmektedir” dedi.
“ÇOCUKLAR MAKİNEDE UYUMASIN”
Etkinlik sonunda organ nakli yapan hastalar yaşadıkları deneyimleri anlatırken, organ bağışı konusunda çağrıda bulundu. Hastalar yaşadıkları deneyimlerde uzun yıllar boyunca hastanede makineye bağlı olduklarını yapılan nakil sonrasında ise sağlıklı bir hayat sürdürdüklerini ifade etti. Organ nakli ile hayata tutunan organ nakli geçirmiş hastanın annesi, “Nakliden sonra hayat bulduk. Çocuklar makinede uyumasın. Bence evlerinde uyusun. Çocuk nefrolojiden Mustafa hocama, Gülşah hocama, çocuk nefrolojinin de çok desteği var. Oradan hepsine çok teşekkür ediyorum, hocalarımın hepsine. İyi ki varsın” diyerek sözlerine son verdi.