Antalya’nın tropikal meyve bahçesi Alanya’da, tropikal lezzetler için düzenlediği Alanya Meyve Festivali için hazırlıklara başladı. Festivalin tanıtım çekildi. Filminde Ali Kirpi adlı tropikal meyve yetiştiricisi Alanyalı üreticisinin bir günü anlatıldı.

SOSYAL MEDYA HESABINDAN DUYURDU

Alanya Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından paylaştığı filmi için açıklama yer verdi. Açıklamada ise; “ Ali Dayı hem görünümü hem de tadıyla Alanya’nın değeri ejder meyvesini üretiyor. Ejder meyvesi ve daha birçok tropikal lezzet için tüm halkımızı 1-2-3 Kasım’da gerçekleştireceğimiz 3. Alanya Tropikal Meyve Festivalimize bekliyoruz.”

Ejder Meyvesi Üreticisi

“YETİŞEN MEYVELERİN UCUNDAKİ KURU ÇİLEKLERİ ALIYORUM”

Ali Kirpi’nin konuk aldığı tanıtım filmi tropikal meyve üretici günlük yaşamını, bahçede yaptıklarını aktardı. Tanıtım filminde konulan Ali Kirpi, “Burada çay demlerim. Peksimetimi alırım, çayımla birlikte kuşluk vaktinde bir kahvaltı yaparım. Böylece devam edip gidiyor hayat…  Çok keyif alıyorum böyle gelip geçtiğim zaman oksijen alıyorsun temiz temiz. Ejder meyvesinin bahçesini dolaşıyorum, makasımı alıyorum, dikenlerde filiz varsa filiz alıyorum, yetişen meyvelerin ucundaki kuru çilekleri alıyorum. Ondan sonra dışarıya çıkarıyorum aşağıdaki mango bahçemize iniyorum, avokado bahçesinde dolaşıyorum. Böylece vakitti değerlendiriyorum” diyerek bahçesinden bahsetti.

TOZ ATILMADIĞINDA MEYVE İRİLEŞMİYOR

Üretici Ali Kirpi, “Eğer ki bu çiçeğe toz atmazsak sabah bu bahçeden geçerken bu çiçeğin toz atmadığımız belli olur, mis gibi gelir ama bu çiçeğin meyvesi de iyi olmaz, irileşmez. Toz attığımız çiçeğin meyveleri böylece irileşir. Ejder meyvesinin içi beyaz ve kırmızı olur. Kırmızının ki sık olur kulakları, beyazın ki seyrek olur. Üretimimize bu şekil devam ediyoruz” sözleriyle ejder meyvesinin üretimi, bakımı hakkında bilgi verdi.

Ejder Meyvesi Üreticisi2

EJDER MEYVESİ HAKKINDA BİLGİLER

Ejder meyvesi ya da Pitaya adıyla anılan meyve, kaktüs ailesine ait tropikal bir meyve türüdür. Genellikle Kuzey, Orta ve Güney Amerika’nın tropikal ormanlarında doğal olarak yetişiyor. Kırmızı ya da pembe renkli, dikensiz dış kabuğu ve beyaz, kırmızı ya da eflatun renkte içiyle dikkat çekiyor.

Ejder Meyvesi yetiştirmek isteyenler için, toprağı kumlu, iyi drenajlı ve hafif asidik olmalı, sıcaklık ise Akdeniz iklimine uygun olmalı çünkü dona karşı aşırı hassas bir bitki olarak biliniyor. Güneş ışığını sevse de güneş ışığına doğrudan konulamaz, korunmak zorundadır. Sulama ise düzenli ancak aşırı sulama olmayacak şekilde yapılmalı.

SAĞLIK AÇISINDAN BİRÇOK FAYDAYI BARINDIRIYOR

Dikiminde ise sıra üzeri dikilir, terbiye sistemiyle desteklenir. Sulama, gübreleme, yabancı ot kontrolü gibi işlemlerle bakımı yapılırken, hasadı ise meyvesi tamamen olgunlaştığında yapılır. Bazı çeşitleri tozlanmaya ihtiyaç duyar, düşük sıcaklıkta ya da yüksek nemde uzun süre saklanabilme özelliğine sahiptir. Yüksek besin değeriyle bilinen ejder meyvesi içerdiği antioksidanlar sayesinde sağlık açısından birçok faydayı barındırıyor.

Muhabir: UĞUR FİDAN