Antalya Akseki Değirmenlik Mahallesi’nde, Mehmet Cengiz’in Eti Alüminyum A.Ş’ye ait Boksit Ocağı kapasite artışı nedeniyle, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu istenmişti. 2005 yılında Mehmet Cengiz’in satın aldığı Boksit Ocağı ÇED raporunda, 34107 numaralı 729,99 hektarlık alanın mevuta bulunan izinli alanın 447,53 hektarlık alana çıkartılması talebinde bulunuldu. Bölgede projeyle birlikte işetmenin ömrü 12 yıl olarak planlanmış. Proje kapsamında bir yılda 1 milyon ton olmak üzere, toplamda ise 12 milyon ton cevher üretilmesi hedefleniyor. Ancak bölgede kapasite artışına gidilmesi çevresel tahribata neden olacak. 10 Eylül 2024 tarihinde halk toplantısı yapılmıştı. İlerleyen süreçte ÇED raporu sonucu gelmesi beklenirken, konuyla ilgili konuşan Akseki Belediye Başkanı İlkay Akca, proje kapasite artışına karşı olduklarını dile getirdi. Başkan Akca, ÇED raporunun olumlu gelmesi neticesinde bölgede çevresel tahribata neden olacağını vurguladı. Aynı zamanda bölgede yer altı su kaynakları ve doğal yaşam alanı tehlikeyle karşı karşıya kalıyor.

Akseki44

PROJE BÖLGESEL TAHRİBATA NEDEN OLACAK

Pek çok bölgede maden şirketlerinin ciddi tahribat yarattıkları biliniyor. Artvin, Erzincan ve Kaz Dağları’ndaki benzer olaylar yaşandı. Ayrıca boksit, alüminyumun hammaddesi olarak biliniyor. Maden sahası, Değirmenlik Köyü’yle sınırlı kalmıyor. Salihler Köyü'ne kadar genişleyen bir alanı kapsıyor. Bölgede özellikle Giden Gelmez Dağları'ndaki yaban hayatı koruma sahası büyük zarara uğraması söz konusu. Bölgede bulunan Dağ Keçilerinin üreme alanı ve yaylak olarak kullandıkları yerler yok olacak. Dosyada yaylak ifadesi geçiyor; yaylak, hayvanların karnını doyurduğu, yaz aylarında çıktıkları yüksek alanlar biliniyor. Kışın Dağ keçileri bin 900-2 bin rakımlarda yaşıyor. Hava soğuduğunda, ormanlara ve altındaki bitki örtüsüne çekiliyor. Fakat maden sahası olarak kullanılan alan, ormanların yok edilmesiyle bu yaşam alanları da yok olacak.

Ekseki 4

SU YOLLARI ZARAR GÖRECEK

Öte yandan Giden Gelmez Dağları'nın adı, çok eski ve yaşlı kayaçlardan oluşan kalkerli yapılar ve mağaralar sebebiyle verilmiş. Bu mağaralar su kaynaklarına dönüşüyor ve Akseki'nin su kaynakları bu bölgeden geliyor. Maden sahası hem doğal yaşamı hem de su kaynaklarını tehdit ediyor. Manavgat Irmağı'nı oluşturan su kaynaklarının bir kısmı İbradı’dan gelirken, Akseki’den gelen su kaynakları da Sinan Hoca’ya kadar ulaşıyor. Bu nedenle proje kapasite artışından Değirmenlik Köyü değil, tüm bölge bu madenin etkisi altında kalacak.

Akseki 1

ÇED RAPORU GELMEDİ

Konuyla ilgili konuşan Akseki Belediye Başkanı İlkay Akca, ÇED raporunun gelmediğini dile getirdi. Başkan Akca, konuyla ilgili ilgili kurumlardan projeyle ilgi talepte bulunduklarını ifade ederek, “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu henüz gelmedi. Bu konuda biz de bir yazı yazdık ve duruma ilişkin bir bilgilendirme talep ettik” şeklinde konuştu.

BÖLGE HALKI PROJEYE KARŞI

Başkan Akca, mahalle muhtarı ve bölge halkının projeye karşı çıktığını vurgulayarak, “Değirmenlik muhtarı, azalarıyla birlikte belediyeye geldi. Mahalleden birkaç kişiyle birlikte geldiler ve mahalleli, muhtar dahil, bu projenin kesinlikle gerçekleşmesini istemiyor. Bölge halkı, yapılacak madenin çevreye büyük zararlar vereceğinden endişeli” dedi.

Akseki 2

“ALAN BÜYÜDÜKÇE TAHRİBATTA ARTACAK”

Bölgede doğal yaşamın, yer altı su kaynakları bölge halkı için büyük tahribata neden olacağını ifade eden Başkan Akca, “Bölgedeki tüm canlılar üzerinde büyük tahribat oluşturacak bir durum söz konusu. Çünkü bu proje sadece küçük bir alanla sınırlı kalmayıp, alanı genişletmeyi planlıyorlar. Alan büyütüldükçe çevre üzerindeki tahribat da artacak. Bu nedenle biz de bu projeye karşıyız.

Akseki 3

Özellikle nesli tükenmekte olan hayvanlar ve bitkiler bu bölgedeki yaban hayatında bulunuyor. Bu konuda gerekli çalışmalar yapılacak ve yetkili kurumlardan raporlar alınacak. Ayrıca bu bölgede yeraltı su kaynaklarımız yoğun olarak bulunuyor ve yapılacak her türlü işlem, bu suları olumsuz yönde etkileyecek. Suların akış yönü değişecek, patlamalar sırasında tüm canlılar, bitkiler ve hayvanlar zarar görecek. Aynı şekilde bölgedeki insanları da olumsuz yönde etkileyeceği için bu projeye karşı duruyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Muhabir: ERDEM KILIÇ