TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası aldıkları karar kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 09.09.2024 tarihli, kentteki falezlerin doğal sit alanı statüsünün “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” şeklinde revize edilmesine yönelik kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile yürütmenin durdurulması ve kararın iptali için İdare Mahkemesi’ne dava açtıklarını açıkladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Muratpaşa-Konyaaltı Falezleri Doğal Sit Alanının bir bölümü için (Konyaaltı Varyant Bölümü) “Kesin Korunacak Hassas Alan” sınırlarının revize edilmesi ve revize edilen kısımların “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” şeklinde tescillenmesi kararı alınmıştı. Alınan karar ile falezlerin statüsü düşürülmüş olup günübirlik tesisler, iskele, balıkçı barınağı, su sporları, güneşlenme terası, ahşap iskele, teleferik, telesiyej gibi faaliyetler yapılmasına olanak sağlanmıştı.
"KORUMA STATÜSÜNÜN DEĞİŞTİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ BİR SEBEP YOK"
Jeoloji Mühendisleri Odası, konuya ilişkin açıklamalarında 2020 ve 2024 yılları arasında Antalya falezlerinde doğal boyutta bir değişiklik olmadığını ve Varyant-Piri Reis Caddesi hizası arasında bulunan falezlerin koruma statüsünün değiştirilmesini gerekli kılacak özel bir durumun da olmadığını ifade etti. Antalya’nın doğusundaki Karpuzkaldıran Mevkii’nden Varyant’a kadar uzanan ve yaklaşık 35 metre yüksekliğe sahip falezlerin kentin kıyı alanlarını domine ettiğini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası, Konyaaltı falezlerinin doğu ve batısının aynı jeolojik-jeomorfolojik özellikleri taşıdığını ancak falezlerin doğu kısmının “kesin korunacak hassas alan” olarak kabul edildiğini, batı kısmının ise “nitelikli doğal koruma alanı” kapsamına alınmasının jeolojik ve jeomorfolojik bir dayanağı bulunmadığını ifade etti.
"TELAFİSİ OLMAYAN SONUÇLARA SEBEP OLABİLİR"
Birinci derece sit alanı kabul edilen Antalya falezleri için alınan revizyon kararının bölgedeki ekolojik dengeyi, jeolojik yapıyı ve doğal miras değerlerini tehdit ettiğini açıklayan Jeoloji Mühendisleri Odası, alınan kararın UNESCO’nun jeolojik miras alanlarının korunması ilkelerini de çiğnediğini ve doğal bütünlüğü bulunan falezlerin yapısını bozarak telafisi olmayan sonuçlara sebep olabileceğinin altını çizdi.
FALEZLER İÇİN HUKUKİ SÜREÇ BAŞLADI
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Anayasa ve ilgili yasalar kapsamında doğal kaynakların korunmasını gözettiklerine vurgu yaparak şu ifadelere yer verdi: "Antalya’nın sembolü haline gelmiş falezler de bu kapsamda korunması gereken alanların başında gelmektedir. Doğal sit alanlarında yapılan statü değişiklikleri, bilimsel ve teknik verilere dayanmak zorundadır; ancak bu kararda kamuoyuyla yeterli bilimsel gerekçeler paylaşılmamıştır. Bu doğrultuda, Antalya halkını ve tüm kamuoyunu, falezlerimizin korunması için duyarlılığa davet ediyoruz. Doğal mirasımız olan falezlerin korunması için başlattığımız hukuki süreci kararlılıkla takip edeceğimizi ve gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacağımızı bildiririz."