CHP’li Coşar, Manavgat halkının haklı gerekçelerle yapılmasına karşı çıktığı GES ve depolama projesine dair Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde projenin içme suyu, tarım arazileri, çevre ve insan sağlığına vereceği zararların göz ardı edildiğini belirtti. Geçtiğimiz salı günü Manavgat halkının, muhtarların, ilgili meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla bilgilendirme toplantısında halkın GES projesini istemediğini bir kez daha dile getirdiğini belirten Coşar, “Manavgat Oymapınar’da önce baraj gölü üzerine yüzer GES projesi sonrasında hibrit GES projeleri yakın zaman içinde halkın önüne getirildi, bu projeleri şimdilik erteleyenler bu seferde başka bir rant ve talan projesi ile halkın önüne çıkmaktadır.” dedi. 

CHP Antalya Milletvekili Coşar verdiği soru önergesi sonrası yaptığı açıklama şu ifadeleri kullandı; 

ANTALYA’NIN SUYU RANT UĞRUNA KİRLETİLİYOR

“Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Oymapınar, Oymapınar/Iğrışlar ve Bucakşeyhler Mahalleleri, Bucak ve Hisarönü Mevkileri sınırları içerisine Assan Alüminyum Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından “Manavgat 1 Güneş Enerji Santrali (13,728 MWm/10 MWe/14,76 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (10 MWe/10 MWh) Projesi”nin tesis edilmesi ve işletilmesi planlanmaktadır. 8 Nisan 2025 tarihinde bölge halkına yönelik yapılan bilgilendirme toplantısında halkın su kaynakları, tarım arazileri, doğal yaşam ve ormanlara zarar verecek olacak bu projeye karşı olduğu görülmüştür. Manavgat halkının, ilgili meslek kuruluşlarının ve çevre örgütlerinin daha önce yine aynı bölgede karşı olduğu baraj gölünün üzerine yüzer GES ve hibrit GES yapılma projelerindeki çekinceleri giderilmemişken, halkın haklı gerekçeleri dikkate alınmadan yeni bir proje yapılmak istenmesi kamuoyu tarafından tedirginlikle takip edilmektedir.”

TEMİZ ENERJİ PROJELERİNDEN RANT VE TALAN ÜRETEN TEK İKTİDAR AKP’DİR

“Bütün dünyada temiz enerji olarak bilinen ve teşvik edilen yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım konusunu yine dünyada rant ve talana dayalı olarak yapabilen ve buradan da çevre katliamı yaratabilen tek iktidar, AKP olmuştur. Sadece Manavgat’ın değil, yakın gelecekte su krizi yaşayacak olan tüm Antalya’nın temiz su kaynağı rezervinin dün üstüne, bugün ise kıyısına kimyasallar ve mikroplastikler içeren GES projesi yaparak bütün Antalya halkının sağlığı tehlikeye atılmaktadır. Siyasal iktidar Manavgat Oymapınar'da suyu ve doğayı kirletecek GES ısrarından vazgeçmelidir.”

MANAVGAT HALKI DİRENİYOR: GES PROJESİNE GEÇİT YOK

“GES ve depolama alanı projesinin planlandığı alanın büyük bir kısmı vatandaşların tapulu arazisi ve tapu sahiplerinin bundan haberi yok, kiralama ve kamulaştırma yapılmadan bölgede çalışma yapılmayacağı belirtilmesine rağmen alanda arazi hazırlığının şimdiden yapıldığı iddia edilmektedir.  İktidar sermayeyi korumak için harcadığı cabayı vatandaşların mülkiyet hakkını korumak için harcamıyor. Çevre Mühendisleri Odası’nın tarım arazileri üzerine planlanan projenin tarımsal üretimi ve kırsal kalkınmayı olumsuz etkileyeceğine dair uzman görüşleri de yine göz ardı edilmektedir. Ayrıca depolama alanın da kullanılacak olan akülerin toprakta yaratacağı olası kirliliğe dair de yetkililerden sağlıklı bir açıklama yapılmamaktadır. Yine kullanılacak olan akülerden kaynaklı bir yangının daha önce can kayıplarının olduğu ve binlerce hektar ormanın yandığı büyük yangınlar yaşamış Manavgat için oluşturacağı tehlikeye dair yangın önlemleri de yetkili firma tarafından en az insan sağlığı ve çevre kadar göz ardı ediliyor. Halk, Manavgat’ın su kaynaklarına, tarım arazilerine, ormanlarına, doğal yaşamına ve dolaylı olarak insan sağlığına zarar verecek bu projenin karşısındadır. Halka rağmen bu proje yapılamaz.” 

CHP’li Coşar önergesinde şu sorulara yer verdi;

Manavgat’ta yapılmak istenen “Manavgat 1 Güneş Enerji Santrali (13,728 MWm/10 MWe/14,76 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (10 MWe/10 MWh) Projesi”nin doğal yaşama, su kaynaklarına, tarım alanlarına, çevreye ve insan yaşamına zararları bakanlığınız tarafından araştırılmış mıdır? Araştırılmış ise bu verilerin sonuçları nedir?

Yapılmak istenen “Manavgat 1 Güneş Enerji Santrali (13,728 MWm/10 MWe/14,76 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (10 MWe/10 MWh) Projesi”nin yapımı ve işletmesi esnasında ve kullanılacak materyallerin içme ve tarımsal sulamada kullanılan su kaynaklarında oluşturacağı kirliliğe dair bilimsel araştırmalar var mıdır? Varsa nedir?

ÇED raporunda proje arazisinde vatandaşların tapulu arazileri kiralanmadan ya da kamulaştırma yolu ile satın alınmadan hiçbir arazi hazırlık ve inşaat yapılmayacağı belirtilmesine rağmen “Manavgat 1 Güneş Enerji Santrali (13,728 MWm/10 MWe/14,76 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (10 MWe/10 MWh) Projesi” yapılmak istenen arazilerin vatandaşların tapulu arazileri olduğu ve vatandaşlardan habersiz tapulu arazilerde düzleştirme çalışmaları yapıldığı iddiaları doğru mudur? Bu çalışma iddiaları doğru ise gerekli yasal izinler alınmadan yapılanlar hakkında kurumunuz tarafından bir işlem başlatılacak mıdır?

Aliye Coşar Tbmm Genel Kurul 2

Bahse konu olan projenin depolama tesisinde kullanılacak olan solar akülerin toprak başta olmak üzere su kaynaklarında oluşturacağı zararlara dair hangi çalışmalar yapılmıştır?

Bilindiği üzere daha önce can kayıplarının da olduğu büyük orman yangınları yaşamış olan Manavgat’ta, depolama tesisinde kullanılacak solar akülerden kaynaklı yangın riski ve yangın söndürme protokollerine dair yapımı ve işletmeyi yapacak firmanın aldığı önlemler ve ekipmanlara dair çalışması nedir?  

Bahse konu olan proje alanının %85'inin tarım arazisi olması, alanın tarımsal faaliyet dışında kullanılacak olmasının bölgedeki tarımsal üretim ve kırsal kalkınmaya olumsuz etkileri ne olacaktır? Bu olumsuz etkiye dair Tarım ve Ormancılık Bakanlığı ve bilimsel kuruluşların görüşleri nedir? 

Görüşleri alınmayan Manavgat halkı ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nin daha önce yüzer ve hibrit GES projelerinde olduğu gibi bu projenin de su kaynaklarına, tarım alanlarına, ormanlara, yaban hayatına ve biyoçeşitliliğe vereceği zararlara dair uzman görüşlerine rağmen Manavgat Oymapınar’da “Manavgat 1 Güneş Enerji Santrali ve Elektrik Depolama Tesisi Projesi”nde ısrar edilecek midir?

Kaynak: MANAVGAT BELEDİYESİ/BÜLTEN