Türkiye genelinde tarım ve tarım alanların önemi her geçen gün artıyor. Ekonomik sorunlar tarım doğrudan etkisi altına alıyor. Bu sorunlar nedeniyle Tarım arazileri verimli kullanılmıyor. Antalya, Türkiye’nin tarım konusunda önemli bir yerde sahip. Ancak artan iklim değişikliği, politika sorunları, üretim sorunları ve yüksek girdi maliyetleri sorunları beraberinde getirdi. Antalya’da tarımın önemi ger geçen artarken, Antalya İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü’nden alınan 2024 eylül ayı verilerine göre, Antalya örtüaltı tarım alanında yüzde 41’ni kapsıyor.

Akilli Tarim 1

Tarımın önemi giderek daha fazla öneme sahipken, Ziraat Mühendisler Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Ali Top, tarım alanlarında suyun verimli kullanılması, tarımda teknolojinin verimli kullanılması gerektiğini aktardı. Başkan Top, konuşmasında, tarımda iki sorunun büyük sorunun olduğuna değindi. Tarımda teknolojinin kullanılması verimliliği artıracağını ifade eden Başkan Top, yüksek maliyetler nedeniyle teknolojiye tarımda imkansızlaştırdığını dile getirdi.

“SU OLMADAN DA TARIM YAPILAMIYOR”

Ziraat Mühendisler Odası Antalya Şube Başkanı Ali Top, topraksız ve gün ısısı olmadan tarım yapılabileceğini ifade etti. Ancak Başkan Top, su olmadan tarım yapılmayacağını vurguladı. Başkan Top, suyun kıymetinin bilinmesi gerektiğini belirtti. Başkan Ali Top, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

T25 Antalyada Tarim Teknoloji 882

“Topraksız ve gün ısısı olmadan tarım yapılabiliyorken su olmadan da tarım yapılamıyor. Bazı üretimleri, suyu devir daimle veya benzer bir şekilde kullanabilirsiniz. Ama susuz tarım, daha doğrusu susuz bir yaşam düşünülemez. Onun için suları korumamız lazım. Susuz tarım düşünülemez. Susuz yapılabilecek 3-5 tane ya da az suyla üretimler vardır. Ama gerçek anlamda susuz üretim imkansızdır ve suyun kıymetini herkesin bilmesi gerekiyor. Her canlı suyun kıymetini bilmesi gerekiyor. Her vatandaş olarak, evde kullanan, ev hanımlarından tutun, iş yerindeki çalışan veya parkta, bahçede çalışan işçilere kadar herkes ciddi şekilde suyun kıymetini bilmesi gerekiyor.”

TARIMDAKİ SORUNLAR TEKNOLOJİK YÖNTEMLERLE ÇÖZÜLEBİLİR

Tarımsız su yapılamayacağını vurgulayan Başkan Top, tarımdaki sorunları teknolojik imkanlarla azalttıklarını Belitti. Ancak tarımda çalışan ve yüksek girdi maliyetleri çok yüksek olduğunu ifade eden Başkan Top, “Tarımdaki sorunları dijital yollarla mümkün olduğunca, elektronik ortamlarla veya elektrikli makinelerle mümkün olduğunca azaltmaya çalışıyoruz. Çünkü şu anda tarımın iki büyük sorunu var birincisi çalışan personel sorunu ikincisi ise girdileri inanılmaz yüksek” şeklinde konuştu.

“TEKNOLOJİYE ERİŞMEK İMKANSIZ”

Tarimda Su Kullanimi Ve Kaynaklarin Verimliligi 6585212

Başkan Top konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Aslında bu konuda bir çelişki var. Eskiden üç ya da beş dönüm araziyi tek başınıza sularken, şimdi modern sistemlerle dijital ortamdan uzaktan kontrol sağlayarak sulama yapabiliyorsunuz. Hatta seranın yanına gitmeden veya başka bir işle uğraşırken seranın sulama ve havalandırmasını gerçekleştirebiliyorsunuz. Ancak bu teknolojilere erişim artık çok yüksek fiyatlarla satılıyor. Örneğin, yerli üretim olan selenoid gibi sistemlerin bile fiyatları 2 bin 2 bin 500 hatta 3 bin TL’den başlıyor. Bir serada 30-40 tane selenoid vana kullandığınızda, 15-20 dekarlık bir alanı yönetmek için ciddi maliyetlerle karşılaşıyorsunuz. Girdi maliyetleri oldukça yüksek ve mantıklı seviyelerde değil.”

SU KAYBIN AZALTIYOR

Top

Başkan Top, teknolojinin tarımda kullanılması hem suyun hem de tarım alanlarında verimliği artıracağını söyledi. Öte yandan Başkan Top, teknolojinin tarımda kullanılması gereksiz su kaybının önüne geçeceğine vurgu yaparak “Teknoloji, dijital ortam ve uzaktan erişim tarımı inanılmaz derecede kolaylaştıracak; ancak bu sistemlerin ulaşılabilir olması gerekiyor.

Yazi54

Devletin de bu konuda ciddi destekler vermesi şart. Bu sistemler aynı zamanda sulama esnasındaki gereksiz su tüketimini de önleyebilir. Geleneksel yöntemlerde, sulamayı başlatıp başka bir işle ilgilendiğinizde, geri dönene kadar su fazladan akabiliyor. Oysa dijital ortamda, uzaktan kontrol edilen bir sistem olsa, iki dakikalık bir mola verip suyu kapatabilirsiniz. Böylece gereksiz su tüketimi de önlenmiş olur” sözlerine son verdi.

Muhabir: ERDEM KILIÇ