Antalya'da en büyük sorunların başında trafik çilesi geliyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şubesi Başkanı Funda Yörük, Antalya'nın en önemli sorunlarından biri olan şehir içi ulaşım sorununa parmak bastı. Antalya'da göz ardı edilemeyecek oranda ciddi bir nüfus artışı olduğunu belirten ŞPO Antalya Şubesi Başkanı Yörük, "2009 yılında 100 bin ölçekli bir çevre planında 2025 yılı nüfus planı projeksiyonu yapıldı. Buna göre Antalya nüfusu 2 milyon olacaktı. Şu anda 2024’teyiz ve nüfusumuz 2 Milyon 800 bini aştı. Demek ki Antalya, birçok ile göre daha hızlı nüfus artışı yaşadı ve beklenmedik göçler aldı. Dünyada savaşlar çıktı, Suriyeli, Afgan, Rus ve Ukraynalı insanlar çok fazla geldi. Bu hesap dışı bir konuydu. Yazlık-kışlık yerli turist ve yabancı turist sistemi var.  Turizmle beraber iç ve dış göçleri de dengeleyen bir planlama oluşturmalıyız. Yaşayan nüfusa göre plan yaparsak mevcut planlama eksik kalıyor." diyerek nüfus yoğunluğu bu hızla artışını sürdürürse kentin altyapı ve ulaşım sorunlarına çözüm bulunamayacağına dikkat çekti.

"ULAŞIM VE ALT YAPI SORUNU ÖNCELİĞİMİZ OLMALI"

"Dünya kenti olmak istiyorsak öncelikle ulaşım ve altyapı sorununu çözmek zorundayız" diyen ŞPO Antalya Şubesi Başkanı Yörük, "Ulaşım ve altyapı birbiri ile bağlantılıdır. Altyapıda ortaya çıkan sorunlar ulaşımı aksatır. İkisi birlikte dikkate alınarak hareket etmeli. Artık yaya ve insan odaklı kent merkezi çözümleri oluşturmak zorundayız. Araçlarımızı kent dışındaki büyük otoparklara park ederek toplu taşıma ile şehir merkezine girebilmeliyiz. Kent planlamaları ile ulaşım planlamalarını birbiri ile entegre etmeliyiz. Hepsi birbirini etkiliyor." diye konuştu.

Şpo Antalya Şube Başkanı

"ANTALYA DEMİR AĞLARLA ÖRÜLMELİ!"

ŞPO Antalya Şubesi Başkanı Yörük, konuya ilişkin açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü:

"Ulaşımda metro konusunu çok önceki yıllarda fizibilitelere başlandığında mevcut toplu taşımanın yetersiz kalacağını öngörmüştür. Turizm ve tarımın sürekli gelişmesi, buna bağlı olarak farklı iş sektörlerinin ön plana çıkmasına dikkat etmeliyiz: Önümüzde bir İstanbul örneği varken ona göre hareket etmeliyiz ancak geride kaldık. Toplu taşımayı çözmek çok önemli. Metro olsa çok daha müthiş olur. Hemzeminde olan raylı sistem, sürekli bir şeylere takılıyor. Ulaşımda en kısa sürede sağlıklı ve konforlu ulaşım yapabilmek. Bunu sağlayabilmek için mümkünse metro olmalı. Antalya demir ağlarla örülmeli. Bu ağlarla örülürken, lastik tekerlekli araçlarla da destekleyip entegre etmeliyiz. Bu yapılırsa insanlar arabalarını alıp yollara düşmemeli."

"BATTI-ÇIKTILAR ÖNCELİK OLMAMALIYDI"

Geçmişte yapılan battı-çıktılar konusunda bütüncül projelerin yapılmadığını dile getiren Başkan Yörük, "Geçmişte birşeyler eksik yapılmış ki şu anda bu sorunları yaşıyoruz. Battı-çıktı konusunda bütüncül projeler yapılabilirdi. Hızlı battı-çıktılar yapıldığı için hafif raylı sistemi toprağın altına alamadık. Bizim toplu taşımada rol oynayamamamızın en önemli sebeplerinden birisi battı-çıktılar. Çünkü zamanında taşıta yatırım yapıldı ve araçla en hızlı nasıl gidilirin çözümü arandı. Battı-çıktılar da ihtiyaç olabilir ancak öncelik değildi.  Önceliğimiz bu olmamalıydı. Ancak Antalya olarak araçla en kısa sürede taşımayı tercih ettik ve yeni çözümler bulmak zorundayız." şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE DAHA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

Antalya'nın ulaşım sorunuyla ilgili çözüm önerileri de sunan Başkan Yörük, şu ifadelere yer verdi:

Öncelikle nüfus projeksiyonlarının olağan dışında artışlarının olması göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyen Funda Yörük, "İç ve dış göç, turizm kaynaklı yazlık ve kışlık nüfusun kontrol altına alınmasına ilişkin esas önlemlerin geliştirilmesi gerekmekte. Ayrıca özellikle kent çekirdeği ve yakın çeperinde taşıtı özendirici ulaşım çözümlerinden vazgeçilerek insan odaklı, doğa dostu erişilebilirliği artırıcı ulaşım planlaması önerileri geliştirilmeli."

"Kent merkezinde ve ilçelerde sürdürülebilir ve bütüncül Ulaşım Master planları ile imar planları entegre edilerek ulaşım ağlarının güncellenmesi gerektiğine de değinen ŞPO Antalya Şubesi Başkanı Yörük, "Toplu taşımanın çözümlenmesi, raylı sistem hatları ile kentin dinamik noktaları arasında toplu taşıma ringinin oluşturulması (Lara-Konyaaltı güzergahı vb.), Lastik tekerlekli toplu taşıma araçları ile raylı sistem hatları arasında entegrenin sağlanması, yaya odaklı erişilebilirliğin arttırılması, bisiklet, scooter vb. kullanımların güzergahlarının oluşturulması Antalya'nın kent trafiğini rahatlatacak. Ayrıca akıllı sinyalizasyon sistemlerinin yapay zeka vb. teknolojik sistemlerle geliştirilmesi ve arttırılması gerekiyor. Antalya Büyükşehir Belediyesinden aldığım güncel bilgi doğrultusunda; Akıllı Kavşak Sistemi 64 adet, Akıllı Uzaktan Erişimli ve Gözlenebilir Kavşak Sistemi 61 adet olup toplam 125 adet kavşak bu sistem ile çalışmakta. Önümüzdeki günlerde de 23 adet daha akıllı kavşak yapmak üzere ihale işlemleri başlatılmış. Trafiğin kilit noktalarında kavşak çözümlerinin yapılması (Uncalı kavşağı, Döşemealtı-Kepez kavşağı vb.) gerekiyor."

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN