Türkiye’de yaşanan ekonomik sorunlar her geçen gün devam ederken, yaşana sorunlarda tarımı da ektisi altına alıyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile 2 yıl tarım alanının boş bırakılması sonucunda çiftçilerin arazileri devlet tarafından kiraya verilmesi gündemde yerini almıştı. Ardında birkaç gün içerisinde yine Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 2025 yılında çiftçiye verilen mazot ve gübre desteği kaldırıldığı açıklandı.  Ekonomide yaşanan sıkıntıların ülkedeki tarımı, çiftçiyi etkilemesi yanın sıra tarım sektörünü olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Kararı ile alınan bu karar, çiftçilerin mali yüklerini artırırken, tarımsal üretimdeki baskıların artmasına neden oluyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top, alına kararı değerlendirdi. Başkan Top, üreticilerin tarımsal üretimde zorlanacağını vurguladı.  Aynı zamanda Başkan Ali Top, devletin üreticinin kendi eliyle doğrudan üretmesini istemediğine vurgu yaptı. Devlet arazilerinin kapsam dışı bırakıldığını aktaran Başkan Top, ülkede tarımsal üretimin bittiğini milyonlarca arazinin boş kaldığını belirtti.

TARIM ARAZİLERİ KARTELLERE Mİ BIRAKILIYOR?

Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top, tarım arazilerinin kartellere bırakılmaya çalışıldığına vurgu yaparak, “Devlet şunu yapmaya çalışıyor, ‘üretici üretmesin kartellere arazilerini verelim, onların yanında üreticilerimiz işçi olsun’ diyor şu andaki gidişat o yönde maalesef bizim gördüğümüz ve tahmin ettiğimiz kadarıyla” diye belirtti.

Başkan Ali Top, sözlerine şu şekilde sürdürdü: “Üreticiyi, çiftçiyi ekmesin, dikmesin ondan sonra elinden yerlerini alalım ‘Büyük ölçekli şirketlere kiraya verelim’ Büyük çaplı zenginlere artık başka konularla onların eline arazilerini verelim bu üreticilerimiz de onların yanında çırak çıksın onların yanında işçi olarak çalışmanın zemini’ olarak hazırlanıyor gibi görüyoruz dışarıdan gördüğümüz veya hissettiğimiz durum bu.”

Devlet Çiftçinin Arazisine Mi Çöküyo

ÇİFTÇİ TARIM YAPMAKTA ZORLANIYOR

Devletin, çiftçilerin doğrudan tarım yapmadığını anlatan Başkan Ali Top, üreticinin üretmekten vazgeçirildiğini ifade ederek, “Devlet, şu anda üreticinin doğrudan üretim yapmasını istemiyor gibi görünüyor. Üretim planlamasını da kendi kontrolünde tutarak bu durumu pekiştiriyor. Bu sebeplerden dolayı, Ziraat Mühendisleri Odası olarak biz de bir işyeri hakkında dava açtık. Devlet, kimin ne ekeceğine ve kime ne kadar destek verileceğine kendisi karar veriyor. Üreticinin üretimden vazgeçmesi için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Bu tabloya baktığımızda, herkesin çıkaracağı sonuç şu olabilir, acaba üretici üreticilikten vazgeçsin diye birileri mi yönlendiriliyor?” dedi.

DEVLET ARAZİLERİ KAPSAM DIŞI

Alınan kararların devlet arazilerinde uygulanmadığı belirten Başkan Ali Top, “Çökme olayını direkt söylemiyor ama tamamıyla o yöne doğru götürüyor. Şiddetle yanlış yapıyorlar ve bunu daha önce de dile getirmiştik. Anayasal haklarımızı daha önce vermedikleri gibi, şimdi işler daha da kötüye gidiyor. İnsanların sağlık sorunları olabilir, kendi aralarında anlaşmazlıklar yaşanabilir, ama iki yıl boyunca bırakmak mantıksız. Peki neden aynı uygulamayı devletin kendi işletmeleri ve çiftlikleri için yapmıyorlar? Devletin kendi çiftlikleri var, örneğin TİGEM çiftlikleri.

DEVLET VATANDAŞIN ARAZİSİNE Mİ ÇÖKÜYOR

Son olarak Alata çiftliği, aynı şekilde rant kurbanı oldu veya olmak üzere. Konya'da, Ankara'da çiftlikleri var, peki neden bu yerleri kapsam içerisine almıyorlar? Neden özellikle devletin elindeki yerleri kapsam dışına çıkartıyorlar? Devlet, kendi kontrolündeki yerleri boş bırakırsa sorun yok, ama vatandaş tarlasını ekmese, dikmese resmen üzerine çökülüyor. Burada iyi niyet aramak imkansız” şekline konuştu.

Devlet Çiftçinin Arazisine Mi Çöküyor3

ÇİFTÇİ MAĞDUR

Başkan Ali Top, çiftçilerin mağdur edildiğini aktardı. Top, “Çiftçinin desteklerini elinden almak çok saçma. Şu anda ürettiğini satamayan bir üreticimiz var. Domates üreticisinin hali, kavun karpuz üreticisinin hali ortada, ama pazarda da alamayan bir tüketici kitlesi var aynı zamanda. Yani birbirlerine 20-30 kilometre mesafede, iki tane mağdur var. Biri üretici, biri tüketici. Buna müdahale etmesi gereken insanlar ise bence hiç alakasız olmayan şeylerle zaman kaybediyor” dedi.

DESTEK SADAKA NİTELİĞİNDE

Başkan Ali Top, devletin verdiği desteğin sadaka niteliğinde olduğunun altını çizerek, “Zaten verdikleri destekler sadaka niteliğinde ve olması gerekenin çok çok altında. Bu durum, zaten zor durumda olan ve üç kuruşa ihtiyacı olan üreticiyi o üç kuruştan da mahrum bırakıyor.  Devlet eliyle üretmenin zeminini yok ediyoruz maalesef” dedi.

TARIM ARAZİLERİ BOŞ KALDI

Ülkede üretimin bitmek üzere olduğunu, tarım arazilerin boş kaldığını ifade eden Başkan Ali Top, “Üretim kesinlikle bitiyor, zaten şu anda hızla bitiyor. Milyonlarca dekar arazi bu ülkede boş kalıyor. Çiftçinin maliyetleri var, maliyetlerini kurtaramadığı için dikemeyen bir mülk sahibi, tarla sahibi tarlasını boş bırakıyor. Bir de bunu kira masrafı ekleyerek başka birinin alıp ekeceğini mi düşünüyorlar? Mülk sahibi kira vermeden, en azından bir kalem eksikken bile bu işin içinden çıkamıyorken, bir kalem daha masraf eklenerek bu işi yapmayı kimin yapabileceğini tahmin ediyorlar?” şeklinde konuştu.

Sözlerine şu şekilde devam eden Başkan Ali Top: “Ancak bunu küresel güçler, küresel şirketler yapabilir. 2 gün sonra bin dekar, 5 bin dekar virüslü ürünler, ne olduğunu doğru dürüst kontrol edemediğimiz ürünler gelebilir belki o zaman.”

Devlet Çiftçinin Arazisine Mi Çöküyor2

ANTALYALI ÇİFTÇİ SESSİZ

Yapılan uygulama karşısında Antalyalı çiftçilerin sessiz kaldığını vurgulayan Başkan Ali Top, “Antalyalı çiftçi sanki üzerinde ölü toprağı serilmiş gibi sessiz duruyor. Şimdi bizde açık tarla arazisi çok fazla yok, olanlar da bir şekilde kullanılıyor. Belki de bu yüzden sessizlerdir, en azından öyle umuyorum. Ancak bir an önce buraya gelmeleri lazım, kendi sesleri olan birliklerle bu işe karşı çıkmaları lazım.  Antalya Muratpaşa Ziraat Odası Başkan Nazif Alp’in bu konuyla ilgili bir çalışması var mı bilmiyorum, ama bir an önce örgütlenip devlete bu işin olmazlığını anlatmaları, hak ettikleri kadar mazot verilmesi için baskı ve kamuoyu oluşturmaları lazım” diye ifade etti.

ÜRETİCİYE DESTEK VERİLMELİ

ZMO Başkanı Ali Top, son olarak üreticinin desteklenmesi gerektiğini aktararak, “Bir ülke vatandaşı olarak söylüyorum ‘Üretenin yanında olmadığınız sürece, üretimi bıraktığınız andan itibaren dışa bağımlı olacağınızı unutmamanız gerektiğini hatırlatırım” sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: ERDEM KILIÇ