Son yıllarda artan emlak sektöründe durgunluk dönemi başladı. Özellikle Rusya ve Ukrayna savaşından sonra Antalya’ya yapılan göç tersine dönmeye başladı. Konu ile ilgili konuşan Lüks Konut Uzmanı ve Gayrimenkul Danışmanı Mehmet Ünsal, “Emlak sektör durgun, piyasa da öyle. Kredi faiz oranları çok yukarıda, özellikle ev kredisi anlamında. İnsanlar krediye ulaşamıyor çünkü faizler çok yüksek. Bu nedenle insanlar kredi kullanmak istemiyorlar, yatırım yapmaktansa parayı faize koymayı tercih ediyorlar. Bu yüzden sektörde bir sıkıntı var” diye konuştu.

“EMLAK SEKTÖRÜ SEBEP OLARAK GÖSTERİLDİ”

‘Emlak sektörü tarafından enflasyon sebebi olarak gösterildi’ sözlerine yer veren Ünsal, sözlerine yer verdi:

“Bu nedenle satışları düşürmek için bir yavaşlatma politikası uygulanıyor. Hükümetin amacı, gayrimenkul yatırım aracı olarak değil, ihtiyaç doğrultusunda bir ev alınması; yani 2-3 ev alıp kiradan geçinmeye çalışılmaması. Bu konuda başarılı oldular. Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan dolayı kiralar çok artmıştı. Piyasa o dönemde bayağı karıştı. 7-8 bin liralık yerler bir anda 9-10-13 bin liraya çıktı ve bu da enflasyona sebep oldu. Ancak bu durum da durdu. Şimdi tekrar TÜFE’ye göre değiştirdiler. Ama genel olarak durgunluk var. Bir süre daha böyle devam edecek. Antalya'da da aynı durgunluk yansıdı.

Emlak Sektörünü Bıraktılar (2)-1

FIRSATÇILAR VAR

Şu anda işin doğrusu geriye göç başladı artık. Göç alıyorduk ama şimdi geri gitmeye başladılar. Yabancıların enflasyonu şişirdiğiyle ilgili bir söylem vardı ki bu doğru. Onlar savaştan kaçtılar, geldiler. Can güvenliği için ülkeye sığındılar ama bizde de fırsatçılar var. Ev sahipleri kiraları uçurdu. Onlar da mecburen kabul ettiler. 5 bin liraya oturan üçüncü kattaki kiracı, bir üst katındaki ev sahibi bir Rus'a 40 bin liraya vermiş. Alttaki diyor ki üst kat 40 bin liraya gitti, 5 bin liraya oturuyor sen bari buraya 25 bin yap.

Mehmet Ünsal-1

OTURMA İZNİ VERİLMİYOR

Bütün dosyalar şu anda kiracı ev sahibi anlaşmazlıklarıyla dolu ve yaklaşık 2 buçuk yıl sürüyor bir kiracı ev sahibi davası. Onlar piyasayı karıştırdılar. O yüzden şu anda hükümet oturma izni vermiyor. Antalya'da bazı bölgeler, genel nüfusa göre yüzdesel olarak belli bir sınıra gelince yabancı oturma izni kapatılıyor. Sarısu, Hurma ve Liman bölgesi kapandı yabancı oturumlara. Bizde iki bölgesi kapandı. Hatta oturma izinlerini uzatmıyor ve geri ülkelerine gönderiyorlar. Geri göç başladı. Yabancılar bir süredir geri dönmeye başladı. Bir yıldır bu şekilde devam ediyor. Yabancı hususunda bayağı bir azalma var. Fiyatlar düşürmedi ama en azından sabit kaldı. Agresif yükseliş yataya geçti. Antalya'da veya Türkiye'de gayrimenkul fiyatları düşmez. Uzun vadede en kârlı yatırım aracı gayrimenkul. Arsalar yüzde 10 arttıysa, gayrimenkul yüzde 20 arttı. Normalde tam tersi olurdu.

Emlak Sektörünü Bıraktılar (1)-1

ANTALYA’DA ARSA SIKINTISI VAR

Altıntaş bölgesi imara açıldı. Oraya bayağı bir rağbet var. Ama orada da alt yapı yok. En az iki sene sürecek kanalizasyon çalışmaları ve üst asfaltlamalar. Elektrik de sıkıntı. Ama orada bir sürü proje var, siteler yapılıyor, lüks donanımlı. O bölge imara açıldı, orada bir hareket var. Döşemealtı zaten şehrin başka gidecek yeri kalmadı. Konyaaltı tarafında Tünek Tepe'ye dayandı. Öbür tarafta Aksuya dayandı. Ama Döşemealtı hala yukarıya doğru büyüyor. Altınkale, Yeşilbayır gibi yerlerde hala çok arsa var. Villa tarzı yapıların imar durumu açık. Meskenler de var bazı bölgelerde ama genelde müstakil yaşamı tercih edenler oraya gidiyor. Şehir içinde ise çok az arsa kaldı. Konyaaltı'nda özellikle fazla yok. Zaten fiyatlar inanılmaz rakamlarda. İlgilendiğim bir yer var mesela, 75 milyon euro satış fiyatı. Şu anki parayla 2 milyar 800 milyon TL yapıyor.”

Muhabir: YAPRAK ÖZER