Antalya’da bütün ilçelerin korkulu rüyası olan yol sorunları çözümsüz kalıyor. Pek çok ilçede yaşanan sıkıntı vatandaşların yaşamını etkiliyor.  Antalya’nın en büyük köyleri arasında yer alan ve Kumluca’ya bağlı Gölcük Köyün ’de yol sorunu bitmek bilmiyor. Köyde yol sorunu her geçen gün giderek büyüyor. Onarım ve bakımında yetersi kalınan yol sel ve taşkınlarda kapanıyor olması köy sakinlerinin hayatını olumsuz etkiliyor.  Köyün içinden geçen ana yol hem tarihi hem de günümüz ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalıyor. Gölcük köyü muhtarı, mevcut yolun işlevselliği ve bakımında ciddi sorunlar yaşandığını aktardı. Orman Bakanlığı'nın ağaç kesimi için inşa ettiği yol tarihi Likya Yoluna paralel olması nedeniyle kullanılmaz hale geliyor. Köy muhtarı Yol Söğütçü Mağarası’ndan ayırılarak Kumluca Karayoluna bağlanan bir güzergah olarak tasarlanmış. Ancak yol köy halkının ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalıyor. Yol her yağışta kötüleşmesi ise sorunların artmasına neden oluyor. Ancak sorunların giderilememesinde belediyeler arasında yaşanan yol anlaşmazlığından kaynaklı olduğu belirten Köy Muhtar, köydeki yolların durumu konusunda ciddi bir belirsizlik yaşandığını vurguluyor.

BELEDİYELER ARSINDA ANLAŞMAZLIK VAR

Gölcük Köyü Muhtarı, belediyeler arasında yaşana anlaşmazlık yüzünden onarım ve bakımın çözümsüz kaldığını ifade ederek, "Bu yol Söğütçü Cuması’ndan ayrılarak, Söğütçü Cuma’sı asfalt, Kumluca'ya, Kumluca Karayolu'na bağlanan bir yol. Ama durumu bu şekilde. Bu yolu insanlar için yapmadılar. Orman Bakanlığı ağaç kesmek için, kesmek için yaptı. Bizim eski Likya yolumuz, insan var. Eski yolumuz bizim Likya yolumuz. Oradan yaya gideriz. Likya yolu bu. Bu yol oraya paralel açıldı. 2004 yılında derdimizi Müdürlüğe anlattık. Onlar da sağ olsunlar geldiler. Isparta İl Müdürlüğü'nün bünyesinde fazla mazot varmış. Onu buraya aktardılar. Isparta'dan bir getirdik. Gayret ettiler. Şu yolu açtılar. Bu yolda yoktu. Gelmemiz mümkün değildi kışın falan. Halbuki bu yol ana yol. İyi bakılması gereken yol. Fakat bu yola alamadık. Sel böyle geliyor mahvediyor. Büyükşehir çalıştı 5 gün. 20 gün önce. Sonra Kumluca Belediyesi geldi. İlk yağmurda bu yol yok. İlk yağmurla beraber biz yine yaya olarak yaptık. Şarampolü güzel yaparsanız yol bozulmaz. Büyükşehir'e müracaat ettik dedi yol için ‘Kumluca’dan al’ Kumluca’ya soruyorum, ‘yok’ diyor. ASAT'ın görevinde değil. Şimdi burada ikilik biraz da bir bölümünün Kumluca'ya bir bölümünün Antalya Büyükşehir'e bağlı olmasıyla da ilgili galiba. Kimse üstüne almıyor bu görevi. Yolun getirdiği büyük sorunlar da var. Hatta tehlike

ARAŞ GEÇİŞLERİ OLMUYOR

Yol sorunundan kaynaklı sorun yaşandığını ve bu yolun acil olarak onarım ve bakım yapılmasını isteyen Köy Muhtarı, “1980'De de babamızın hasta halinde kemere kadar salla taşıdık köylü omuzunda taşır. Araç geçişleri olamaz, mümkün değil ki. Çamur oluyor. Et çamur deriz biz ona. Lastiğe yapışır, hareket etmez. Burada bazalt madeninin olduğu yer, burada şey yapıyor, buranın şarampolünü doğru dürüst yapsam, yüzlerini koysam, oraya da iki kilometre asfalt döksem, buraya asfalt gerekmiyor. Yani yolu geçirilebilir hale getirmemiz gerekiyor.

Whatsapp Görsel 2024 08 13 Saat 10.27.10 1Dfb2183

Bir de bir de bunun maliyet bakımına baktığımız zaman buraya 5 bin lira alıp veyahut da 10 bin lira tutar mı biliyorum gırtlak boru denilen iki tane yetmişlik veyahut da yüzlük boru lazım. Fakat bu iki tane yüzlük boruyu almayıp da devletimizin ve milletimizin bu kadar parasının çarçur edilmesine de ben karşıyım. Buradan bir kreder, iki tane kepçe, bir tane silindir günlerce bu yolun bozulan yerlerini yapmaya çalışıyor. Devlet Büyüklerimizden ben bunu istiyorum ki şimdi şu anda üç yüz, dört yüz metre arayla konan büzleri yetmişer metre her derenin ağzına bir büz koyalım ki bunun maliyeti nedir? On tane büz koysak beşer bin lira da 50 bin lira. Grader'in bir gün yaktığı mazot parası değildir. Devlet büyüklerimizi bunların da göz önünde bulundurmasını istiyorum” dedi.

EN BÜYÜK İKİNCİ KÖY

Gölcük Köyü Sakinleri, köyün Antalya’nın en büyük ikinci köyü olduğunu vurgulayarak, “Köyümüz; Gölcük köyü, toprak genişliği bakımından Antalya’nın ikinci büyük köyü ve orman köyüdür. Akdağ ile Teke dağı arasındaki Alakır vadisinde konumlanmıştır. Tarihi derinliği olan arkaik bir köydür. Alakır vadisi, önce Etrüsklerin MÖ.3000. Luvilerin mö.2300, Likya, MÖ.1500-546), Roma (MÖ 27 MS. 395) ve Bizans (MÖ. 395i1453) uygarlıkların izi bulunan vadilerdir.  İskender bu vadilerden geçip, bizim köy Kitanaura (Saraycık) Çandırda Örencik, Çalış Dağı tepesindeki Olbia kentini yağmalayarak Gedelme ve kesme boğazından geçerek Olimpos’ ve Likya’nın ilk kenti olan Phaselis’e idi. Haçlı orduları bu vadiden geçti. Arkaik çağda Alakır vadisindeki tüm yerleşimler Kitanura’ ya (Gölcük’e) bağlıydı.”

“BEN YÖRÜĞÜM”

“‘Ben yörüğüm’ diyerek boynuna bir alacalı bez bağlayan yetkililer köyümüzün yola benzemeyen yollarından geçerek yayla belledikleri kışın bir kişinin yaşamadığı yaylaklara asfalt dökmektedirler. Tarihi geçmişi olan Alakır vadisi köylüleri, Moğol ve devlet zulmünden kaçarak devletin erişemeyeceği bu noktalara 1240 Kösedağ’ı savasından sonra gelen “Devlet deyince aklına jandarma ve kırbaç” gelen Türklerdir. Bu kırbaç korkusu genine işlediğinden devletten hiçbir şey isteyememiştir. Mahalle yolları orman dairesi tarafından orman envalini kesmek için yapılmıştır.  Ölümcül hastaları köylülerimiz omuzların da 60 km. Uzaklıktaki Antalya hastanelerine götürülebilmişlerdir. 1980 sonrası   Köy hizmetleri il müdürlüğü Köyün farkına varmış güz aylarında bir greyder gönderir olmuştur” diye belirtiyor.

YETKİLERDEN ÇÖZÜM BEKLENİYOR

Köy Sakinleri, bölgedeki yol sorunu yetkili kurumlarına bildirdiklerini belirterek, “2002 yılında köyün yol sorunu Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğüne bildirilmiş, yapılan keşif sonucunda köyün en büyük mahallerinden birisi olan Yellice mevkinden başlayan Darıcı mahallesinin 4kilometrelik yolu, Yazır, Dereköy, Fesleğen, büyük Alan, Çulfa, kuzca söğüt Cumasından geçip Gölcük köyününüm içinden geçen yola eklemlenmiştir.  Alakır vadisi köylerini söğüt cumasında birleştiren bu yol    Kumluca- Muğla karayoluna 8 kilometredir.  8 kilometresinde aynı genişlikte olan bu yolun yarısı Antalya Büyükşehir belediyesi, yarısı Kumluca Belediyesinin sorumluğundadır. Tamamı Büyükşehrin olmalı. 8 kilometre yolun 3’üncü kilometresinde eklemlenen Darıcı mahallesinden geçen 4 kilometreyi yolunda Büyükşehrin hizmet alanına alınması doğru olacaktır” diye konuştu.

Whatsapp Görsel 2024 08 13 Saat 10.42.47 0Bf8A2F7

“YETKİLİLERDEN DUYARLILIK TALEP EDİYORUZ”

Yetililerden bölgedeki yol sorununda yetililerden duyarlılık beklediklerini aktaran Köy Sakinler, “Bu 4 kilometrelik yol aynı zamanda Arkaik Likya Yolu güzergahına teğet geçmektedir. Nasıl planlama ise, bu ana yollar tali yol kabul edilerek ilçe belediyesine havale edilmiştir. Her ana yolun bir girişi bir de çıkışı olur. Çıkışı olmayan yayla ve bazı mahalle yolları Büyükşehrin anayollar ilce belediyesinin olmuş. Bu planlama hatasının düzeltilerek adı geçen yolların Büyükşehir Belediyesi uhdesine alınmasını, Köyümüzün tüm yolları stabilizedir, ilk yağmurla derelerde büz olmadığından yol diye bir şey kalmıyor yeteri kadar büz temin edilerek gerekli yerlere konulmasını ve bu yolların asfalt programına alınmasını, Mahalle yollarının kışında işler hale getirilmesini talep ediyoruz. Bu taleplerimizi köy muhtarlığı olarak 5 yıl önce Büyükşehir belediyesine bildirmiştik hala cevapta alamadık. Yetkililerden duyarlılık talep ediyoruz” dediler.

Muhabir: ERDEM KILIÇ