Antalya’da yaşayan 386 Rus vatandaşının katılımı ile geliştiren çalışmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Rus vatandaşlarının Türk yemeklerine yönelik görüşleri olumlu yönde olduğu saptanmış.  Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı’nda Yüksek Lisans öğrencisi Büşra Karagöz’ün ‘Türkiye’de Yaşayan Yabancı Uyruklu Vatandaşların Türk Mutfağı Yemekleri Tüketim Değerinin Belirlenmesi: Antalya’da İkamet Eden Rus Vatandaşlar’ adlı bitirme tezinde ortaya koyduğu bu çalışmada Rusların Türk yemeklerine karşı yaklaşımı irdelendi.

386 RUS VATANDAŞI KATILDI

Araştırma, Antalya’da ikamet eden Rus vatandaşların Türk mutfağı yemekleri tüketim değerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiş. 386 Rus vatandaşından cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, meslek, gelir düzeyi gibi birtakım özellikler içeriyor. Çalışma incelendiğinde katılımcıların çoğunluğunun kadın olduğu, 30-39 yaş aralığına sahip oldukları, üniversite mezunu ve evli oldukları görülmüş. Özel sektör çalışanlarının en büyük meslek grubunu oluşturduğu ve katılımcıların büyük bir kısmının orta gelir düzeyine sahip olduğu anlaşılmış.

Yemekler (3)

TÜRK YEMEKLERİ LEZZETLİ

Araştırmaya katılanların geneli Türk yemeklerini lezzetli bulmakta ve bu yemeklerin çekici tatlar sunan, çeşitli içerikler içeren özelliklerde olduğuna ve kaliteli malzemelerle hazırlandığına inanıyor. Türk yemeklerini lezzetli bulanların sayısı yüzde 69,9 olduğu, çekici tatlar sunduğu düşünenlerin yüzde 66,3 olduğu çeşitli içerikler sunduğuna düşünenlerin yüzde 64,7 olduğu ve kaliteli içerikler sunduğu düşünenlerin yüzde 62,2 olduğu görülmüş. Sonuçlar gösteriyor ki Antalya’da yaşayan Rusların Türk yemeklerine yönelik olumlu bakış açışına sahip, bu da yaygın olarak takdir edildiğini gösteriyor.

TÜRK MUFTAĞINA YÖNELİK İLGİ FAZLA

Katılımcılar yüzde 75,6’sının zaman içinde Türk yemeklerine daha fazla bilgi edindiklerini belirlenmiş. Farklı Türk yemeklerini denemek isteyen katılımcıların oranının toplamda yüzde 68,9 olması oldukça dikkat çekiyor. Daha fazla bilgileri edinmek isteyenlerin oranı ise yüzde 56 ve Türk yemek alışkanlıklarını öğrenenlerin oranın yüzde 55,5 olduğu görülmüş. Bu durum gösteriyor ki katılımcıların Türk mutfağına yönelik ilginin fazla olduğunu belirtiyor.

Yemekler (1)-1

TEMİZLİK VE SAĞLIK AÇISINDAN SINIFTA KALDI

Sağlık açısından katılımcıların büyük bir çoğunluğu Türk yemeklerinin hem besleyici hem de güvenilir buluyor. Sağlık ve temizlik konularında bu durum düşük seviyelerde seyrediyor. Temiz bulanların sayısı yüzde 40,4’te kalırken, sağlıklı bulanların oranı ise yüzde 36,3’de kalmış durumda. Bu sonuçlar, Türk mutfağına yönelik algısında iki farklı durumu ortaya koyuyor. Besleyicilik ve güvenirlilik açısından olumlu not alırken temizlik ve sağlık açısından ise bu durum tam tersi yönde seyrediyor.

İLİŞKİLER AÇISINDAN İSE YARARLI

Katılımcıların yarıdan fazlası Türklerle Türk yemekleri yerken dostluk etkileşiminin arttığını beliriyor. Bu durum katılımcıların Türk yemeklerini paylaşmanın sosyal etkileşim ve dostluk kurma açısından olumlu bir deneyim olduğunu yansıtıyor. Türk yemeklerinin katılımcılar arasındaki sosyal bağları güçlendiren ve dostluğu teşvik eden bir araç olarak kabul edildiğini belirtmek mümkün. Ayrıca duygusal boyut açısından bakıldığında katılımcıların yüzde 60’ı Türk yemeklerinin kendilerine zevk verdiğini ifade ediyor. İkinci sırada yer alan kesim ise heyecan duyduklarını aktarıyor.

Yemekler (1)

HEYECAN DUYUYORLAR

Genel olarak bakıldığında yemeklerin katılımcılar için duygusal bir deneyim sunduğu ve olumlu duygulara yönlendirdiği görülebiliyor. Aynı zamanda bu sonuçlar katılımcıların Türk yemeklerini yalnızca lezzetli bulmadıklarını aynı zamanda yemeklerden aşırı zevk aldıklarını, heyecan duyduklarını gösteriyor.

Antalya’da oturan Rus vatandaşlarının Türk mutfağına olan yaklaşımları olumlu bir tablo çizmiş durumda. Katılımcılar genel olarak Türk yemeklerini beğeniyor ve ilgi duyuyor. Temizlik ve sağlık açısından ise tam tersi durum yaşanmış.

Muhabir: UĞUR FİDAN