Antalya’nın pek çok yerinde elektrik krizi yaşanmaya devam ediyor. Sürekli yüksek faturalar vatandaşı isyan ettiriyor. Bunun yanı sıra Antalya’da kentsel dönüşüme giren binalarda sorunlar yaşanıyor. Antalya’nın Muratpaşa ilçesine bağlı Üçgen Mahallesi’nde benzer elektrik sorunu yaşanıyor. Mahallede oturan vatandaşlar aylardır binaya elektrik gelmediğini ifade etiler. Öte yandan apartmanın iskanı olduğunu dile getiren apartman sakinleri, 2024 nisan ayından bu yana elektrik olmadığını ve şantiye elektriği kullanıldığını aktardı. Konuyla ilgili CK Akdeniz Elektrik Şirketi yetkilileri, binanın yüzde 50 inşaat halindeyken başvuru yapılması gerektiğini söyledi. Bunun yanı sıra CK Akdeniz yetkilileri müteahhitlerin normalde vatandaşları bu apartmanda oturtmaması gerektiğini belirtti.
“ABONELİKLERİMİZİ VERİN ARTIK”
Apartman sakinleri, elektrik sorunu yaşandığını, dilekçe ve şikayet edilmesine rağmen sorunların çözülmediğini belirttiler. Aboneliğin verilmediğini söyleyen apartman sakinleri, “Antalya Muratpaşa Belediyesi, Üçgen Mahallesi 96. Sokak no 47 adresinde bulunan kentsel dönüşüm ile yeniden inşaat edilen evlerimize Nisan 2024 tarihinde taşındık. O tarihten bu yana CK Elektrik, Muratpaşa Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve CİMER dahil tüm başvurularımıza rağmen elektrik aboneliklerimiz verilmiyor, şantiye elektriğine maruz bırakılıyoruz. Şartellerimiz sürekli atıyor, elektronik aletlerimiz bozuluyor, yüksek bedelli faturalar ödemek zorunda bırakılıyoruz. Lütfen aboneliklerimizi verin artık” şeklinde ifade etti.
“İSKAN ALDIK”
Apartman sakinleri, iskanın alındığını dile getirdiler. Müteahhittin bütün belgeleri ve işlemleri yaptığını ancak CK Akdeniz şirketinin elektrik vermediğini aktaran apartman sakinleri, “Bu firmanın elektrik işini yapan kişiyle de diyaloğa geçilecekti Muratpaşa Belediyesi kazı için bir şeyler yapıyormuş herhalde burada. En geç eylül sonu dediler. ekimin sonu bitmek üzere kasım ayındayız hala elektrik sorunu yaşıyoruz. Müteahhit bütün belgeleri yatırmış, iskanı aldık. Ancak bu mahallede yapılan bütün inşaatlar aynı şekilde duruyor, şu an da CK hiçbirine elektrik vermiyor. Nisan'ın 7'sinde taşındım buraya açık söyleyeyim. Nisan, mayıs ve hazirandan elektrik faturalarını ödemeye başladık. Bölüştük artık aramızda. Yani müteahhite birazcık da biz destek olalım diye. İskan var suyu aldık, diğer aboneliklerimizi aldık, doğalgazı, her şeyimizi aldık. Ama CK Akdeniz ısrarla vermiyor. CK’yla da ilgili yeni bir bilgi aldım, CK Akdeniz onların ‘dosyası hazır imza aşamasında Bir iki güne büyük bir ihtimal yöneticiye bilgi gelir’ demiş ancak henüz bir şey gelmedi. Hala sorun çözülmedi” dedi.
ŞANTİYE ELEKTRİĞİ İLE OTURULMAMASI GEREKİYOR
Konuyla ilgili konuşan CK Akdeniz Enerji Şirketi, trafo yatırımın yapılması ve bu süreç içerisinde müteahhittin vatandaşları binada oturtmaması gerektiğini aktardı. Şantiye elektriği ile oturtulmaması gerektiğini ifade ederek, “Antalya çok hızlı büyüyor. Doğal olarak yeni yapılan binalar normalde yüzde 50 inşaat halindeyken şirkete başvuru yapmaları gerekiyor çünkü bir kentsel dönüşüm geçirdi. Büyük bir trafo yatırımı yapılması gerekiyor ama bu süre zarfında zaten müteahhitlerin şantiye elektriğiyle beraber oturtmaması gerekiyor. Çünkü şantiye elektriği o şantiyenin yapılması için verilen bir abonelik türü. Yani zaten normal şartlar altında da şantiye elektriğiyle yasal olarak da oturmaması gerekiyor o insanların”
“ALTYAPI YAPILMASI GEREKİYOR”
CK yetkilisi, konuşmayı şu sözlerle sürdürdü, “Yatırım sürecinde Enerji Piyasa Denetleme Kurumu (EPDK) belli süreler tanıyor. Kamu tarafından denetlenen bir şirketiz. EPDK ‘buraya bir yıl içerisinde bu trafoyu yapman gerekiyor’ diyor. Bunun içerisinde keza izinlerin olduğunda bir buçuk yıla uzuyor. Bu sürede yapıp insanlara oturmadan önce o elektriğin verilmesi gerekiyor. Apartman sakinleri ‘iskanı aldım’ diyor ama iskanı aldığı gibi trafoyu koyamıyoruz. Onun için altyapı yapılması gerekiyor. Ne zaman başvurmuş onlara bakılması gerekiyor.”
BAŞVURU VE YATIRIM SÜRECİ
CK yetkilileri başvuru süresi ile yatırım süresine bakılması gerektiğini belirtiler. Öte yandan yaşanan sorunun belli bir yatırım yapılması gerektiğini söyleyerek, “Apartman sakinlerinin başvurduğu süre ile bizim yatırımı yapacağımız süre hangi durumda ona bakmak gerekiyor. Sonuçta elektrik verilme çalışması için aboneliği aldı, yarın gelip bağlayalım gibi bir şey olmuyor bu tarz konutlarda. Çünkü oraya gelip büyük bir trafo yapmak ya da kazı yapıp kablo sermek, ondan sonra belli bir yere yapılması için güç artışı yapmak gerekiyor. Orada daha önce insanlar oturuyor. Mevcut olan trafodan verilse bu sefer oradaki herkesin elektriği kesilmiş olacak. Bir diğer sorun ise elektrik voltajı yeterli gelmeyecek, gerilim yeterli gelmeyecek. O yüzden belli bir yatırım yapılması gerekiyor bu tarz yeni yerleşim veya yapılan binalara. Takılmıştır diye tahmin ediyoruz” sözlerine son verdi.