Antalya’da sokak aralarındaki boş arazilere kontrolsüz şekilde dökülen moloz, inşaat atıkları gibi çevre ve halk sağlığı açısından büyük tehdit oluşturuyor. Şehirleşmenin yaygın olduğu bölgelerde moloz yığınları vatandaşlar tarafından tepki ile karşılansa da çözüm gerçekleşmiyor.

MOLOZLAR KÖTÜ KOKU OLUŞTURUYOR

Özellikle merkez ilçeler Kepez, Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu ve Döşemealtı’nda kentleşmeye açılan bölgelerde artan moloz yığınları hem estetik hem de sağlık açısından sorun teşkil ediyor. Bazı bölgelerde özellikle Döşemealtı’nda bulunan moloz atıklarının döküldüğü bölgede kötü koku ve çevre kirliliği zaman zaman kendini gösteriyor. Yaz aylarında molozların yakılmasıyla ortaya çıkan kokular çevre sakinleri rahatsız ederken, bölgeyi de kirletiyor.

Molozlar (3)-1

MOLOZUN RİSKLERİ

Çevre kirliliğine neden olan moloz ve inşaat atıkları hem çevreye hem de insan sağlığına çeşitli tehlikeler oluşturuyor. Riskler ise şu şekilde;

Molozların içinde cam kırıkları, metal parçalar ve çiviler bulunabiliyor. Bu tür atıklar insanlara ve hayvanlara zarar veriyor.

Dar yollara bırakılan molozlar nedeniyle araçlar geçiş sağlayamıyor ve trafik kazalarına davetiye çıkarıyor.

Molozlar (1)-1

İnşaat atıklarında oluşan kimyasal maddeler, boya kalıntıları, asbest ve ağır metaller bulunabiliyor. Yağmur suyu ile bu zararlı maddeler yeraltı sularına karışabiliyor.

Gelişigüzel dökülen molozlar, bitki örtüsünü tahrip edebiliyor ve hayvanların yaşam alanlarını yok ediyor.

Molozlardan yayılan ince toz parçacıkları, astım ve solunum yolu hastalıklarını tetikleyebiliyor. Özellikle asbest içeren eski yapı malzemeleri kanserojen etkiye neden olabiliyor.

Muhabir: UĞUR FİDAN