Antalya’da aile hekimleri Türkiye genelinde olduğu gibi 6-10 Ocak tarihleri arasında 5 gün iş bırakma kararı aldı.  Antalya’daki sağlık emek ve meslek örgütleri, sağlık çalışanlarının yaşadığı hak kayıplarına ve halkın sağlık hizmetine erişimini etkileyen sorunlara karşı ortak mücadele çağrısında bulunarak, 'Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'e itiraz eden ve beş günlük iş bırakma eylemi yapan aile hekimlerine destek oldu. Antalya’daki tüm sağlık sendikalarının yaptığı basın açıklamasında, dönüşüm programının geldiği aşamada sağlık çalışanlarının sağlık ortamının en kötü koşullarını yaşadığı ifade edildi. Sağlıkta şiddet, mobbing, niteliksiz tıp ve uzmanlık eğitimi, performans ve ciro dayatmasına dayanan güvencesiz gelir, vergide adaletsizlik ve enflasyon nedeniyle azalan ücretler, liyakatsiz yöneticiler, sınır ötesi görevlendirilen genç sağlıkçılar nedenlerinden ötürü greve gidildiği belirtildi. Toplu basın açıklamasına; Antalya Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) ve Hekim Birliği Sendikası Antalya Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) ve Antalya Tabip Odası ile basın mensupları katılım gösterdi.

ORTAKLAŞA KARARLA İŞİ BIRAKTILAR

Antalya Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Can Ertürk, basın açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Sağlık dönüşüm programının geldiği aşamada meslektaşlarımız sağlık ortamının en kötü koşullarını yaşamakta. Sağlıkta şiddet, mobbing, niteliksiz tıp ve uzmanlık eğitimi, performans ve ciro dayatmasına dayanan güvencesiz gelir, vergide adaletsizlik ve enflasyon nedeniyle azalan ücretler, liyakatsiz yöneticiler, sınır ötesi görevlendirilen genç meslektaşlarımız sorunlarımızdan bazıları. Bu sorunlara karşı sesimizi yükseltmek ve sorunlarımızı görünür kılmak için 8 Ocak’ta tüm sağlık kuruluşlarında, 6-10 Ocak’ta ise Aile Sağlığı Merkezlerinde sağlık meslek örgütlerinin ortaklaşa aldığı kararla iş bırakıyoruz.”

Ses Sağlık Çalışanları

NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETİ VERİLMELİ!

Antalya Tabip Odası Başkanı Ertürk açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve diğer sağlık çalışanları olarak para, performans, cezalandırma baskısı olmadan, mesleki yeterliliklerimiz ve deneyimlerimizle halkın sağlık sorunlarını çözmek istiyoruz. Yoğun iş yükü ile günde 100 hastaya, her birine sadece 3 dakika ayırarak işlem yapmak yerine nitelikli bir sağlık hizmeti için her hastaya en az 10 dakika zaman ayırabilmeyi istiyoruz. Hastalarımıza tedavisi için gereken ağrı kesici, mide koruyucu ve antibiyotik gibi ilaçların yazılmasının kısıtlanması hekimlerin mesleki bağımsızlığına müdahale olduğu gibi hastalarımızın tedavi hakkının elinden alınmasıdır. Bu uygulamayı kabul etmiyoruz.”

HEKİMLERE HUKUKSAL DESTEK VERECEĞİZ

“Ücretlerimizin kişilerin hastane başvurusu ya da son 6 ay Aile Sağlığı Merkezi’ne başvurmayan kişi sayısı gibi bizim müdahale edemeyeceğimiz kriterlere bağlanmasını istemiyoruz” diye Başkan Ertürk, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Kronik hastalık takiplerinin halen kullanılan aile hekimliği bilgi sistemleri içinde ve yeterli muayene süresi ayrılarak, hastaların gerçekten yararına olacak şekilde yapılandırılmasını istiyoruz. Öte yandan ücret kriteri olarak ortaya konan hasta memnuniyetinin kriterleri nedir? Hekimin hastanın emrine amade olması mı? Yoksa mesleğini diplomasının verdiği güçle ve bilinçle yapmak mı? Bu şekilde hekim emeğini değersizleştirmek, onurunu rencide etmek kime ne kazandırır izahı var mıdır? Hekimlerimizin söz konusu meşru hak arayışı ve sonrasında gerçekleşebilecek olası idari soruşturma ve benzeri durumlarında, Birliğimizin ve Odalarımızın hukuk büroları, hekimlerimize gerekli hukuksal desteği verecektir.”

Sağlik Çalişanlari Grev

MESLEK ONURUMUZ AYAKLAR ALTINDA!

Antalya Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Şahin, basın açıklamasında şunları dile getirdi:

“3 ayı geçkin bir süredir sahalardayız zorla dayatılmak istenen halkın sağlığına hiçbir katkı sunmadığı gibi vatandaşın kaliteli ve nitelikli sağlık hizmeti almasına engel olan 29.000 aile hekimi ve bir o kadar da aile sağlığı çalışanı arkadaşımın meslek onurunu ayaklar altına alan ödeme ve sözleşme yönetmeliğiyle karşı karşıyayız. Nelere karşı olduğumuzu ve çözüm önerileri için sahanın bilimsel olarak hazır olduğunu deklare ettik, diyalog istedik, iletişim, çözüm önerileri istedik. Mücadelemizi hukuki ve anayasal çerçevede sürdürmeye çalıştık olmazı tekrar tekrar hep bir ağızdan dile getirdik.”

İŞ GÜVENCESİ KAYGILARIYLA BOĞUŞUYORUZ

ANTAHED Başkanı Dilek Şahin, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bu süreçte, bizlerin vatandaşla karşı karşıya getirilmeye çalışıldığı bu yönetmeliğe rağmen, tanı ve tedavi sorumluluğumuz çerçevesinde birçok Mesleki ve maddi kaybı göze alarak kamu sağlığı yararına hizmet vermeye devam ettik. Vatandaş birtakım kotalara takılan hizmet taleplerinde yılgınlıklarını bizlerle paylaştı çözüm için vazgeçmeyeceğimizi her daim mücadelemizi sürdüreceğimizi vatandaşlarımızla paylaştık. Mobbing tarzında soruşturmalar ve denetlemelere maruz bırakıldık. Anayasal haklarımızdan doğan eylemlerimiz için maaşlarımız kesildi. Gruplandırma görevlendirilmelerimize son verildi. Bu görevler sonucu işe aldığımız yardımcı sağlık personellerimizin iş güvencesi kaygılarıyla boğuşmalarına neden olundu.”

Hekimbirliği Grev

HAKKIMIZ OLANI ALMAK İSTİYORUZ

“Hak edişlerimizde resmi olarak ödeme sözleşme yönetmeliği yürürlükte olmasına rağmen bazı kalemlerde kesintiler bazı kalemlerde değişiklikler yapıldı” diyen Başkan Şahin, “Sahanın eylemini kırmak ve kamuoyunda algı oluşturulmak üzere yapılan bu değişiklikler, hak edişlerimizin nasıl iki dudak arasında değişebileceği korkusunu yaşattı. Bu ne demek biliyor musunuz? Bir sonraki ay emeğimin karşılığı hakkım olanı alabilmem için üstüne bir de sürekli sözleşme feshi fısıldanarak iş güvencemizde tehditlere maruz bırakıldık. Burada 6 -10 Ocak iş bırakma eylem ilk gününde tekrar deklare ediyoruz. Bu yönetmelik kabul edilemez. Geri çekilene kadar hep bir ağızdan tekrar ve tekrar geri çekilmesini istiyoruz. Bu kamuoyuna vatandaşımıza ve en çok da meslek onurumuza sorumluluğumuzdur.” diye konuştu.

EZİYET YÖNETMELİĞİ GERİ ÇEKİLMELİ!

Basın açıklamasında konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, şu ifadelere yer verdi:

“Bu yönetmelik hekimleri ve hekimler üzerinden hemşire, ebe ve sağlık emekçilerinin tamamını yukarıda anlattığımız gibi hastaya faydası olmayan hizmetler ve kriterler üzerinden puanlamaktadır. Yetmiş puanın altında puanımız olursa sözleşmemizi feshedilmektedir.  Bu şekilde hekimler puan toplayan bilgisayar oyun figürlerine dönüştürülmekte, işine son verme tehdidiyle meslek bağımsızlığı ve meslek onuru ayaklar altında alınmaktadır. Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği derhal geri çekilmelidir.”

Ai̇le Heki̇mleri̇ Grev

HEKİMİZ, ESNAF DEĞİLİZ!

“Bakanlık birinci basamağı güçlendirmek istiyorsa daha ciddi sorunlarla uğraşmalıdır” diyen İçöz, “Öncelikle ASM’leri ticarethane mantığından çıkarmalıdır. ASM’lerin giderleri Aile Hekimleri tarafından devletin verdiği cari giderden karşılanmaktadır. Aile sağlığı merkezlerine verilen cari gider içindeki elektrik su tıbbi malzeme asgari ücret giderleri enflasyon oranının kat ve kat üzerinde artarken cari gideri verilen memur enflasyonu kadar artış cari gideri birçok aile sağlığı merkezinde yapılan giderleri karşılayamaz hale getirmiştir. Birçok aile sağlığı merkezinde aile hekimleri cebinden para harcar duruma gelmiştir. Dolayısıyla aile sağlığı merkezinin finansmanı aile hekiminin üzerine yıkılmıştır. Bizler hekimiz, esnaf değiliz! Hastalarımızın sağlığından başka bir şey düşünmek zorunda bırakılmak istemiyoruz.” dedi.

HEKİM, EBE VE HEMŞİRE KALMAYACAK!

SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Bu sistemle ASM’ler de çalışan ebe ve hemşirelerin tavan kat sayısı artırılmadığı için ciddi maddi kayıplar yaşanmaktadır. Aile Sağlığı merkezinde çalışan ebe ve hemşirelerin maaşları, ilçe sağlık müdürlüğü ve idari bürolarda çalışanların çok altına inmiş, entegrelerde çalışan aile hekimi, hemşire ve ebelere düşüşün üstüne beşer nöbet eklenince toplu istifalar olmuştur.  Bu sorun çözülemediği takdirde ASM’ler de ve entegre ilçe hastanelerinde çalışacak hekim, ebe ve hemşire kalmayacaktır.”

Ahesen Grev

SAĞLIK SİSTEMİNDE ‘SORUNLAR YUMAĞI’

SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, açıklamasını şu sözlerle son verdi:

“Bizler aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, hemşire, ebe ve sağlık emekçileri olarak üretimden gelen gücümüzü kullanarak bu hafta iş bırakıyoruz. Sağlık Bakanlığı iş bırakma süresinde ne yapıyor? Bebek ölümlerini engelleyecek denetimleri yapacak eleman zaman bulamayan müdürlükler her gün ASM’leri günde iki defa dolaşarak tutanak tutuyor hukuksuz bir şekilde cezalar vererek eylemimizi engellemeye çalışıyor. Oysa biz Anayasal hakkımızı kullanıyoruz. Çünkü sağlık sistemini bir sorunlar yumağı haline getirdiniz. Hastanelerde, ASM’ler de çalışan hekimleri sağlık emekçilerini tükettiniz. Sağlık kurumlarımızı ticarethaneye, hastalarımızı sadece hastalıklarından para kazanılan kişilere çevirdiniz. Sizin yarattığınız sistem bebekleri öldürürken seyirci kaldınız. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yarattığınız sistem ne hastaları ne de bizi mutlu etmiyor. O nedenle sadece biz değil hastalarımız da yanımızda.  Biz burada mesleğimiz, emeğimiz ve yurttaşlarımızın sağlığı için bir araya geldik. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği geri çekilmelidir. Hekimlere, ebelere, hemşirelere ve sağlık emekçilerine yeterli puanı alamadı diye sözleşme feshi ile tehdit edilmesine izin vermeyeceğiz.”

Basın açıklamalarının sonunda tüm halk, 06-10 Ocak 2025 arası tüm ASM’lere ve 8 Ocak 2025 günü ise tüm sağlık kurumlarında tedavi ve muayene için değil sağlık çalışanlarının hakkına sahip çıkmak için eylemlere ve açıklamalara katılmaya davet edildi.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN