Her yıl 25 Kasım’da Alyazma Anıtı önünde bir araya gelen Muratpaşa Belediyesi üyeleri bu yıl da anıt önünde yerini aldı. Kadına yönelik şiddet ve kadın ölümleri hakkında yapılan konuşmaların ardından alanda bulunan herkes öldürülen kadınların isimlerinin yer aldığı Alyazma Anıtı’na karanfil bıraktı.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde konuşan Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Nuran Yılmaz, İstanbul Sözleşmesi’nin 2021 yılı Mart ayında feshedilmesinin ardından kadın ölümlerinde artış yaşandığının altını çizdi. CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Necla İnci ise “Türkiye Cumhuriyeti 1 Temmuz 2021’de bir kişinin kararı ve imzasıyla çekildiği İstanbul Sözleşmesi’ne ivedilikle geri dönmelidir” dedi.
“HER SENE BURADA NE YAZIK Kİ YERİMİZİ ALIYORUZ”
Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Nuran Yılmaz, “Her sene burada üzülerek ne yazık ki kaybettiğimiz kız kardeşlerimizin sayısını artırarak yerimizi alıyoruz. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü. Bu gün 1999 yılında BM tarafından resmi olarak kadına yönelik şiddetle mücadele günü olarak kabul edilmiştir. Al Yazma Anıtı, evrensel bir sorun olan ve ülkemizde hızla artan kadın ölümleri konusunda kamuoyunun dikkatini çekmek, öldürülen kadınların unutulmamasını sağlamak ve kadına yönelik şiddet karşısında direnç gösteren bir toplum oluşturmak amacıyla yapılmıştır” ifadelerine yer verdi.
2023 YILINDA 413 KADIN KATLEDİLDİ
Türkiye’de her yıl yüzlerce kadının aile içi şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yıkıcı sonuçlarıyla karşı karşıya kaldığının altını çizen Yılmaz, “ Bu durum yalnızca bireylerin yaşamını değil, toplumun demokratik ve ekonomik sürdürülebilirliliğini de tehdit etmektedir. Kadınların şiddete karşı korunması amacıyla düzenlenen İstanbul Sözleşmesi’nin 2021 yılı Mart ayında feshi sonrası kadın ölümlerinde ciddi bir artış gözlemlenmiştir. Fesih öncesi 2020 yılında 300 kadın öldürülmüş, 2021’de bu sayı 339’a yükselmiş ve 2022’de ise 334 kadın ölümü meydana gelmiştir. 2023’te bu sayı artarak 413’e ulaşmıştır” diye konuştu.
“ŞİDDET DÖNGÜSÜNÜ KIRMAK MÜMKÜN DEĞİL”
Yılmaz, alınan kararlara eleştirilerde bulunarak “Bu veriler kadına şiddetle mücadeledeki mevcut politikaların yetersizliğini açıkça ortaya koymaktadır. 6284 sayılı kanunun etkin uygulanması, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden imzalanması ve caydırıcı yasal düzenlemeler olmadan şiddet döngüsünü kırmak mümkün değildir” dedi.
“KADINLARIN YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLMEKTEDİR”
Chp Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Necla İnci ise Muratpaşa Belediyesi’nin sosyal hizmetlerle ilgili çalışmalarını çok takdir ettiğine vurgu yaparak konuşmasına başladı. “Türkiye Cumhuriyeti 1 Temmuz 2021’de bir kişinin kararı ve imzasıyla çekildiği İstanbul Sözleşmesi’ne ivedilikle geri dönmelidir. 6284 sayılı kanun etkili bir şekilde uygulanmalıdır. Özellikle sözleşmeden çekildikten sonra kanun bütüncül bir şekilde uygulanmadığı için ülkemizde kadınların temel hakkı olan yaşam hakkı ihlal edilmektedir” ifadelerine yer veren Başkan İnci, tüm koruyucu ve önleyici tedbirlerin yapılmasını garanti altına alan 6284’ün etkili uygulanmasının takipçisi olacaklarının altını çizdi.
“KADIN VE EŞİTLİK BAKANLIĞI KURACAĞIMIZIN SÖZÜNÜ VERİYORUZ”
Başkan Necla İnci, sözlerine şöyle devam etti: “2011 yılında Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulmuştur. Kadın politikalarını aileye yönelik politikalarla sınırlayan yaklaşımı ele alan bir yapıya dönüşmüştür. Aileye yönelik sosyal politikalar önemli olmakla birlikte kadınların yaşamının tamamını kapsayamaz. Bu nedenle iktidarımızda Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kuracağımızın sözünü veriyoruz. Kadına yönelik şiddet ve kadın ölümünün artışı kadınları toplumsal yaşam içinde güvensiz hissettirmektedir. Toplumda cezasızlık, adaletsizlik duygusunu ortadan kaldıracak yasal uygulamaların takipçisi olacağız.”