Antalya hizmet verip daha sonra hizmetlerini kapatma kararı alan İstanbul Vals Sanat Merkezi iddialara göre birçok veli ve öğrenciye icra takibi başlattı. Sayıları bine yaklaşan mağdurlar soluğu adliyede aldı. Şikayet var.com’a durumlarını aktaran birçok veli ne olduğunu anlamadan icra ile karşı karşıya kaldı.

Antalya adliyesinde soluğu alan mağdurların sayısı her geçen gün artıyor. Bilgi alanlara bile icra kaydı çıkarılmış durumda.  Ödemeleri eksiksiz yapmalarına rağmen dersler alamadıklarını ortaya çıktı. Şikâyet var’da yer alan şikâyetler olayın durumunu gösteriyor.

ÖDEME İADESİ İSTEDİ RET YANITI ALDI

Şikâyet eden vatandaşlardan biri, “Antalya Vals Sanat Merkezi’nin bizlere ve eğitim, sanatseverlere yaşattığı kâbus akıl alır gibi değil. Yıllardır arzuladığım Keman çalabilme yetimi ortaya koymak adına, gerek evime yakınlığı gerekse sosyal medyadaki güzel paylaşımlarından ötürü Vals sanat merkezi ile 21 Eylül 2020 tarihinde tanıştım ve keman eğitimi almak üzere bir aylık kayıt yaptırmak istedim. Başlangıçta, üç aylık kayıt yaptırırsam indirim yapacaklarını söyleyen yetkililer beni ikna ederek üç aylık kayıt yaptırdılar ve ödemeyi peşin aldılar. Bir ay düzenli bir şekilde eğitimimi devam ettim ve gayet memnundum. Sonrasında 2, 3 ders şahsi sebeplerimden ötürü derslere katılamadım ve tekrar devam etmek istediğimde işletmenin el değiştirdiğini öğrendim. Benim kayıt yaptırdığım yetkililerin İstanbul'a taşındığını ve bu işletmenin geçmiş dönemde yapılan anlaşmalara eğitim vermeyeceği söylendi. Yaptığım ödemenin kalan bakiyesini iadesini talep ettim ancak direkt olarak ret cevabını aldım.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NIN KİMLİĞİNİ KULLANIYORLAR

Benim, kendileri hakkında suç duyurusunda bulunmam gerekirken dört yıl sonrasında karşıma o dönemde bana imzalattıkları kayıt formunu ve sözleşmesini kullanarak evime haciz kağıdı gönderdiler. Borcum; 51.200 TL Faizi: 5.000 TL civarı Toplamı: 55-56.000₺ civarı! Aklımın almadığı bu durum, eğitim ve sanatseverlere yapılan büyük bir ihanettir. Milli Eğitim Bakanlığı kimliğini kullanarak bizleri hem psikolojik hem fizyolojik olarak ciddi yıpratmıştır. Süreyi kaçırmadan itiraz edebilenlere ne mutlu finansal olarak kısmen de olsa rahatlatıcı. Vals sanat merkezi ile ilişiği olan ya da geçmiş dönemde ilişiği olmuş her bir bireyin gerek e-Devlet sayfasından gerekse muhtarından derhal teyit alması gerekmektedir. Aksi takdirde hiç ummadığınız bir yerde karşınıza, saçma sapan bir ipotek çıkacaktır. Antalya ve İstanbul Vals sanat merkezinden her türlü şikâyetçiyim ve haklarımı resmi yollardan sonuna kadar kullanıp alacağız tüm mağdurlar olarak.”

Vals Icra Takibi (2)

TEKİRDAĞ’DA BULUNAN BİR AVUKAT TARAFINDAN İLAMSIZ İCRA TAKİBİ GÖNDERİLDİ

Başka bir şikâyette ise, “16.12.2023 tarihinde 5 yaşındaki oğlum ve kendim için İstanbul Vals Sanat Merkezi'nin Antalya şubesinden 6'şar aylık piyano ve gitar eğitimi için kayıt yaptık, 12 aylık tek sefer kayıt yapıldı ve parayı peşin ödedim. Tarafımıza fatura kesilmedi. Sonrasında kendi haklarımı dilekçe vererek oğluma devrettim ve kurstan ilişiğimi kestim. Oğlum devam ediyorken birdenbire Antalya şubesini kapatacaklarını ilan edip WhatsApp yoluyla bize gelip ayrılma dilekçesi verin yoksa geri kalan paranızı iade etmeyiz, mağdur olursunuz diye mesaj attılar. Sonra ben dilekçe vermek istediğimi örnek göndermelerini söyledim, bana Konyaaltı'nda eğitimlerimiz devam edecek dediler ve bunun üzerine 4 hafta daha oğlum başka bir dans okulunda piyano eğitimine devam etti. Sonrasında bir anda derslerin sonlandığı bilgisi verildi ve alacaklı olmama rağmen 20.08.2024 tarihinde tarafıma Tekirdağ'da bulunan bir avukat tarafından ilamsız icra takibi geldiğini öğrendim. 27.08.2024 tarihinde de icraya borca itiraz dilekçesi verdim. Meğerse sahibi, bugüne kadar tüm kayıt yapmış, velilere, ortaklarına ve öğretmenlerine icra takibi başlatmış. Hâlbuki asıl borçlu olan isimli bu şahıstır. Bu şahsa ve Antalya Vals Sanat Merkezi isimli şirkete benim hiçbir borcu yoktur. Kendisinden ben alacaklıyım.”

AVUKATLAR TEKİRDAĞ, İSTANBUL VE KASTAMONU’DAN

“Kızım Antalya Vals sanat merkezinde 2022 yılında şubat-aralık ayı Aralığında 1 kur olarak 8 ay keman dersi aldı. Ödemeler elden veya kredi kartından aylık olarak yapıldı. 4 gün önce ise adına sanat merkezi denen bu yer adresime 51.200 TL eğitim ücreti avukat ücreti yasal faiz gibi şeyler de eklenince toplam 68 bin küsur TL icra takip kağıdı göndermiş. Bunun üzerine tanıdığımız öğretmenlere ulaştık ve onlar da mağdur olarak oradan ayrıldıklarını zaten yerin de kapandığını söylediler. Daha sonra yüzlerce kişiye aynı şekilde icra takibi başlattıklarını öğrendik. Parasını peşin ödeyen, aylık ödeyen kısacası sözleşmeyi imzalayan herkese icra takibi gönderilmiş. Şimdiye kadar öğrendiklerimiz 3 farklı avukat var. Bu avukatlar Tekirdağ, İstanbul ve Kastamonu’da bulunuyor. Şirket sahibi olarak görünen A. T. B. İsmindeki kişi şirket yetkilisi olarak bu avukatlara vekâlet vermiş. Bize icra gönderen vekil avukatta 350 dosya olduğunu öğrendik. Bu gerçekten büyük bir rakam. İtirazımızı 7 gün içerisinde yaptık. Bundan sonra ne olacağı muamma gerekli bütün mercilere şikâyetlerimi iletmeye devam edeceğim.”

HERHANGİ BORCU BULUNMUYORDU

Şikayetler arasında bir mağdur da şu şekilde yaşadığı sorunu anlattı, “25.03.2021 tarihinde Antalya ili Konyaaltı ilçesinde Gürsu Mahallesi 306 sokak Villa Çetin No:3/2 adresinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı faaliyet göstermekte olan Antalya Vals Sanat Merkezi’ne gitar dersleri almak üzere kayıt oldum. Dört ay kadar kurum sahibi A** T** B**isimli şahıstan gitar dersi aldım. Temmuz ayı ikinci yarısında A** T** B** ve kurum kayıt çalışanı ile görüşerek temmuz sonunda Antalya ilinden taşınacak olmam nedeniyle derslerime son vermek istediğimi, Ağustos ayında ve daha sonrasındaki derslere devam etmeyeceğimi bildirdim. Aldığım derslerin ve hatta taşınmam sebebiyle alamayacağım derslerin ödemelerini yapmış olmam üzerine kurum yetkilileri ile konuşarak ilgili dersleri sonlandırdık. Kuruma herhangi bir borcum yoktur. Temmuz 2021 tarihinden bugüne kadar da tarafıma herhangi bir borcum olduğuna dair bildirim ya da ihbar almadım.”

Vals Icra Takibi (4)

UYAP-VATANDAŞ SİSTEMİNDEN ÖĞRENDİ

“UYAP-Vatandaş sisteminden öğrendiğim kadarıyla Antalya Vals Sanat Merkezi 20/08/2024 tarihinde hakkımda ilamsız icra takibi başlatmış olup, adresime 51.200 TL tutarında ilamsız icra takibi ile ödeme emri göndermiştir. Belge dayanağı olarak öğrenci kayıt formu gösterilmiş olup, ilgili kayıt formunda herhangi bir ödeme ya da borç miktarı, taksit tablosu yazmadığı gibi, senet, alacak-verecek belgesi ya da sözleşme niteliği gösteren herhangi bir emare yoktur. Başıma gelen bu durum üzerine, sosyal medyada kurum hakkında yazılanları okuyunca toplu bir mağduriyet vakasının mağduru olduğumu anladım. Kursa bir sebeple kayıt olan, uzun süre ya da kısa süre devam eden yüzlerce kişiye ayrım yapmaksızın 51.200 TL ilamsız icra tebligatı gittiğini öğrendim.”

500 GEÇİK MAĞDUR VAR

İlgili kurumdan ayrılan öğretmenlerin de mağdur olarak oradan ayrıldıklarını, ayrıca kurumun Antalya ilinde faaliyet gösteren şubesinin kapandığını, parasını peşin ödeyen, aylık ödeyen, ödeme yapmasına rağmen kurum kapanması nedeniyle alacağı iadeyi alamayan herkese icra takibi gönderildiğini öğrendim. Tekirdağ, İstanbul ve Kastamonu’da faaliyet gösteren 3 farklı avukat ile insanlara haksız yere ilamsız icra takipleri gönderen bu kurumun şirket yetkilisi A** T** B**’ın bu avukatlardan Tekirdağ’da faaliyet gösteren S**A** İ**’a verdiği vekaleti UYAP-Vatandaş sitesinden edinerek ekte sunmuş bulunmaktayım. Kanunların uygulama açıklarından faydalanarak, 500’den fazla kişiyi mağdur etmeye çalışan, sanat merkezi kisvesi ile yıllardır insanların bilgilerini toplayarak maddi ve manevi mağdur etmişlerdir.”

Vals Icra Takibi (1)

“7 GÜN İÇİNDE İCRA DAİRESİNE YA DA MAHKEMEYE İTİRAZ BULUNUN”

Avukatlar ise konu ilgili olarak açıklamada bulundu. “Yaşananlar dolandırıcılık olarak geçiyor, insanları senet ile dolandırıyorlar. Gitmediği ya da almadığı kurslar için icraya veriyorlar.  Gitmediğiniz bir kurs veya ders için sözde bir senet imzalanmış ve bu senet üzerinden icra takibi başlatılmışsa, atmanız gereken adımlar şunlardır, Size icra takibi ile ilgili bir tebligat geldiyse, bunun içeriğini dikkatlice inceleyin. Hangi borçtan dolayı icra takibi başlatıldığına ve kim tarafından başlatıldığına bakın. Tebligatın size ulaştığı tarihten itibaren “7 gün içinde” icra dairesine veya mahkemeye itirazda bulunmanız gerekmektedir. İtiraz süresi içinde yapmadığınız takdirde, borcun varlığı kabul edilmiş sayılabilir. İcra takibine itiraz dilekçesi hazırlarken, alacaklı olarak görünen kişi veya kurumun sunduğu belgeye (senet veya sözleşme gibi) dayanağınız olmadığını, böyle bir senet veya sözleşme imzalamadığınızı belirtin. Eğer senedin sahteliğini ileri sürüyorsanız, “senetle birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunmayı” da dilekçenizde ifade edebilirsiniz. Eğer bir sahtecilik olduğunu düşünüyorsanız, Cumhuriyet Savcılığına giderek “sahtecilik” suçundan suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Sahte imza, sahte senet düzenleme gibi durumlarda bu adım önemlidir.

“İCRA TAKİBİNİ DURDURABİLİRSİNİZ”

Bu tür durumlarda bir avukattan profesyonel yardım almak önemlidir. Bir avukat, itiraz sürecini ve gerekli yasal adımları sizin adınıza en etkili şekilde takip edebilir ve savunmanızı hazırlayabilir. İmzalamadığınız bir senet veya sözleşme için size karşı bir dava açıldığını kanıtlamanız gerekebilir. Belge veya senetteki imzanın size ait olmadığını gösteren deliller, tanık ifadeleri veya herhangi bir yazışma gibi belgeleri toplamanız önemlidir. Bu adımları takip ederek yasal haklarınızı savunabilir ve size karşı yapılan haksız bir icra takibini durdurabilirsiniz” diyerek dava sürecine dair bilgiler verdi.

Vals Icra Takibi (5)

YASALARDAKİ YERİ BELLİ

Hukuktaki yerini ise avukatlar şöyle açıkladı; “Sahte bir senet üzerinden icra takibi yapılması ve buna itiraz edilmesi durumunda, Türk hukuk sisteminde ilgili kanun maddeleri şunlardır: İcra takibine karşı borçlunun itiraz hakkı, İcra ve İflas Kanunu’nun 62. maddesinde düzenlenmiştir. Tebligatın alınmasından itibaren “7 gün içinde” itiraz edilebilir. Madde 66 ile borçlunun süresi içinde itiraz etmesi durumunda, icra takibi durur. Bu, alacaklının itirazın kaldırılması veya iptali için dava açması gerektiği anlamına gelir. Eğer sahte bir senet düzenlenmişse, bu durum haksız fiil teşkil eder. Borçlar Kanunu'nun 49. maddesine göre, bir kimse haksız bir fiil ile başkasına zarar vermişse, bu zararın tazmin edilmesi gerekir. Sahte senet düzenleyen kişi veya kurum bu nedenle tazminat yükümlülüğü altına girebilir.

ÖZEL BELGEDE SAHTECİLİK OLARAK BİLİNİYOR

Bunun dışında eğer senet veya herhangi bir belge sahte olarak düzenlenmişse, bu durum Türk Ceza Kanunu’nun 204. maddesine göre "resmi belgede sahtecilik" suçu kapsamına girer. Bu suçu işleyen kişi veya kişiler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Sahte senet, bir özel belge olarak kabul edilirse, Türk Ceza Kanunu’nun 207. maddesi gereğince “özel belgede sahtecilik” suçunu oluşturur. Bu suçun cezası da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Borçlunun imzalamadığını iddia ettiği bir senedin geçerliliği, davalı tarafından mahkemede ispatlanmalıdır. Mahkemede, bilirkişi incelemesi talep edilebilir ve senet üzerindeki imzanın borçluya ait olup olmadığı araştırılır.

Vals Icra Takibi (3)

Eğer size sahte bir senet üzerinden icra takibi yapılmışsa, yukarıdaki kanunlar çerçevesinde itirazda bulunabilir, savcılığa suç duyurusunda bulunabilir ve hukuki süreci başlatabilirsiniz. Bu durumda, haklarınızı korumak ve uygun yasal adımları atmak için bir avukata danışmanız önemlidir” sözleriyle neler yapılması ve kanunlardaki yerine değindi.

Muhabir: UĞUR FİDAN