Artan sıcaklarla birlikte yaz mevsimin sayılı günler kala Antalya’da yeniden sivrisinek alarmı verildi. Antalya, sıcak bir iklime sahip zaman zaman da çok yağış alan ve su birikintilerinin oluştuğu bir şehir yapısına sahip olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda bataklık yapısına sahip olması sivrisineklerin üreme alanına dönüşebiliyor. Artan sıcaklarla birlikte yaz mevsimi de yaklaşırken kentin genel itibariyle sivrisinek problemi gündemde yerini koruyor. Konuya ilişkin kendi YouTube kanalında konuşan Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi eski Başkanı ve Arüv Peyzaj ve Artutaş Yönetim Kurulu Başkanı Cem Arüv, önemli uyarılarda bulundu. Sıcak havaların artmadan önce yetkililerin gerekli ilaçlamaların yapması gerektiğini vurgulayan Arüv, önümüzdeki yıllarda ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalacağımız söyledi. Arüv, sivrisineklerin sıtma gibi hastalıkların taşıyıcısı olduğunu belirtirken Antalya’da acil önlem alınması gerektiğini ifade etti.

Sıcak Bastı (1)-2

ANTALYA’DA SITMA HASTALIĞI YENİDEN

Sivrisineklerle ilgili mücadele her yıl bahar aylarından başlayıp sonbaharda sona eren bir süreç olarak karşımıza çıktığını söyleyen Arüv, konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Antalya geçmişte çok sulak alanlarla çevrilen bir ildi. Bünyesinde barındıran bir ildi. İl merkezi ve ilçelerle birlikte ve Antalya'nın en önemli sıkıntılarından bir tanesi de bu sivrisinek kaynaklı sıtma hastalığıydı. Çoğu yerlerde turistik tesisleri görmüş olduğunuz Boğazkent, Karadayı, o bölgede arka tarafta hep çeltik tarlalarıydı. Pirinç yetiştiriciliği olan yerde su mutlaka tutmanız gerekir. Bu yüzden de sivrisinek üremesi çok fazlaydı.”

Sıcak Bastı (3)

SİVRİSİNEKLER ANTALYA'NIN EN ÖNEMLİ PROBLEMİ

Belek’in bataklık olması nedeniyle bir dönem çok ciddi bir sivrisinek sorunu yaşandığını hatırlatan Arüv, Konyaaltı ilçesi Arapsuyu bölgesinde de benzer sorunlar yaşadığını ifade etti.

Arüv, sivrisineklerin Antalya'nın en önemli problemlerinden bir tanesi olduğuna vurgu yaparak “Sıtmayla Antalya özdeşti neredeyse böyle bir problem var. Sıtma mikrobunun özelliği şu, 27 santigrat derecenin üzerinde 7 günlük bir üreme dönemi var. 7 günün üst üste ortalama sıcaklığındaki 27 santigrat derecesinin üstüne çıktığı zaman sıtma hastalığı ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Sıcak Bastı (1)-1

SITMA HASTALIĞI EN BÜYÜK PROBLEM OLACAK

Sıtmayla ilgili Birleşmiş Milletler ve özellikle çevreyle ve insan sağlığıyla ilgili olarak, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlar hazırladığını aktaran Arüv, konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Önümüzdeki yılların en büyük problemi olarak da sıtmanın çok fazla bu bölgelerde özellikle orta kuşak dediğimiz ekvatoral bölgelerin hemen üst bölgesinde problemli bir hastalık olarak karşımıza çıkacağını gösteriyor.”,

Sıcak Bastı (2)

AKDENİZ BÖLGESİ BU HASTALIKLARA HAZIR DEĞİL

Sivrisineklerin pek çok hastalığın taşınabildiğini, özellikle suyla teması olan alanlar ve kısa dönemlerde yağış alan bölgelerdeki su birikmeleri sivrisineğin gelişmesinde son derece önemli rol oynadığını söyleyen Arüv, “Sivrisinek geliştiği zaman da sıtma mikrobunun dağılımı sivrisinekler üzerinde oluyor. Ardından ciddi anlamda bir salgın adeta her yeri kaplıyor ve ciddi bir rahatsızlığa sebep oluyor” dedi.  

Dünyanın ortalama sıcaklığının yükselmesi ve eslaman olarak su sıcaklıklarının yükselmesi bu üreme evresinin çok hızlanmasına sebep olduğunu dile getiren Arüv, zamanında yapılmayan bir ilaçlama sivrisinek popülasyonunun çok hızlı bir şekilde dış ortamda yayılmasına sebep olduğunu söyledi.  Arüv konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Sıcak Bastı (2)-1

“Özellikle çöplerde, su birikintilerinde ve bataklıklardan başlayarak yayılmasına sebep oluyor ve artık insanları rahatsız hale getiriyor. Dünya şimdi böyle bir evreye geçiyor. Geçmişte sadece Güney Yarım kürede görülen hastalıklar dünyanın ortalama sıcaklığının yükselmesi sebebiyle Kuzey Yarım küreye doğru hareket ediyor. Geçmişte sadece Güney Yarım küreye özgü olan hastalıkların Kuzey Yarım küreye geçmesi sebebiyle Akdeniz kuşağında yaşayan insanların bugüne kadar hazırlıklı olmadıkları pek çok hastalıkla baş başa kalmalarına sebep oluyor. Geçmek bilmeyen griplerden tutun da pek çok aklımıza gelmeyen hastalığın yakın çevremizde görmeye başlar hale geldik.  Bilgisi ve tanısı yok gibi birçok sıkıntılar yaşıyoruz.”

HAVA SICAKLIĞI ARTMADAN TEDBİR ALINMALI

Sıtma mikrobuna dikkat çeken Arüv, “Önümüzdeki yılların en büyük problemlerinden bir tanesi sıtma hastalığı olacak” dedi.

Sulak alanların büyük bir kısmının kurutulmasıyla bunun önüne geçilmeye çalışıldığını ancak tekrar aynı döngüye girildiğini söyleyen Arüv, ilaçlama çalışmalarının hızla başlaması gerektiğini aktardı.

İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere belediyelerin hava sıcaklığı daha fazla artamadan özellikle 27-28 santigrat dereceleri geçmeden alınması gerektiğini söyleyen Arüv, konuşmasında “Sivrisinekle ilgili olarak mücadele çok sıkı bir şekilde ülkemizde verilmek zorunda. Sıtma çok ciddi bir öldürücü ve sıkıntılı bir mikroptur. Tedavisi oldukça güçtür bu sebeple gerekli tedbirlerin ilgili yetkiler tarafından dikkatle ve titizlikle alması gerekiyor. İlaçlamalar çok kısa bir süre içerisinde bu hava sıcaklığı iyice yükselmeden başlamalı ve bu sivrisinekle olan mücadelenin ve birikmiş sularla bir an önce çalışmaların başlaması gerekiyor” ifadelerini kullanarak sözlerine yer verdi.

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ