Antalya’da korsan taşımacılık ile mücadele eden taksi şoförleri tek yürek olarak Martı-Tag uygulamasına karşı hukuki sürece başvurmuştu. Martı-Tag uygulamasına karşı açılan davanın ikinci duruşması 10 Temmuz Çarşamba günü (bugün) saat 11.00’da Antalya Adliyesi’nde gerçekleştirildi.
Davalarının ve ekmek paralarının arkasında olduklarını ifade eden taksi şoförleri Antalya Adliyesi’nin önünde birlik olarak mücadelelerini savundu.
MAHKEME ERTELENDİ
Martı-Tag uygulaması ile mücadele eden Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası, mücadelelerini kazanabilmek için her yolu deniyor. Seslerini duyurmaya çalışan ve mücadelelerini her alanda savunan taksi şoförleri Antalya Adliyesi önünde bir araya gelerek mücadelelerinin arkasında olduklarını gösterdi. Antalya Adliyesi’nde saat 11.00’da gerçekleştirilen duruşma 11 Eylül 2024 Çarşamba gününe ertelendi.
Duruşmanın ardından açıklamalar yapan Antalya Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan şu sözlere yer verdi:
“Bugün 2. duruşmamız vardı. Ancak, duruşma hakiminin tayininin çıkmasından dolayı esastan dosyamız görüşülmedi. Karşı tarafın davaları birleştirme talebi vardı. Bu talep hakkında konuşuldu. Biz davacı olarak davaların birleşmemesi yönünde talebimizi ilettik. Hakim Bey ise mahkemenin devamlı hakimi olmadığı için ve dosyanın incelenmesi için 11 Eylül'e duruşmayı erteledi. Biz zaten davaların birleşmesini istemiyoruz. Çünkü bizim davamız 2. celsede olan bir dava. İstanbul'daki dava ise sonuç aşamasına gelmiş dava. 19 Temmuz'da da İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde İstanbul Şoförler Odamızın açtığı bir dava var. Biz Antalya'dan avukatlarımızla birlikte o davaya da katılacağız. Tabii ki emsal teşkil edebilir. Ama konu ve içerik açısından şimdilik İstanbul ve Antalya'dan dava açıldığı için ikisinin birleştirilmesi konuşuyor. Fakat Türkiye'nin her yerinde var Martı-Tag uygulaması. Martı-Tag ile birlikte diğer korsan uygulamalar da var.
YASAL OLMADIĞINI SUNDULAR
Martı-Tag biraz daha maddi açıdan iyi durumda olduğu için reklamlarla algı operasyonu yaparak ve yasal olmayan bir uygulamayı yasalmış gibi göstererek ve çektiği videoları sosyal medyadan paylaşarak insanlara kendini haklı gibi göstermeye çalışıyor. Kendileri bir yalancıdır. Martı-Tag ve benzeri uygulamaların yasal olduğuna dair herhangi bir karar yok. Böyle bir karar var ise neden bu duruşmalara geliyoruz? Bu uygulamanın yasal olmadığını biz davacı taraf olarak belgeler ile mahkemeye sunuyoruz. Haklı davamızın lehimize sonuçlanması yönünde mücadelemize devam ediyoruz.
GERÇEK ESNAF NE YAPACAK?
Türkiye'de bir kanun var. Bu ticari plakalarımız bize bin 986 yılında 10 bin 553 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile verilmiştir. Taksi, minibüs, otobüs fark etmeden hangi şartlarda nasıl kullanılacağı belirtilmiştir. Biz onun dışında bir çalışma yapamayız. Ama bu ve buna benzer kişiler, her yazılımcı, her bilgisayar uzmanı bir uygulama geliştirip 'Ben vatandaşı koruyorum' diyerek ticaret yaparsa burada gerçek esnaf ne yapacak? Antalya'da ilçelerle beraber 6 bin 615 taksimiz var. Aileler ile birlikte 25-30 bin vatandaş mağdur ediliyor. Ekmek paramızdan ediliyoruz.”
"BU DAVANIN KAZANANI TAKSİCİ ESNAFIDIR"
Duruşma hakkında bilgiler veren Avukat Ömer Can Ataş ise şu sözlere yer verdi:
“Oğuz Alper Ökdem'in paylaşmış olduğu videoda "Biz bütün mahkemeleri takır takır kazanıyoruz. Antalya'daki İdare Mahkemesi'nde de kazandık." açıklaması vardı. Karayolları Trafik Kanunu ve Büyükşehir Belediyesi Kanununa göre ilgili kararda şöyle yazıyor: "Çalışma ruhsatı almadan, alınan izin ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında, alınan izin ruhsatta belirtilen çalışma bölgesi güzergah dışında belediye sınırları dahilinde yolcu taşımak yasaktır." Kararın gerekçe kısmına gelirsek, olayda her ne kadar davacının şikayeti ile... TL karşılığında anlaşarak taşımacılık yaptığı iddia edilmekte ise de bahse yönelik anlaşmaya dair şikayetçinin beyanı dışında herhangi bir bilgi, belge bulunmadığından sebep ilgili trafik idari para cezası iptal edilmiştir." Yani bu davanın kazananı Oğuz Alper Ökdem değil, kapı gibi taksici esnafıdır.”