Antalya, verimli toprakları sayesinde binlerce yıldır tarımsal üretime ev sahipliği yapıyor. Son 20-30 yıldır Alanya’da artan tropikal meyve yetiştiriciliği, bölgedeki tarımın kalkınmasında büyük öneme sahip. Hem Türkiye’ye hem de yurtdışına satılan tropikal meyveler, yerli halk tarafından geçim kaynağı olarak görülüyor ve üretimi her geçen gün artırıyor.

Antalya’da yetişen tropikal meyveler listesi bir hayli uzun sayılır. İşte Antalya’nın verimli topraklarında yetişen tropikal meyveler…

Tropikal Meyve (5)

AVOKADO

Avokadonun her zaman yeşil, subtropik bir meyve türü olmasıyla biliniyor. Bu yüzden ticari yetiştiriciliği, kışları ılık geçen tropik ve subtropik bölgelerde yetiştiriliyor. Avokado yetiştirmek isteyenler ise kuvvetli rüzgarların olduğu bölgeden ve fazla soğuktan kaçınması gerekiyor. Antalya’nın bazı ilçeleri bu konuda avokado yetiştiriciliği için uygun konumdadır. Alüvyon özellikleri olan, yüksek drenajlı en az bir metre deriliğinde bir toprak yapısı avokado için uygundur.

MUZ

Nemli ve tropikal iklimde yetişen bir meyve olarak biliniyor. 30 derece Kuzey ve 30 derece Güney enlemleri arasında kalan bölgenin uygun alanlarında, tarımı rahatlıkla yapıldığı halde diğer alanlarda yapılamıyor. Akdeniz Bölgesi biraz olsun uyumlu olsa da yaşanan don ve iklim faktörleri, muzun üretimini etkilemektedir. Alüvyon, derin, geçiren, gevşek bir toprak isteyen muz, taşsız toprak ister.

Tropikal Meyve (4)

EJDER MEYVESİ

Ejder meyvesi ya da  bir kaktüs türünün meyvesi olarak bilinir. Sıcak, kuru ve güneş alan bir yer olması gerekmektedir. Çünkü ejder bitkisi düşük sıcaklıklara gelemez ve bitki için ölümcül sonuçlar doğurur. Toprak olarak ise kumlu-tınlı, iyi drenajlı, genellikle don riski bulunmayan tropik ve subtropik iklimlerde daha iyi meyve verir.

ŞADOK

Şadok ya da pomelo, soğuklara karşı çok fazla dayanan bir bitki olmamasıyla biliniyor. En fazla -3 dereceye kadar dayanabilen şadok için en ideal sıcaklık ise 23 derecedir. Sıcak ve soğuk rüzgarın olduğu bölgelerde yetişmesi zordur o yüzden rüzgar kıranların inşa edilmesi meyve için büyük öndem taşır. Genellikle humuslu, derin, süzek, kumlu-tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetiştiriliyor. Oksijene ihtiyaç duyan kökleri nedeniyle ağır bünyeli topraklarda yetiştirilmemesi gerekiyor.

Tropikal Meyve (7)

YILDIZ MEYVESİ

Türkiye’de son derece kısıtlı alanda yetişebilen yıldız meyvesi ya da karambola, 0 derecenin altına düşmeyen yerlerde yetişebiliyor. Bu konuda tam bir konum verilmese de en uygun bölgenin Akdeniz bölgesinde de değişiklik gösteriyor. İç mekanda büyütülüp iki ya da üç yaşından sonra ağaç evresine geçiş yapan bitki, -2 dereceye kadar dayanabiliyor.  Yıldız meyvesi, hafif asidik topraklarda daha iyi gelişiyor.

GUAVA

Guava meyvesi, tropikal ve subtropik iklimlerde yetişen, lezzetli ve besleyici bir meyve olarak biliniyor. Genellikle hafif tatlı bir lezzete sahiptir. Kumlu-tını toprakta yetişen bitki, pH seviyesi 5.5 ile 7.0 arasında olan toprakta daha iyi yetişir. Yeterli güneş ışığı alan alanlarda en iyi şekilde gelişen ve sulama gereksinimi düşük olduğu için Antalya’da rahat yetişebilen guava ağacının meyveleri yurtdışına ve yurtiçine satışı yapılıyor.

LİÇİ

Liçi ağaçları, yazın çok sıcak, yağışlı ve havası fazla nemli olan iklimde yetişir. Liçinin meyvesi tatlı ve suludur, genellikle Çin, Tayland ve Vietnam’da yaygın olarak bulunur ve yetiştirilir. Yuvarlak, kırmızımsı-pembe kabuğu ve beyaz, jelimsi içi ile bilinir. Sıcak ve nemli iklimlerde yetişen, iyi drene edilmiş ve hafif asidik topraklarda en iyi şekilde yetişen liçi,  güneşli yerleri tercih eder ve iyi sulanma ister.

Tropikal Meyve (3)

PAPAYA

Papaya tropikal bir meyvedir ve dona karşı aşırı hassastır. Sıfırın altında seyreden sıcaklıklarda kısa sürede ölür. En ideal sıcaklığı ise 25-30 derece arasıdır. Yağışa ihtiyaç duyan papaya, rüzgardan korunmalıdır, güneşi sever. Topraklarında hafif asidik özellik olması gerekiyor.

PEPİNO

Pepino, sıcak-kurak ve soğuk hava koşullarına oldukça duyarlı bir bitkidir. Bundan dolayı yaz aylarında haftada iki ya da üç kez sulanmak zorundadır. Tohumdan üretim şansı çok az olan bu türün kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle üretimi genellikle çelikle sağlanmaktadır. Toprak isteği bakımından fazla seçici olmayan pepino nem oranı yüksek bölgelerde gelişimi iyi olur, üretimi çelik ve tohumla yapılır.

GOJİ BERRY

Çalı formunda olan Goji fidanı, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen bir bitkidir. -27 ve 39 dereceye kadar sıcaklık aralığına sahip bitkinin her bölgede ufak bir sera yardımıyla yetiştirilmesi mümkündür. 1 yaşında geldiğinse iklimine uyum sağlar, çelikle üretim mümkündür ancak en iyi üretim tipi olarak tohumladır.  Toprakta seçici olmayan goji berry, hafif killi toprağı sever.

KAMKAT

Kamkat ya da kumquat çok fazla soğuk ya da sıcak ortam sevmez. Bu nedenle çok fazla soğuk ya da sıcakta bırakılan fidanların yaprak ve köklerinde bozulmalar meydana gelir. En ideal sıcaklık ortamı ise -20 ila 35 derece arasıdır. Kışın fazla sulanmaması gereken bir yapısı vardır. Haftada bir kez sulanmalıdır. Sıcak artışı olursa haftada üçe çıkarmak gerekiyor. Organik madde içeren zengin topraklarda bitki iyi yetişir.

Tropikal Meyve (1)

LİME

Lime, limon çeşitidir. Küçük ve yuvarlak meyve genellikle yeşil renkte, ekşi ve ferahlatıcı bir tadı vardır. C vitamini ve antioksidanalar bakımından zengin olan lime, birçok yemeğe, içeceğe ve sosa lezzet verir. Akdeniz bölgesinde tıpkı tropik ve subtropik iklimlerde olduğu gibi yetişir, hafif asidik toprak sever.

NAŞİ ARMUDU

Naşi armudu, armut türlerinden biridir, tatlı ve sulu bir meyvedir. Genellikle yuvarlak, sarı ya da yeşil renkte olup, hafif gevrek bir yapıya sahip olmasıyla bilinir. Ph seviyesi genellikle 6.0 ila 7.0 olan topraklarda yetişir. Bol güneş ve düzenli sulama gereksinimi bulunur.

MART YEMİŞİ

Mart ya da Frenk yemişi, 200-500 metre yükseklik, 400-500 mm yağış alan bölgeler, 16 derece ila 35 derece arasında sıcaklıkları sever. Düşük yağışlar ve aşırı sıcaklıkların dışında aşırı donda da etkilenir. Kaktüs türü gibi iyi drenajası yapılmış ve havalandırmış topraklarda daha iyi gelişir.

EJDERHA GÖZÜ

Ejderha gözü ya da longan, yarı tropikal bir ağaç olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle tropikal iklimlerde rahat bir biçimde yetişir dondurucu olmayan kışa sahip yerlere de uyum sağlamaktadır. -1 dereceden aşağısında ölürler. Bu nedenle daima ılıman bir iklim gereklidir. Kumlu ve killi topraklarda çok iyi gelişmektedir.

Tropikal Meyve (6)

ÇİKOLATA MEYVESİ

Çikolata meyvesi ya da siyah sapote, tam bir tropik iklim meyvesi sayılmıyor. İlk birkaç yıl sert rüzgar ve soğuktan korunduktan sonra daha soğuk iklimlerde bile yetişebilir. Ağaçlar yerine alıştıktan sonra sürekli olmayan -3 dereceye kadar soğuğa dayanabiliyor.  Toprak olarak kurak dağlar ya da alüvyonlu, killi dere kenarlarında ya da lagünlerde yetişir.

CHERİMOYA

Cherimoya, sıcak iklimlerde yetişir. En fazla -4 derece soğuğa dayanabilen bitki büyümesi için özellikle belli dönemlerde serin bir iklime sahip yerlere ihtiyaç duyar. Toprak olarak ise hafif asitli, iyi drene olan toprağı tercih eder.

Tropikal Meyve (2)

ANANAS

Ananas, tropik bölgelere yetişen, tatlı ve ekşi tadıyla bir meyve olarak bilinir. Sert kabuğu ve içinde altın sarısı, sulu meyvesi ile dikkat çeker. Ananas, iyi drene edilmiş, hafif asidik topraklarda yetişir. Ayrıca sıcak ve nemli iklimlerde, bol güneş alan bölgelerde yetişir ve düzenli ancak aşırı olmayan bir sulamaya gereksinim duyar.

DEMİRHİNDİ

Demirhindi ya da tamarind olarak bilinen yarı kuru tropikal iklim şartlarına uygun yerde yetişir. Ayrıca yağmurlu ve nemli tropikal alanlarda yetişebilen demirhindi ağacı oldukça verimlidir. Soğuk iklime karşı hassas olan demirhindi ağacı -2 dereceye kadar dayanabiliyor. Kuraklığa son derece dayanaklı bitki, hafif asitli toprakta yetişir.

ALTIN ÇİLEK

Altın çilek, sıcağı ve güneşi seven bir bitkidir. Anavatanı ise Güney Amerika olan altın çileğin ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişir. Bu bölgelerin sahil kesimleri çok uygun bir ortam sağlar. Nemli, geçirgen bahçe topraklarında yetişir. Toprağı kurudukça sulanması gerekir.

Tropikal Meyve (1)

KİVİ

Kışları ılık, yazları sıcak ve nemli bölgelerde yetişen kivi, 10-30 derece arasında uygun yetişme ortamına sahiptir. Genellikle derin, geçirgen, organik maddece zengin topraklarda iyi gelişim gösterir. Dona karşı çok az dayanaklıdır.

KUDRET NARI

Kudret narı, sıcak ve nemli iklim koşullarına uygundur ve buralarda yetişir. Kudret narı, iklim tipi olarak tropikal iklim meyvesi olduğundan denize yakın yerlerde ve uyumlu topraklarda rahat yetişir. Kudret narının yetiştirileceği toprak ise 5.5 ila 6.7 pH değerine sahip olması gerekir.

Muhabir: UĞUR FİDAN