25 Aralık 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ve Cumhurbaşkanlığı kararıyla onaylanan ÖTV Kanunundaki değişikliklere değinen ve engellilerin haklarının gasp edildiğinin altını çizen Başkan Oktay, “Resmî Gazetede yayımlanan bu düzenleme, engellilere yönelik birçok haksız kararın devamı niteliğindedir” dedi.
Başkan Ahmet Oktay, ulusal seviyede engellileri ilgilendiren politikalar, programlar ve eylemlerde karar alma süreçlerinde engelli STK’ların yer alması gerektiğini ancak hiçbir şekilde görüşlerinin ve önerilerinin alınmadığını vurguladı. Alınan kararı şiddetle kınadıklarını belirten Başkan Oktay, “Görmezden gelinmeyecek kadar kalabalığız ve bu adaletsizliklere karşı her platformda mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
“YETERSİZLİKLERE MAHKUM EDİLİYORUZ”
25 Aralık 2024’te TBMM tarafından kabul edilen ve Cumhurbaşkanlığı kararı ile onaylanan ÖTV kanunundaki değişiklikler ile engelli araçlarının yenileme süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılarak engelli vatandaşları eski teknolojiye mahkûm ettiğini söyleyen Başkan Ahmet Oktay, öte yandan bu durumun ilerleyen güvenlik koşullarına sahip araçlara erişimi engellediğini ve Türk malı üretim araçları ile sınırlı tutup, tekerlekli sandalye ya da bavul gibi en basit ihtiyaçları dahi kaldıramayan yetersiz araçlara mahkum etmekte olduğunu vurguladı.
“HIRSIZLARA GÖZ YUMULUYOR”
Başkan Ahmet Oktay, sitemlerini dile getirerek “Bagajına tekerlekli sandalye sığmayan otomobillere çeki demiri mi takacağız? diye soruyoruz! Bu düzenleme açıkça şu anlama gelmektedir: Hırsızlara göz yumuluyor, ev sahibi engelli birey cezalandırılıyor” dedi. Engelli haklarına sistematik darbe vurulduğunu aktaran Başkan Oktay, “Evde Bakım Yönetmeliği gelir kriteri, bakıma muhtaç bireyleri ve ailelerini “ne haliniz varsa görün” diyerek yalnız bırakmaktadır. 2008 öncesi işe giren engelliler için emeklilik şartlarının zorlaştırılması, zaten güç olan yaşam koşullarını daha da ağırlaştırmaktadır. Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki eksiklikler, protez ortez gibi ithal ürünlerden KDV alınması, medikal malzeme ihtiyaçlarını karşılayamayan engelli bireyleri ciddi mağduriyetlere sürüklemektedir” açıklamalarına yer verdi.
“TÜKETEN DEĞİL,ÜRETEN BİREYLER”
Söz konusu yasanın engelli vatandaşların topluma eşit bir şekilde katılımını imkansız hale getirdiğini belirten Başkan Oktay, 3 sene garanti süresine sahip araçların 10 sene boyunca satışının önüne geçilmesinin, engelli bireyleri hurda araçlara mahkum ettiğini belirterek, “Bizler, engelli bireylerin yalnızca tüketen değil, üreten bireyler haline gelmesi için çalışılması gerektiğini savunuyoruz. Ancak alınan bu ve benzeri kararlar, engellileri toplumsal yaşamdan dışlamakta ve ayrımcılığı derinleştirmektedir” dedi. Başkan Oktay, kanunda yapılan değişikliğin gerekçesinin ÖTV muafiyetinde yaşanan suiistimaller olarak açıklandığını fakat bu suistimallerin bedelini ödeyenlerin aracı doğrudan kullanan ortopedik engelliler ile işitme, görme ve zihinsel engelli bireylere ödetildiğini belirtti.
“MEVZUAT, ENGELLİLERİ YOK SAYIYOR”
Mevzuatların engellileri yok saydığını ifade eden Başkan Oktay şu sözlere yer verdi: “Yeni yönetmelik, gelir kriteri bahanesiyle binlerce bakıma muhtaç bireyi kaderine terk ediyor. Yeni engelli emeklilik düzenlemesi, engellilerin hayatını daha da zorlaştırıyor, mağduriyeti katlıyor. Yeni KDV Kanunu değişikliğiyle ithal protezler erişilmez hale geliyor, engelliler temel ihtiyaçlardan mahrum kalıyor. Yeni yönetmelikle ehliyetleri iptal edilen engelliler, işe gidemiyor, hayattan kopuyor. Yeni yönetmelik değişikliği, hafif zihinsel engellileri hayat boyu eğitimde yok sayarak eşitliği yok ediyor. Yönetmelik değişikliği, evde bakım ve sosyal destekten binlerce ihtiyaç sahibini dışlıyor. SGK’nın fiyat güncellemesi yapmaması, engellileri hasta altı bezi gibi temel ihtiyaçlardan bile mahrum bırakıyor.”
“ÜLKEMİZDE 12 MİLYONA YAKIN ENGELLİ VAR”
Başkan Oktay ülkemizde neredeyse 12 milyona yakın engelli bireyin var olduğunu belirterek, “Engellilik; iş kazaları, akraba evliliği, savaş, deprem, trafik kazaları sağlık hizmetlerinin yetersizliği vb. nedenlerden kaynaklandığı için bu ülkenin gerek genel gerekse yerel yöneticilerinin sorunluluğundadır. Engelliler pozitif ayrımcılık gözetmeksizin kendisinin seçmediği engelliliğin sorunlarını yaşamadan sadece fiziksel engellilik olup eşit yurttaşlık çerçevesinde yaşamak hakkı vardır. Bu insan hakları bildirgesi evrensel yaşam hakkıdır. Tüm sorumlu yöneticilerin bu bağlamda bağlamaktadır” ifadelerine yer verdi.
TALEPLERİNİ SIRALADILAR
Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şubesi olarak söz alan ancak bütün engelli bireylerin sesi olduklarını belirten Başkan Oktay, taleplerini şu şekilde sıraladı: “Gerek kamuda gerekse özel sektörde engelli çalıştırma zorunluluğu açıklarının hızla doldurulması. Yeni öğretmenlik yasasında engelli öğretmenlerimizin olumsuz yönde etkilememesi ve öğretmen ataması bekleyen engellilerin bir an önce atamaların yapılması. 2022 Engelli maaşının ailenin kişi sayısı gelire bölünmesi ile bir rakamla değil engellinin 2022 maaşının herhangi bir statüye sokmadan bağlanması. Engellilerin kullanmış olduğu alet, edevat, cihaz vb. ürünlerde yeni KDV uygulamasının kaldırılması. SSK bünyesinde vefat eden ebeveynlerin engelli yetim maaşın çalışanlara verildiği gibi emekli engellilere de verilerin bir an önce eşit ve adalete kavuşturulmalı. Engelli çocuğu olan anne babaların veya bunlardan birilerinin emekli yaşı gözetmeksizin ve yıpranma payı indirimi yapılmalı. Engelli bebeği olan annelere doğum izni iki kata çıkarılmalı. Ulaşım, mesken, işyeri, şehir mobilyaları engelliye göre düzenlenmenin yaptırımı arttırılmalı. Engelli üniversite öğrencilerin aile gelirlerine bakmaksızın öğrenim bursları karşılıksız verilmeli. Engellilerimizin kullanmış olduğu tüm alet ve edevatlarının sağlık payı alınmaksızın tümden ödenmeli. Engelli kadınlarımızın evde kullanmış oldukları tüm makine ve cihazların kullanımda kolaylaştırıcı tekniğe kavuşturulmalı bunun için üretim yapan tüm firmalara zorunluluk getirilmeli. Mantar gibi çoğalan özel eğitim okullarının ya kapatılması ya da bir denetlenmesi. Özel Eğitim Okullarının devletin ve yerel yönetimlerinin bünyesinde özel eğitim okullarının kapsamına alınmalı. Avrupa ve Dünya Şampiyonu gururumuz engelliler sporu için bir spor salonun yapılması. Bütün kamu ihalelerinde, kapsayıcılık, evrensel tasarım ve erişilebilirlik kriterlerinin olmazsa olmaz maddeler olarak başa yazılması. Engelli raporları 2019 öncesi gibi süresiz olmalı”
“ÖZGÜR ÖZEL ANAYASA MAHKEMESİNE TAŞIYACAK”
Başkan Ahmet Oktay, son olarak şubelerine gelen arkadaşlarının kendilerine bildirdiği konuya değinerek şu ifadelere yer verdi: “Konuyla ilgili Malatya Milletvekili Sayın Veli Ağbaba’nın vefat eden babası Hüseyin Ağbaba'nın cenazesine katılmak için gelen CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel ile kısa bir görüşme yaptım. Görüşmede birkaç gün önce çıkan ÖTV Kanunu ile engellilere ayrımcılık yapıldığını ve bu yasanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu bu nedenle süresi dolmadan Anayasa Mahkemesine götürülmesi gerektiğini söyledim. Sayın Özgür Özel ise bu konuyu bildiklerini ve takip ettiklerini ifade ederek Anayasa Mahkemesine götüreceklerini söyledi.”