Antalya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Elmalı, uzun ve zengin tarihi boyunca birçok medeniyete tanıklık etmiştir. Özellikle yaz aylarında nüfusu artan yağlı güreş diyarı Elmalı gün geçtikçe gelinen bir ilçedir. Peki, Elmalı adı nereden gelmiştir?
Yörenin tarihi, M.Ö. 5. ve 4. yüzyıllarda yaşamış olan Likyalılar ile başlamıştır. Elmalı’nın gelişimi, yörenin Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı idaresine geçmesi, Osmanlı Devleti’nin ilk zamanlarında Anadolu Eyaletine bağlı olan Teke Livası’nın merkezi ve Teke Paşaları’nın ikametgahı olması gösterilir.
TEKE'NİN MERKEZİ
Osmanlı Devrinin ilk yıllarında Elmalı, Antalya Eyaletine bağlı Teke Livasının merkezi olmuş, idare merkezinin Antalya’ya alınmasına rağmen, Sancak beyleri bu bölgeyi yaylama merkezi olarak kullanmaları ilçeyi sürekli canlı tutmuştur.
Elmalı’da krom madeni de çıkarılmaktaydı ve zamanın Dahiliye Nazırı Memduh Paşa (1839-1925) bir tezkire ile dört krom madeninin kendisine verilmesini istemiştir.
ANTALYA SANCAĞINA BAĞLI
19. yüzyıl sonunda ilçede 20 cami, 3 Rum,1 Ermeni kilisesi, 5 hamam, 3 han bulunuyordu. Dükkan sayısı 508 ve 1841 yılında kentin nüfusu 10 bin civarında idi. 19. yüzyıl sonunda Konya vilayetinin, Antalya Sancağına bağlı olan Elmalı, Cumhuriyetten sonra 1940 yılında çıkan bir yangınla tamamen yanmış ve yeniden imar edilmiştir.
Elmalı Toros Dağlarının Batı Akdeniz Bölgesinde uzanan Kıvrımları arasına sıkışmış Çanak şeklindeki bir plato üzerinde kurulmuştur. İlçenin kuzeyinde Elmalı Dağı, doğusunda Tilkicilik Tepesi, batısında Topdağı Tepesi, güneyinde de Elmalı Ovası yer almaktadır.
ELMALI GÜREŞLERİ
Tarihi Elmalı Yeşilyayla Güreşleri Kırkpınar’dan bile eski ilk güreş organizasyonudur. Elmalı Yağlı Güreşleri halen devam etmektedir.
Elmalı Evleri eski çarşıları, arastaları ve dar sokaklar ise dikkat çekmektedir. Elmalı’nın dünyaca ünlü Sedir Ormanları, Beydağlarının en yüksek zirvesi olan Kızlar Sivrisi’nin yamaçlarını kaplar.
Elmalı’da küçük çay bahçeleri vardır. Çay bahçeleri sıcak yaz günlerinde dinlenmek için ideal yerlerdir. Elmalı’da halk ve ziyaretçiler orman alanlarına ve parklara piknik için giderler.
Elmalı Yaylaları, Antalya, Finike, Kumluca, Kaş ve Demre halkına serin bir barınak sağlar. Peki Antalya’nin oksjien deposu olan Elmalı’nın nereden gelir.
İlçe sıra ile “Kabalı, Amelas, Elmalu” isimlerini almış. Elmalı ismi yöredeki elma üretiminin çok fazla olmasından gelmiş. Elma üretiminin yüzde 10’una sahip olan Elmalı ismini de buradan almıştır.