Türkiye’de son dönemde çok konuşlan hayvan yasasında kanun değişikliği büyük yankı uyandırmıştı. Ancak teklif edilen yasa tasarısı meclisten geçerek kabul görmüştü. Antalya’da büyük tepkilere neden olan yasa tasarısı, STK’lar ve hayvan severler tarafından kabul edilemeyeceği belirtildi. Antalya’da Muratpaşa’nın merkez mahalleri arasında bulunan Etiler Mahallesi’nde durum biraz farklı işliyor. Mahallede sokak hayvanlarının refahı için hayvan severler tarafından kurulan ekip dikkat çekiyor. Etiler Mahallesi Muhtarı Nesrin Kuş, mahallede pek çok kedi köpek olduğunu ve onların bakımının yapılması için gerekli çabaları sarf ettiklerini dile getirdi.

 HAYVANSEVERLER EKİP OLUŞTURULDU

Etiler Mahallesi Muhtarı Nesrin Kuş, sokak hayvanları için gönüllü olarak havyan severlerle birlikte ekip oluşturduklarını ifade etti. Muhtar Kuş, sokak hayvanlarının sağlıklı bir şekilde kısırlaştırılması için belediyeyle birlikte çalıştıklarını aktararak, “Mahalle olarak yıllardır sokak hayvanlarıyla ilgili, mahallemizin hayvanseverleriyle bir ekip oluşturduk. Bu ekiple Muratpaşa Belediyesi Veterinerlik İşleri ile sürekli iletişim halindeyiz ve birlikte hareket ediyoruz. Yıllardır sokak kedilerimizi kısırlaştırmak üzere belediyeye gönderiyoruz. Onlar kısırlaştırıyor ve sağlıklı bir şekilde mahallemize teslim ediyorlar. Bu, bizim gönderdiğimiz hayvan sayısı oldukça fazla olduğu için yüksek bir meblağ tutuyor. Sokak hayvanlarımız arasında köpeklerimiz de var. Mahallemizde benimsediğimiz 5-6 tane köpeğimiz var. Zaman zaman köpeklerle vatandaşlar arasında sıkıntılar yaşanıyor, ancak bunun da nedenleri var. Hayvanların doğası gereği bazı durumlar olabiliyor. Kimse kötü bir şey yaşansın istemez. Bizler birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Onları sevmeliyiz; onların bize emanet olduğunu düşünüyorum. Köpeklerimize de çok sayıda kısırlaştırma yaptık” şeklinde ifadelere yer verdi.

Etiler

MUHTAR GÖNÜLLÜ OLARAK YER ALIYOR

Yardıma ihtiyacı olan sokak köpeklerinin toplanmasında yardımcı olduğunu vurgulayan Muhtar Kuş, “Kötü durumda olan sokak köpeklerine de belediye ile çalışarak yardımcı oluyoruz. Hastalığı, göz enfeksiyonu olanlar ya da bakıma ihtiyacı olanlar için belediye ile hareket ediyoruz. Zaman zaman birlikte yakalama operasyonları yapıyoruz. Geçmişte Konuksever’de bir çeteleşme olmuştu, o zaman da ben yakalama grubunda bulundum. Onları incitmeden, en sağlıklı şekilde alıp bakımlarını ve aşılarını yaptırıyoruz, küpelerini takıp sokaklarımıza geri bırakıyoruz. Benim muhtarlığımın önünde yatıyorlar. Buraya gelip sularını veririz ya da sadece uyurlar” dedi.

Whatsapp Görsel 2024 08 09 Saat 16.37.06 19991046

TERK EDİLİYOR

Muhtar Kuş, mahallede köpeklerin sahipleri tarafından mahalleye bırakıldığını dile getirerek, “Mahallede 5 tane köpeğimiz var. Sayısını biliyoruz. Ancak zaman zaman dışarıdan getirip bırakılanlar oluyor. Başka mahallelerden bizim mahallemize bırakıyorlar. Beslemek istemeyen ya da artık sahiplenmekten vazgeçen kişiler getirip bırakıyorlar. Bu, bizim açımızdan sıkıntı yaratıyor. Tanımadığımız köpekler oluyor. Kendi köpeklerimizin geçmişini biliyoruz. Onların neler yaşadığını biliyoruz. Bir tane hayvansever arkadaşımız var. Onlarla her gün birebir iletişimde olan arkadaşlarımız var. Onlar gece besleme de yapıyorlar. Kasaplardan, hayırseverlerden ne alabilirsek kaynatıyoruz” diye belirtti.

Etiler3

YAŞAMA HAKKI TANINSIN

Sokak hayvanlarının yaşama hakkının tanınmasını gerektiğini savuna Muhtar Nesrin Kuş, “Belediye bu ve hayvan severler bu konuda gerçekten çok iyi çalışıyorlar. Ben her zaman onların yanındayım. Herhangi bir aksilik durumunda hemen organize oluyoruz. Ben, özellikle sokak hayvanlarımız konusunda, herkesin hayvanı sevmek zorunda olmadığını düşünüyorum. Kimseye zorla sevdirilemez. Ama sadece zarar vermesinler, eziyet etmesinler, yaşam haklarını tanısınlar. Ben yıllardır buradayım ve hiçbir sokak köpeği bana zarar vermedi.

Örneğin, çocuklar okulun tellerinin arkasında kendilerini güvencede hissedince, köpek oradan geçince köpeği kızdırıyorlar. Köpek cevap veremediği için köşeyi dönünce gelen ilk vatandaşa havlıyor ya da saldırmaya çalışıyor. Çocuklar köpeklerin üzerine gidip kızdırıyorlar. Çöplerle uğraşanlar genellikle ellerinde değneklerle geziyor. Çünkü köpeklere şiddet uyguluyorlar. Köpek havlıyor, onlar da karşılık veriyor. Köpekler böyle strese giriyor. Açlık ve insanların davranışları köpekleri etkiliyor. Hayvan doğasını koruyacak, alanını koruyacak. Nasıl biz evimizi koruyorsak, onlar da kendi alanlarını koruyacak. Onları eğitmek zor. Ancak tek ilacı sevgi ve bakımdır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Muhabir: ERDEM KILIÇ