Tropikal görüntüsü ile en güzel manzaraları ortaya çıkaran palmiye ağaçları ekosistemde önemli bir yere sahiptir. Palmiyeler genellikle okyanus ülkelerinde ve Akdeniz iklimine sahip bölgelerde görülür. Tropikal ülkelerde deniz kum güneş üçlüsünde fotoğrafları süsleyen palmiyeler en sevilen ağaç türlerinde biridir. Peki palmiye ağaçlarının bilinmeyen özellikleri nedir?

Palm

PALMİYELERİN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Botanik ailesinin bir üyesi olan palmiyeler tropikal iklimlerde yayılım gösterir. Nemli ve sıcak iklimleri seven Palmiyeler, Türkiye’de Antalya, Mersin, İzmir gibi kıyı bölgelerde yetişir. Palmiyelerin ortaya çıktığı dönemin insanlık tarihinden daha eski olduğu rivayet ediliyor. Dinazorlardan daha önce ortaya çıktığı düşünülen palmiyeler günümüzde tüm güzellikleri yaşamaya devam ediyorlar.

Palmiye Özellikleri1

Palmiye ağaçlarının ömrünün 100 yıla kadar çıktığı biliniyor.  Palmiyelerin çiçekleri de bulunur. Yapraklarında birçok minik çiçek taşıyan palmiyelerin çiçekleri genellikle beyaz ve yıldız şeklindedir.

Palmiyeler kendi içlerinden farklı türlere ayrılır. Tropikal ülkelerde bulunan palmiyelerde Hindistan cevizine sıkça rastlanır. Aynı zamanda farklı tür palmiyelerde bilinenin dışında şeftali ve çilek türleri de yer alır.

Palmiyeler hem çok kısa boyda hem de çok uzun boyda olabiliyor. Uzun boyları ile sokakları süsleyen palmiyelerin en uzunlarının Kolombiya ve Peru gibi bölgelerde olduğu biliniyor. Bu bölgelerdeki palmiyeler 60 metreye kadar büyüyebiliyor.

Görsel bir şölen oluşturmasının yanı sıra birçok farklı alanda kullanılan palmiyeler tarih boyunca birçok medeniyetin geçim kaynaklarından biri oldu. Palmiyelerin başlıca ürünlerinden olan hindistan cevizi, çeşitli hurmalar, fıstıklar gibi ürünler tüketimde önemli bir yer edinirken, mum, palmiye yağları, rattan gibi çeşitli ürünler de ekonomik alanda önemli bir konuma sahiptir

Palmiye11

DİNAZORDAN ÖNCE PALMİYELER ORTAYA ÇIKTI

Palmiyeler dünyadaki en yaşlı ağaçlardan biridir. Palmiye ağaçlarının kullanımı günümüzde yüz yıllar öncesine kadar dayanır. Tarih kitaplarında yer alan bilgilere göre Mezopotamyalıların ve o dönemlerde yaşayan diğer uygarlıklar 5000 yıl önce palmiyeleri tarım alanında kullandığı biliniyor. İnsanlık tarihi ile eş değer olan palmiyeler, günümüze kadar varlıklarını sürdürmüş türlerden biridir.

palmiye-1

Palmiyelerin ortaya çıktığı dönem kesin olarak bilinmemekle birlikte dinozorlardan çok daha önce ortaya çıktıkları öne sürülüyor. O dönemlere yönelik yapılan araştırmalarda palmiye fosilleri de bulunmuştur. İnsanlık tarihi geliştikçe göçlerle birlikte palmiyeler de dünyanın dört bir tarafına yayıldı. Gününüzde birçok farklı bölgede yaşayan palmiyeler Türkiye’de Antalya, Mersin, İzmir gibi kıyı kesimlerinde görsel bir şölen oluşturmaya devam ediyor.

FARKLI MEDENİYERLERDE PALMİYELERİN ANLAMI

Mısır kültüründe ise palmiyelerin özel bir yeri vardır. O bölgede yaşayan ve göklere uzanan palmiyeler ibadet amacı ile kullanıldı.

Palmiyelerin önemli bir yere sahip olduğu kültürlerden biri de Romalıların kültürüdür. Romalılar hem askeri başarıları hem de çeşitli oyunlarda zafer kazanıldığında palmiye dallarını ödül olarak kullanmıştır.

R B Va J Fl Iokq A N Rq J A A Pbc56 T0 H Y478

Yahudiler ise palmiyeler önemli kutsal değerleri sembolize eder. Yahudilerin önemli kutsal bayramlarından biri olan Sukot’da palmiyeler kullanılır. Sukot bayramında 4 tür bitki kullanılarak bir çadır inşa edilir. Bu bitkilerden birinin de palmiye olduğu rivayet edilir.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA