Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD), şubat ayı genişletilmiş üye toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı İsa Güzel, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ANTGİAD üyeleri (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanvekili Yiğit Budak, Makina Mühendisleri Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, ANTGİAD üyeleri ve davetliler katıldı. Bir konuşma yapan ANTGİAD Başkanı Ercan Yavaş, Türk ekonomisinin durumunu ve sorunlar için çözüm önerilerini 7 ana başlıkta aktarda.

YAPAY ZEKA AJANSI KURULMALI

Dünya’nın yapay zekaya yatırım yaptığını ve Türkiye’nin de geç kalmadan bu konuda adım atması gerektiğini belirten Yavaş, yakan tarihte yaşanan sanayi devriminden sonraki en büyük dönüşümün yapay zeka olduğunu belirtti. Üretimden finansa, sağlıktan eğitime kadar her alanda yapay zeka küresel düzeni yeniden şekillendiriyor. Yakın zamanda Fransa’da düzenlenen yapay zeka zirvesine 61 ülke katıldı. Türkiye ise bu listede yoktu. Sanayi devrimlerini kaçırdığımız gibi, şimdi de yapay zeka devrimini kaçırma riskiyle karşı karşıyayız. Bir an önce yapay zeka ajansı kurulması gerektiğini belirten Yavaş, bunun için ANTGİAD olarak destek vermeye hazır olduklarını ve görev beklediklerini söyledi.

Angiad Açıklama

SANAYİ İKLİMİ VE HUKUK GÜVENLİĞİ

Türkiye’nin yatırım iklimi ve hukuk güvenliği konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Ercan Yavaş, “Vergi teşvikleri ve devlet destekleri önemli ancak yeterli değil. Yatırımın en önemli koşulu hukuk güvenliğidir. Son yıllarda Türk iş insanları bile servetlerini daha güvenli limanlara taşıyor. Çünkü iş dünyasında korkular var. Mafyatik yapılar, gasp edilen işletmeler var. Türkiye yatırımcının kendisini güvende olduğunu hissettiği bir ülke olmak zorunda. ABD’de yatırım yapan bir kişi, bağımsız yargının sorununu çözüp adaleti tesis edeceğini bilir. Hukuk güvenliği bizim de olmazsa olmamız olmalı” ifadelerini kullandı.

UMUTSUZ GENÇLİK

Türk gençlerinin gelecek kaygısı ile boğuştuğunu belirten ANTGİAD Başkanı Ercan Yavaş, “Günümüz gençleri ev-araba sahibi olamıyor, bunların hayalini dahi kuramıyor. Sokaklar, cafeler sadece günlük yaşayan gençlerle dolu. Bu durum; ‘kıyamet harcaması’ olarak adlandırılıyor. Bu Gelecekten umudunu kesen gençler hayal bile kuramıyor, kariyer planı yapamıyor. umutsuzluk iş dünyasına ara eleman sorunu olarak yansıyor. Gençleri iş dünyasına kazandırmalı, girişimciliği desteklemeli, mesleki eğitimleri artırmalıyız. ANTGİAD olarak devletle her ortamda işbirliğine hazırız. Yeter ki yeni genç kuşağı kazanalım” şeklinde konuştu.

HİZMET SEKTÖRÜ ENFLASYONU

Türkiye’de kahvenin Paris’ten daha pahalı olduğuna dikkat çeken Ercan Yavaş, “Ekonomi sadece üretim ve yatırım değildir. Hizmet sektörü çok önemli. Ancak hizmet sektöründeki fiyat artışları genel enflasyonu çok yukarı çekiyor. Ara sokakta kahve içmek, Paris’teki bir cafeden pahalı hale geldiyse bu sürdürülebilir bir ekonomi değildir. Hizmet sektöründeki enflasyon kontrol altına alınmalı. Aksi takdirde turizm sektöründe rekabet edilemez bir ortamla karşı karşıya kalırız” dedi.

D S C F0086

HALKIN VE MEDYANIN GÜNDEMİ

Türkiye’de medyanın gündemi ve halkın sorunların çok fraklı olduğunu belirten Yavaş, şunları söyledi: “Dünyada inovasyon, yapay zeka, sürdürülebilir çevre yönetimi konuşuluyor. Türkiye’de ise bebek katilinin cezaevi koşulları gündemden düşmüyor. Şehitler 2 metrekare toprakta yatarken, biz neden katillerin ceza evindeki konforunu tartışıyoruz? Türkiye bir adadan gelecek haberi bekleyecek kadar aciz ülke değildir. Bebek katillerinin yeri sonsuza kadar zindandır”.

YOKSULLUK, YOLSUZLUK, YASAKLAR

Türkiye’nin artık 3Y olarak bilinen; yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla mücadele etmesi gerektiğini belirten Yavaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İktidarlar seçim beyannameleriyle halka söz verir. Bugün yolsuzluk artmış, yoksulluk derinleşmiş, yasaklar artmış. 3Y sorunu hala çözülememiş. Türkiye bu sorunu artık taşıyamaz. 3Y sorunu bir an önce çözülüp topluma verilen sözler tutulmalı. Özellikle yasaklar konusu çözüme kavuşmalı. STK’ların konuşması yasaklanamaz. Her konuşanaya soruşturma açılarak bir yere gidilemez. Yasaklarla anılan bir ülke kabuğunu kıramaz. STK’lar özgürce konuşmalı yasaklar tarih olmalı”.

Ercan Yavaş

ÖZGÜRLÜK YOKSA GELİŞME OLMAZ

Hiçbir ülkede özgürlük olmadan ilerlemenin olamayacağını belirten Ercan Yavaş, konuşmasını şöyle tamamladı: “Özgürlük olmadan inovasyon olmaz, bilim gelişmez, adalet sağlanamaz. Özgürlüğün olmadığı bir toplumda insanlar düşünmekten ve konuşmaktan korkar. Özgürlüğümüz yoksa ekmeğimizi kimin çaldığını nasıl söyleyeceğiz? Fikirlerin çatışmadığı yerde ilerleme olmaz. Zıt fikirler yeni fikriler doğurur, yeni fikirler inovasyonu besler. Dünyada en güçlü ekonomiye sahip ülkelerin ortak özelliği, fikirlerini serbestçe tartışmasıdır. Buna açık inovasyon, birlikte düşünmek diyorlar. Yeni fikirleri destekliyorlar. Bu yüzden Silikon Vadisi bir inovasyon merkezi. Hayata farklı pencereden bakan tüm STK’lar konuşmalı. Birbirimizi anlamadan farklılıklarımızı zenginliğe dönüştürmeden nasıl büyüyeceğiz? Tüm düşünce kuruluşları, iş dünyası, akademisyenler, gençler, üreticiler, herkes konuşmalı. Konuşan Türkiye’den korkmamalıyız. Bize bedel ödetseler de sonsuza kadar Mustafa Kemal Atatürk’ün askerleriyiz. Ne mutlu Türküm diyene.”

Ercan Yavaş’ın ardından ekonomi yorumcusu ve yazar Barış Soydan, dünya ekonomisinin 2025 yılına dair beklentilerini anlattı.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR