Antalya her geçen gün deprem riski karşı karşıya kalıyor. Bilinçsiz yapılaşmanın devam ettiği Antalya’da okulların depreme dayanıklı olup olmadığı ise merak konusu oldu. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, özel okulların incelenmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Akdoğan, 2018 yılına kadar yapılan özel okullara verilen yapı ruhsatlarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini açıkladı.

ANTALYA’DA OKULLAR DEPREME DAYANIKLI MI?

Başkan Akdoğan, Antalya’daki okulların depreme dayanıklığıyla ilgili 2005-2006 yıllarında bir çalışma yapıldığını söyledi. Ancak Başkan Akdoğan, tüm okulları kapsayan çalışma olmadığını ifade ederek, “İnşaat Mühendisleri Odası da valilik kanalıyla bu 2005-2006 yıllarında deprem dayanıklık organizasyon içerisinde yer almıştı. Kamu kurumlarının deprem dayanıklığıyla ilgili çalışmalar yapılmıştı. Ancak bunların tamamı için bu çalışmaların yapıldığını söyleyemeyiz. Antalya'daki tüm okulları kapsayan çalışmalar değildi” şeklinde konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü bütçe buldukça okulların deprem performans ve güçlendirmeleriyle ilgili çalışmalar yaptığını belirten Başkan Akdoğan, “İl Milli Eğitim Müdürlüğü bütçe buldukça deprem hazırlığı yapıyordu. Ancak tüm okulların depreme dayanıklı olduklarını gösteren bir envanter ellerinde vardı diyemeyiz” diye konuştu.

Adiyamanda Depremden Dolayi Agir Hasar Alan Bir Bina Yikim Esnasinda 001

ÖZEL OKULLARDA SIKINTI BÜYÜK

Antalya’daki özel okullarda sıkıntının büyük olduğunu anlatan Başkan Akdoğan, “Antalya özelinde en büyük sıkıntı özel okullarda” dedi

2018 yılına kadar Antalya'da özel okul ruhsatı alan birçok eğitim kurumunun gerçek anlamda yönetmeliklerin öngördüğü koşullarla bir performans analizi yaparak ruhsat almadığını aktaran Başkan Akdoğan, “O dönemde bir A4 sayfasına bir inşaat mühendisinin ‘Şu okul, şu yapının okul olarak kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur’ yazısıyla ruhsat alınmıştı. Milli eğitimde raporları denetleyecek yetkinlikte teknik kadro yoktu.

Başkan Akdoğan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Esasında okullara ruhsat veren, performans analizlerini inceleyen birimde bir inşaat mühendisi çalışmıyordu. 2018-2019 yılına kadar verilmiş okul eğitim kurumu ruhsatlarının tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor.”

İmo Başkani M. Soner Akdoğan 2 (Large)

“DENETİM DE YAPILMIYORDU”

Özel okullar incelenmeli diyen Başkan Akdoğan, “O dönem teknik bir rapor veriliyordu.  ‘A4’e bir inşaat mühendisi gözlemsel olarak şu tarihte yapılmış yapı incelenmiş olup eğitim kurumu olarak kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur’ şeklinde bir yazı veriliyordu. Bu yazıyla da eğitim kurumları ruhsat alıyordu. Ama herhangi bir denetim de yapılmıyordu” sözlerin yer verdi.

KAROTSUZ RAPORLAR

Başkan Akdoğan, okul deprem performans raporlarının karot incelemesi yapılmadan alındığını ifade ederek, “Karot almadan, karot alınmış gibi gösterilen okullar performans raporu düzenlenmeden hesap çıktıları verilmiş raporlar vardı. O dönemlerde birimde memur öğretmen raporun kontrolünü yapıyordu. Bir mühendis yoktu. O memur öğretmende açıp ‘Bunlar var mı var, içinde bu evraklar var mı?’ diyerek evrak düzenliyordu” diye konuştu.

Özel Okul (2)-1

CİDDİ RİSK İÇERİYOR

Özel okulların deprem riski barındığını söyleyen Başkan Akdoğan, “Çocukları okula, kreşe ya da eğitim kurumuna gönderen veliler okulun deprem uygunluk raporunu sormalı. Çok ciddi ücretiler ödeniyor bu okullara ancak çok güvenli yapılarda çok sayıda eğitim kurumu açıldı, dershaneler okula döndü bunlar için bir deprem performans raporu aranmadı. Bunlar çok ciddi risk içeriyor” şeklinde konuştu

“MİLLİ EĞİTİM'İN ÖZEL OKULLARI GÖZDEN GEÇİRMESİ GEREKİYOR”

Özel okulların deprem dayanıklık raporlarının incelenmesi gerektiğin ifade eden Başkan Akdoğan, “Devlet ya da kamu kendi işini çok daha ciddi yapıyor. Çünkü o 2005-2006 yıllarında kamu kendi okul stoğunu depreme dirençli hale getirmek için çalışmalara başlamıştı. Onların da eksikleri vardır illaki bu deprem performans raporu olmayan okulları vardır. Özel eğitim kurumlarında 2011-2019 yılları arasında A4 kağıdıyla ya da o öğretmen memurun incelediği dosyalarla uygunluk raporu almış okulların envanteri Milli Eğitim'de mevcuttur. Milli Eğitim'in bunları gözden geçirmesi gerekiyor. Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından biliniyor. Bugün bende böyle bir yetki olsa o dönemki ruhsat almış okullardan tekrar çalışma isterim” sözlerine son verdi.

Muhabir: ERDEM KILIÇ