Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, günısılarla ilgili verdiği röportajda, günısı sistemlerinin yasal izin gerektirmeksizin vatandaşın kendi başına yapabildiği bir sistem olduğunu belirtti. Sadece mimaride bu izinlerin gerektiğini ifade eden Başkan Akdoğan, bununla alakalı bir ruhsatlandırma ya da hesaplamanın söz konusu bile olmadığını söyledi.

“GÜNISILAR GÖRÜNTÜ KİRLİĞİ OLUŞTURUYOR”

Başkan Akdoğan, Antalya Gündem Gazetesi muhabirine verdiği röportajda, günısıların görüntü kirliği oluşturduğuna değindi. Çatı içlerine gömülü günısı sistemlerinin oluşturulmasının daha doğru olduğunu belirten Akdoğan, “Antalya'ya havadan baktığınız zaman ya da yüksek bir yerden Antalya'yı izlediğiniz zaman günısıların çok ciddi bir görüntü kirliliği oluşturduğunu görüyoruz. Ancak bizim açımızdan, bir inşaat mühendisi olarak değerlendirirsem, burada en az 8 tane daire oluyor. 8 dairede ortalama minimum 200 litre civarında günısılarının su kapasiteleri oluyor ve bu da binalara bir yük geçiriyor. Tecrübeli inşaat mühendisleri bu sistemlerin yük hesaplamasını dikkate alır” şeklinde ifade etti.

Günısı 2

DENETİMLER YAPILIYOR MU?

Bina çatılarında oluşan görüntü kirliliğinin önüne bir mevzuatla geçilebileceğine değinen Başkan Akdoğan, doğru hesap, kitap yapıldıktan sonra, doğru denetim mekanizmasını kurduktan sonra çok büyük bir problem yaşanmayacağını vurguladı. Başkan Akdoğan, burada iki problem gördüğünü söylerek, “Birinci problem, bu günısıların tamamen denetimsiz bir şekilde usta marifetiyle günısı işlemleri yapan firmalarca yapılması. Çünkü burada çok ciddi bir ağırlığı siz çatıya kaynatıyorsunuz. Profillerinse o günısının ağırlığını taşıyacak kapasitede olup olmadığını bilmiyoruz. Ve bir hesap da yapılmıyor. Bunların bir hesaba koyulması gerekir inşaat mühendisleri olarak bizler, günısının çatıya getireceği ekstra yükü kendi hesaplarımızda kullanıyoruz. Ama bu günısı profilinin mevcut noktaya kaynatıldığında, çelik profiller ve sistem kurulduğunda herhangi bir denetim yapılmıyor” diyerek bu denetimlerin kendileri tarafından da yapılmadığına belediye tarafından da yapı denetimler tarafından da yapılmadığına dikkat çekti.

“PERİYODİK BAKIMLARIN YAPILMASI GEREKİYOR”

Günısıların bakımsız olmasını da eleştiren Başkan Akdoğan, vatandaş yaşadığı problemlerden bahsederek, “Çatısından su akıtan günısılar mı dersiniz? İşte herhangi bir fırtınalı rüzgarda devrilen gün ısılar mı dersiniz? Bu tarz problemler yaşanılıyor. Yani burada periyodik olarak bir kontrol olması gerekir. Ve ikinci hususta da günısının da esasında bu ruhsat iskan almadan önce eğer projesinde gün ısısı varsa bunun uygun şekilde yapıldığının gösterilmesi gerekir” şeklinde açıklamada bulundu.

Günısı

“ANTALYA GİBİ BİR ŞEHİRDE BU SORUNLARA ÖNEM VERİLMELİ”

Başkan Akdoğan, günısı panellerinin çatı örtüsü gibi çatının içine gömülmüş vaziyette yapılmasını daha doğru bulduğunu belirtti. Bu çalışmaları İstanbul’un bazı ilçelerinde gördüğünü söyleyen Başkan Akdoğan, “Gördüğüm için söylüyorum, günısı panelleri tamamen bir çatı örtüsü gibi çatın içine gömülmüş ve kazanlar çatı arasında kalıyor. Bu hem çirkin bir görüntünün önüne geçmiş oluyor hem de oradaki sizin basit profillerle tutturulmuş gün ısı tanklarını gizlemiş oluyorsunuz. Hem bunu bir rüzgardır, fırtınadır ya da bir olumsuz hava koşulunda devrilmesinin önüne geçmiş oluyorsunuz hem görüntü kirliliğinin önüne geçmiş oluyorsunuz” dedi.

Antalya gibi herkesin gözdesi olan bir şehirde bu husuların dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Başkan Akdoğan, aynı zamanda belediyecilerin yaklaşımıyla da bu sorunların bitebileceğini belirtti.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / ŞERİFE ÇELİK