Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ile de göz kamaştıran Antalya, sahip olduğu 19 ilçe için de bir güzellik saklamış topraklarında. Şehrin 19 ilçesine de boncuk gibi saçılmış hem tarihi, hem doğallığı, hem de kültürel değerleriyle de her köşesinde bir cennet saklayan bir tatil destinasyonu burası. Zamanın da pek çok medeniyete yurt olup, onları bağrına basan bu şehir, vefasını da bu uygarlıkların parmak izini taşıyan biricik eserlerini günümüz için saklayarak göstermiş. Bu eserler arasında hanlar, hamamlar, medreseler, kiliseler, köprüler ve maziye ışık tutan daha nice yapılar yer alarak aktarılmış bugüne.
Biz bugün bu yapılar arasında büyük öneme sahip olan bir köprüden bahsetmek istiyoruz size. Hala yapıldığı gün gibi yerinde bugünü kucaklayan, bizi bugünden düne taşıyan Oluk ya da bir diğer ismiyle Büğrüm Köprü.
KÖPRÜLÜ KANYON MİLLİ PARK SINIRLARI İÇERİSİNDE
Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Beşkonak beldesinde Köprülü Kanyon Milli Park sınırları içerisinde yer alan Oluk Köprü, Karabük köyüne 9 km mesafede bulunuyor. Tüm bakirliği ve doğallıyla yapıldığı günden bu yana ayakta durmayı başarabilmiş köprünün, milli park sınırları içerisinde yer alması da bize tarihle doğayı aynı havada solutuyor.
ESKİ ROMA’DAN GÜNÜMÜZE BÜYÜLÜ BİR GEÇİT
Taş işçiliği ve yapım tekniğine bakıldığında köprünün M.S. 2. yüzyılda yapıldığı hakkında söylemler ve tahminler olsa da tarihi hakkında kayda değer pek bir bilgi bulunmamakta. Oluk ya da diğer adıyla Büğrüm köprünün en büyük özelliklerinden biri ise Eski Roma İmparatorluğu’ndan bugüne kadar uzun bir yolculuk yaparak, ziyaretçilerine bu imparatorluğun en karakteristik eserlerinden birini yansıtıyor oluşu.
ÜZERİNDE YÜZYILLARCA TİCARET GEÇİŞLERİ YAPILMIŞ
Tarihe bakıldığında geçmiş yüzyıllar boyunca üzerinde çok ciddi ticaretlerin yapıldığı bu köprü, Eski İpek Yolu geçidi olarak kullanılmış. Bununla birlikte Antalya’nın yerlisi sayılan Yörükler, bu köprüyü yayla yolu olarak kullanmıştır. Ayrıca buranın rafting sporunun merkezi olan Köprülü Kanyon’da yer almasından kaynaklı köprüyü, fotoğraf karelerinin vazgeçilmez unsuru yapmıştır.
YAPISAL ÖZELLİKLER
Selge Antik Kenti’nin yakınında olan Oluk Köprü aynı zamanda Başkonak Köyü’nün yakınından geçer ve yüksekliğiyle dikkat çeker. Oluk Köprü, 14 metre uzunluğunda olup 3,5 metre genişliğindedir. Ayrıca köprü üst düzey işçilik sonucu yapılmış olan kemerleriyle de görsel bir şölene olanak sağlamaktadır.
ZİYARETÇİ AKINI
Eserin Eski Roma İmparatorluğundan bugüne taşınması, tarihe Eski İpek Yolu geçidi olarak kullanılması, Köprülü Kanyon gibi eşsiz bir doğal güzelliğin içerisinde yer alması, burayı şehrin en uğrak rotalarından biri haline getirmiştir. Bölgeyle özdeşleşen mimari yapısı heybetli duruşu, zarif sütunları ve çarpıcı detayları ile köprü her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist tarafından büyük ilgi görmektedir.