Kaçak ve ruhsatsız botoks ürünleriyle yapılan işlemler sonrasında enfeksiyon, felç, kalıcı yüz asimetrisi, alerjik reaksiyonlar ve hatta toksik zehirlenmeler gibi komplikasyonlara neden oluyor. Dr. Mustafa Reşat Oktay, konuya dair uyarılarda bulunarak, botoksun yanlış ellerde ve ruhsatsız ya da sahte ürünlerle uygulandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. Peki, botoks yaptırmadan önce nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Yüzünüze uygulanacak botoks ilacının sahte olup olmadığını nasıl anlarsınız? İşte cevabı…
KUTU FİYATI 4 BİN 300 TL!
Botoks ilaçlarının ruhsatlı olarak Türkiye’de kullanımına müsaade edildiğini ifade eden Oktay, “Botoks ilaçları soğuk zincir şartlarında ecza depoları tarafından dağıtımı yapılmaktadır, eczaneden satışı yapılmamaktadır. Botoks ilaçlarının Türkiye’de resmi kutu fiyatı ortalama 4 bin 300 liradır. Bir botoks işleminde de bir kutuyu açtığınız zaman aynı gün kullanmanız gerekmektedir. Botoks ürünleri açıldıktan sonra saklanamaz. Ancak aynı gün 2 hastaya art arda botoks işlemi uygulanacaksa bir kutu iki kişiye bölünerek kullanılabilir.” diye konuştu.
MALİYETLERLE 5 BİN TL OLMALI!
Antalya’da da, yetkili klinikler dışında düşük fiyatlarda botoks uygulandığını söyleyen Oktay, “Sağlık Bakanlığının lisansı olmadan ülkeye kaçak yollarla getirilen ruhsatsız botoks ilaçlar ve markaların aynı ambalajları kullanılarak yapılan sahte botoks ilaçların piyasa fiyatları 1500 TL civarı. Halbuki botoks işlemlerinin maliyetler hesaplandığında 5 bin lira ve üzeri bir fiyatlandırma ile yapılması gerekiyor. Sahte ilaçlar hangi soğuk zincir şartlarında ithal ediliyor ve saklanıyor? Bu en önemli soru olarak karşımıza çıkıyor. O yüzden ürün ülkeye kaçak yollarla sokulmuş orijinal bir ürün dahi olsa saklama koşulları nedeniyle yan etkileri kişi üzerinde görülebilir.” şeklinde konuştu.
MASUM BİR İŞLEM DEĞİL!
Botoks işleminin masum bir işlem olmadığını dile getiren Oktay, “Botoks, bir bakterinin toksininden üretilir. Kaslarımızı geçici olarak felç eder. Botoks uygulamalarının tüm dünyada FDI onayının olup olmadığı araştırılır. Tek sorun ürünün Türkiye’de ruhsatlı olup olmaması değildir. Aynı zamanda FDI onaylı olup olmaması da önemlidir. FDI onayı tıbbi şikayetler üzerine migren ağrıları ve aşırı çalışan ter bezlerine uygulanan uygulamalar gibi birtakım uygulamalar dışında estetik ve kozmetik amaçlı kırışıklık giderilmesi için FDI onayı yok. Botoks uygulamalarının yüzde 90’ı estetik amaçlı yapılıyor. Botoks işlemleri mutlaka hekim tarafından ve kas ve sinirlere dikkat edilerek uygun noktalara uygun dozda yapılması gerekir.” açıklamasında bulundu.
ÇOK SAYIDA RİSK TAŞIYOR
Botoks uygulamalarını özellikle yüz bölgesine uygulanmasının çok sayıda risk taşıdığını belirten Oktay, “Bu işlemleri ancak bir hekim veya sağlık profesyoneli uygulayabilir. Yüzde ve özellikle gözaltında çeşitli sinir blokajlarına rastlıyoruz. Kası bloke edeceğiz derken siniri de bloke ediyorlar. Yüzün mimik kaslarını çalıştıran sinirlerin blokajına çokça rastlıyoruz. Bu nedenle çenesi düşmüş, ağız hareketleri bozulmuş, emme ve yudumlama fonksiyonunu yerine getiremeyen hastalarla da karşılaşıyoruz. Ayrıca botoks uygulamalarında çift görme yan etkisi ve kaş ve göz kapağı düşmeleri görülüyor. Bazı yan etkiler geçici iken bazı yan etkiler kalıcı olabiliyor. Yanlış ellerde yapılan uygulamalar sonrasında yüz felci ve körme kayıpları ile de karşılaşılabiliyor.” ifadelerini kullandı.
YAN ETKİLERİNE DİKKAT!
Botoksların genelde 3-4 ay içerisinde etkisini kaybetmeye başladığını söyleyen Oktay, “Botoks yaptıracaklar, botoksun etkisi bittikten sonra en az 2-3 kendinize yüzünüze kaslarınızın tekrar görevlerini yapabilmeleri için bir dinlendirme süresi vermelisiniz. İki botoks işlemi arasında 8 ay olmasını tavsiye ediyorum. Sık botoks işlemi yaptıran insanlarda kas küçülmeleri ve kasın artık görev yapmaması nedeniyle de mimik bozuklukları yaşanabiliyor. Yetkisiz pek çok kurumda yetkisiz kişiler tarafından yapılıyor. Güzellik merkezleri adı altında kurulmuş işletmelerde botoks işlemlerinin yapılmaması gerekiyor. Bu bir tıbbi işlemdir. Güzellik merkezlerinde tıbbi cihazlar kullanılamaz.” açıklamalarına yer verdi.