Antalya’nın Manavgat İlçesi’nde 2021 yılında meydana gelen ve Manavgat yangını olarak ifade edilen yangın, Türkiye tarihinin en büyük yangını olarak kayıtlara geçmişti. 28 Temmuz’da başlayan yangının ertesi gününde Akseki’de çıkan rüzgar nedeniyle yangın Gündoğmuş, İbradı ve Alanya ilçelerine sıçrayarak yangının büyümesine neden olmuştu. Güçlükle söndürülen yangında 60 bin hektarlık alan yanarken, 7 kişide hayatını kaybetmişti. Olayın üzerinden üç yıl geçmesine rağmen Manavgat’ta sorunlar hala çözülmedi.
Konu ile ilgili konuşan CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, önemli iddialarda bulunarak, “Antalya’da 2021 yılında Türkiye’nin en büyük yangını olan Manavgat yangını yaşanmıştı. Maalesef ki büyük orman alanları yanarken bu alanlarda zarar görmemiş olan ağaçların çok düşük bedellerle alel acele önce küçük rakamlara ihaleler edilerek satıldığını ve böylelikle Türkiye’de son yılın en büyük vurgununun bir şekilde yaşandığını o günlerde gördük.
Maalesef ki yangınla ortaya çıkan olumsuzluklara birde üstüne bu ağaçların çok düşük bedellerle satılarak kamu zararına yol açıldı. Bu ihalelerde satın alanlar çok kısa bir süre sonra yüksek rakamlarla da bunu ticarileştirerek büyük paralar kazandılar. Türkiye bunu da gördü. Manavgat yangını zamanı iki taraftan da zararın yaşandığı bir dönem oldu” dedi.
PARASIZ YAPILMASI GEREKİYORDU
60 bin hektarın yandığı Manavgat’ta yaşanan mağduriyeti dile getiren Manavgat CHP İlçe Başkanı Oykun Başar, “Onun bir kısmını bitirdiler ama rakam olarak aklımda değil. Diyelim 4000 kişinin evi yandıysa onların yaklaşık bin- bin 500’ü falan başvurdu. Ne ödeyeceklerini bilmeden senet imzalattılar insanlara. 2 sene ödemesiz dediler ondan sonra ne kadar ödeyecekleriyle ilgili bir rakam çıktı ama onu da tam hatırlamıyorum. İnsanların bir kısmı da teslim aldı bir kısmı almadı daha. Mağduriyet tam giderilmedi çoğu insan borcun altına girmekten korktu. Çoğu imza atmadı zaten. Şöyle ki o evlerin aslında parasız yapılması lazım” ifadelerine yer verdi.
EVSİZ KALDILAR
Manavgat halkının evsiz kaldığını ileri süren Başkan Başar, “Hayvanları ölenlerin mağduriyetinin bir kısmı belediye tarafından ve devletten gelenlerle karşılandı. Çok fazla insan da yardım etti. Orda hatta yanmayalar da destek aldı. Manavgat halkı terk etmez. Oradaki ağaçları kestiler ve onlardan Manavgat'a hiçbir maddi yardım yapılmadı. Yangından sonra bazı yerler boşaldı oraları sattılar ama yine Manavgat'a bir katkısı olmadı.
Manavgat Belediyesi'ne normalde satılanın yüzde 40'ını vermek zorundalar ama vermemek için arazileri Toki'ye devrettiler oradan sattılar. Yanan alanlarda konutlar dediğimiz köye dönenler kendi arazisine konut yapıyorlar. Manavgat halkının çoğu evi yandıktan sonra evini alamadı. Manavgat’ta çok evsiz kalan vatandaş oldu. Aradan üç yıl geçmesine rağmen Manavgat halkının hala mağduriyetleri giderilmedi” şeklinde konuştu.