Makedonya Krallığı'nın geniş sınırlara ulaşmasını sağlayan ve dünyanın en bilindik kralları arasında yerini alan Büyük İskender, Anadolu seferi sırasında Antalya'daki kentlere de uğramıştı. Bazı kentler ona direnmiş bazıları da ona şehirlerini teslim etmişti. Belirli bir güzergah izleyen Büyük İskender'in günümüzdeki güzergah hatirası biliniyor.
XANTHOS'TAN SAGALASSOS'A DOĞRU GİDEN GÜZERGAH
Büyük İskender, Antalya'nın Kaş ilçesinde bulunan Xanthos'a gelmiş Xanthosluların direnmelerine rağmen burayı almıştır. Xanthos'a yakın alanda bulunan Letoon'u da alan Büyük İskender, Patara'ya gelmiş ve burayı zorlanmadan almıştır. Patara'ya garnizonluk vermiş ve buranın korumasını sağlamıştır. Geçmişte büyük öneme sahip olan Patara, Büyük İskender döneminde de bu özelliğini kaybetmemiştir. Patara'dan sonra Myra'ya ardından Lymra'ya uğramış daha sonra Phaselis'te kışı geçirmiştir.
Dinlenme sonrası yola devam eden Büyük İskender Olympos'a oradan günümüz Antalya'sının eski yerleşim yeri olan Attaleia'ya uğramıştır.
Buraları alan Büyük İskender, Perge'yi rahat bir şekilde ele geçirmiş ardından Aspendos'a uğramıştır. Sillyon'u almaya çalışsa da alamayan Büyük İskender'i kandırmaya çalışan Aspendosluların üzerine yeniden giden Büyük İskender, büyük vergi vermesi karşılığında Aspendos'u affetmiştir. Side'yi de alan Büyük İskender, Pisidia'nın önemli şehirlerinden olan Termessos'u ele geçirmeye çalışmış ancak Sillyon'da olduğu gibi burayı da alamamıştır. Ariassos'a uğrayan Büyük İskender ardından Selge'ye geçmiş oradan da dönemin önemli şehri olan Sagalassos'u ele geçirmiştir.
GEZMEK İSTEYENLER İÇİN ROTA
Büyük İskender'in rotasını izlemek isteyen gezginler belli bir güzergahı takip etmelidir. İlk önce Xanthos'a uğrayıp hemen yakınında yer alan Letoon Kutsal Alanı'na geçmelidir. Oradan Patara'ya uğrayıp Likya Birliği'nin başkentini görmelidir. Buradaki Patara Kumsalı'na girip Kum Tepeleri'nde günün batışı ve doğuşunu izlemelidir. Ardından Kaş'ın merkezinde yer alan Antiphellos'da duraklayıp dinlenmelidir. Yol boyunca ilerleyip kıyıda köşede kalmış antik kentleri görerek Myra'ya uğramalıdır. Buradaki San Nikolas Kilisesi'ni görmekte büyük yarar vardır. Buradan sonra Lymra'ya gidilmelidir. Lymra sonrası Rhodapolis'e oradan denize girmek için Phaselis ve Olympos'a geçiş yapmalıdır.
Şehir merkezinde yer alan Kaleiçi'nin içinde gizli kalmış Attaleia'yı gördükten sonra Perge'ye uğranmalıdır. Burası en düzenli şehirlerden biri olarak bilinmektedir. Perge'den görülebilen Sillyon'u ziyaret etmek isteyen gezginler Sillyon'dan sonra Aspendos'a gitmelidir. Aspendos'un günümüze sağlam bir biçimde gelmiş tiyatrosunda oturmalıdır. Buradan sonra Side'ye gitmelidir ve deniz keyfinin devamını orada yaşamalıdır. Buradan sonra Termessos'a çıkıp İskender'in alamadığı şehri incelemelidir. Ariassosa geçiş yaptıktan sonra Selge'ye uğramakta yarar vardır. Sagalassos'a giden yol üzerinde küçük antik kentler yer almaktadır. Sagalassos'a geldiğinizde İskender Tepesi denilen yerden Sagalassos'u incelemek isteyen gezginler bu rotaları takip etmelidir.