Artan deniz kirliliği insan yaşamını ve ekonomik faaliyetleri tehdit ediyor.  Deniz kirliğine karşı 2015 yılında devreye sokulan mavi karat uygulaması, turistik geziler düzenleyen teknelerden çıkan atıklar için kontrollü bir mekanizma oluşturuyor. Gezi amaçlı tekneler ise on günde bir atık vermekle yükümlü oluyor.  Mavi kart uygulaması sayesinde turistik gezi düzenleyen teknelerin denize atık bırakması engelleniyor.

Deniz işletmecisi Ercan Öztürk yaptığı açıklamada mavi kart uygulaması teknede oluşabilecek deniz kirliğine karşı atıkların kontrollü bir şekilde kanalizasyonlara aktarıldığını belirterek, “Deniz kirliliği ile alakalı devletimizin yapmış olduğu mavi kart uygulamamız vardır bu uygulamadan tekneden çıkabilecek olan her türlü atık teknenin ürettiği her türlü atık bir kontrol mekanizması ile devlet kurumlarının kanalizasyonlarına veya bir logar sistemine teknenin her türlü atık sıvısı aktarılmaktadır”  şeklinde ifadeler kullandı.

10 GÜNDE BİR ATIK KONTROLÜ YAPILIYOR

Turistik teknelerin, özellikle yemekli turlar düzenleyenlerin günlük atık miktarına dikkat etmeleri gerekiyor. Ercan Öztürk açıklamasında turistik teknelerin 10 günde bir atık verme zorunluğunu dile getirirken, bu durum göz ardı edilmesinde cezai işlemler uygulandı günü vurguladı. Aynı zamanda Ercan Öztürk Denizcilerin, kurallara titizlikle uymaya çalıştıklarını ve Kaptanların tur süreleri boyunca atıkları kontrol altında tutmak ve denize zararlı atıkların karışmasını önlemek adına özel önlemler aldıklarını ifade etti. 

Rüzgarda uçabilecek atıkların denize atılmasını engellemek için sürekli olarak çaba sarf ettiklerini belirten Ercan Öztürk, “Bu Sebepten dolayı bütün tekneler gerçek anlamda atık olayına dikkat ederler ve kontrollü bir şekilde deniz kirliliğine sebebiyet vermeden ticari faaliyetlerini gerçekleştirmeye çalışırlar tekneler bu konulardan kaptanlardan tur sürelerinde olabildiğince dikkatli davranmaktadırlar çünkü deniz bütün denizcilerin aynı zamanda ekmek teknesidir ekmek kaynağıdır yolcuların teknelerden çöp atmasına kesinlikle izin verilmez rüzgârda oluşabilecek her türlü uçabilecek atıklar teknede sürekli toparlanır denize uçması engellenir” şeklinde ifadelere yer verdi.

KORUNMASI GEREKEN DOĞAL VARLIK

Deniz kirliliği konusunda alınan önlemler, denizcilik sektörünün çevre sorumluluğunu artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Denizciler, denizlerin sadece ekmek teknesi değil, aynı zamanda korunması gereken bir doğal varlık olduğunun bilincinde hareket ederek, çevre dostu uygulamaları benimsemeye devam ediyor.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / SERCAN AYTIŞ