Hipofiz bezinin büyüme hormonunu fazla salgılamasıyla el, ayak ve yüz gibi organların fazla büyümesi ile ortaya çıkan hastalık tedavi edilmediği takdir de vücutta ciddi etkileri yer alıyor. Genellikle 30-50 yaş arasında olanları etkilediğini belirten uzmanlar, bu yaş grubunda bulunanları uyarıyor. Erken tanının hayati önem taşıdığını söyleyen uzmanlar, tedavide geç kalınması ile kalp yetmezliği, diğer organlar ve metabolizma üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu dile getiriyor.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çocuklarda boyuna uzamaya neden olan hastalık, vücutta bulunan diğer organlarda fazla büyümeye neden oluyor. Yetişkinlerde fazla terleme, ciltte yağlanma gibi belirtilerle ortaya çıktığını ifade eden uzmanlar, hastalığın belirtilerini şu şekilde sıralıyor: Ellerde uyuşma veya karıncalanma, seste kalınlaşma, burun tıkanıklığı ve horlama, yorgunluk, eklem ağrıları, baş ağrısı, görme bozukluğu, adet düzensizliği, göğüsten süt gelmesi, erkeklerde cinsel gücün azalması ve isteksizlik.

TEŞHİS VE TEDAVİ SÜRECİ

Hastalığın çok yavaş ilerlemesinden dolayı erken teşhis koyulmasında geç kalındığını aktaran uzmanlar, tanı koyma sürecinde 5 ila 7 yıl arasında gecikmeler olduğunu açıklıyor. Hastanın dış görüntüsünden dolayı tanı koyulabiliyor olsa da laboratuvar testlerinin gerekli olduğunu ifade eden uzmanlar, tedavide ise hipofiz ameliyatının yapıldığını söylüyor. Ameliyattaki önceliğin adenomun tamamen çıkartılarak baskının ortadan kaldırıldığını belirten uzmanlar, kandaki BH düzeylerinin normal seviyelere getirildiğini vurguluyor.

Muhabir: AYŞEM SİCİM