Pestisit kullanımı Türkiye’de tartışılan konular arasında yer aldı. Son dönemlerde gıda güvenliği daha önemli konular arasında yer alırken tarım sektöründe kimyasal ilaçların kullanımda gündemde yer aldı. Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) 2023 verilerine göre gıda kaynaklarında yapılan 357 bildirimin 167’sinde tarım zehri olarak adlandırılan pestisitler oldu görüldü. Ülke genelinde yasaklan ilaç olan pestisitlerin kullanıldığı gerçeğini gözler önüne seriyor. Öte yandan iklim değişikline bağlı olarak gıda güvenliği de her geçen gün önem arz etmeye devam ediyor. Konuyla ilgili konuşan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, bilinçsiz ve yasaklı kullanımın hem halk sağlığını hem de ülkede tarımın itibarını tehlikeye attığını ifade etti. Başkan Manavoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetimlerini arttırması gerektiğini dile getirdi. Söz konusu pestisit denetimlerinin Antalya’da yapıldığını vurguladı.
PESTİSİT OLAN ÜRÜNLER PAYLAŞILMALI
Başkan Manavoğlu, pestisit konusunun uzun yıllardır mücadele edilen konulardan bir olduğunu ifade ederek, “Nasıl ki taklit ürün listeleri kamuoyuna açıklanıyorsa, aynı şekilde bu pestisit testi uygunsuz çıkan ürünlerin de kamuoyuyla paylaşılmasını gerekiyor” şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı yeri geldiğinde marketlerden, işletmelerden ve üretim yerlerinden numunelerini aldığını söyleyen Başkan Manavoğlu, “Bakanlık kontrollerini gerçekleştiriyor. Ancak kontrollerin daha da arttırılması, pazar yerlerinden en ücra yerlere kadar pestisitle ilgili çok iyi bir şekilde mücadele edilmesi gerekiyor” dedi.
“KONU İLE İLGİLİ EĞİTİMLER VERİLMELİ”
Bakanlığın, personel sayısını ve denetim sıklığını artırması gerektiğini vurgulayan Başkan Manavoğlu, “Bakanlığın çiftçiyi bilinçlendirmesi gerekiyor. Yasaklı pastislerin kullanılmaması ile alakalı ne zaman, nasıl kullanılması gerektiğini Tarım Bakanlığı bu konu ile ilgili eğitimler vermeli” şeklinde ifade etti.
Başkan Manavoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çiftçilerinde ilaç aldığı yerden mutlaka bu detayları öğrenmeli. Mutlaka danışman bir ziraat mühendisi eşliğinde bu ilaçların kullanılması gerekiyor. Hangi yöntemle uygulanması gerektiğini, hasattan ne kadar önce kullanabileceğini hepsini detaylı bir şekilde bilmesi gerekiyor.”
ZİNCİR MARKETLERDE DE RASTLANIYOR
Çiftçiye de çok büyük bir görev düştüğünü söyleyen Başkan Manavoğlu zincir marketlerde de pestisitlere rastlandığını aktararak, “Zincir marketler aslında çoğu kalite sistemleri gereği bu ürünleri kontrol ettiriyorlar. Ancak gözden kaçan olabiliyor, yaptırmamış da olabiliyor. Ama artık çoğu firma bu yaş meyve sebzeleri alırken bir pestisit analizi yaptırıyorlar” dedi.
SAĞLIK RİSKLERİ BARINDIRIYOR
Analiz sıklığının arttırılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Manavoğlu, “Çok önemli bir nokta. Özellikle yasaklı pestisitlerin soframızda olması ciddi anlamda sağlık risklerini ortaya çıkartabiliyor” şeklinde konuştu.
ÜLKTE TARIMI ÖNEMLİ
Başkan Manavoğlu, ülke tarımının itibarı için de önemli bir nokta olduğuna vurgu yaprak “Avrupa Birliği'nin hızlı bildirim sistemi var. Gümrükte tespit edildiği an direkt duyuruluyor. O yüzden ülkenin itibarı için de tarımı için de hakikaten önemli bir konu. Tarım ve Orman Bakanlığından tutun da üretici çiftçinin de dahi bilinçlenmesi ve dikkat etmesi, üretimde mutlaka yasaklı pestisitlerin kullanılmaması, izin verilen pestisitlerin de mutlaka limitlerini aşmayacak şekilde uygulamalar yapması, hasat dönemini iyi bir şekilde takip edip bu ilaçları da mutlaka bir ziraat mühendisinin yazdığı bir reçeteyle kullanması gerekiyor” şeklinde ifade etti.
ANTALYA’DA DENETİMLER DEVAM EDİYOR
Antalya pazarlarında denetimlerin başladığını dile getiren Başkan Manavoğlu, “Bakanlık, pestisitlerle ilgili yaptığı çalışmalarda belirli sayıda pestisit tespit ettiklerini bildiriyor. Antalya'da pazarlardan da örnekler alınmaya başlandı. Tarım il müdürleriyle görüştüğümüzde pazarlardaki ürünlerin de numune alma programına eklendiğini belirttiler. Ancak bu sıklığı artırılması gerekiyor. Pestisit, tamamen kimyasal bir ilaçtır. Çocuklardan bebeklerimize kadar, salatalık, domates gibi ürünleri yediriyoruz. Erken yaşta pestisit kullanımı, ne yazık ki kanserojen etkiler yaratabilir ve ileride ciddi sorunlara yol açabilir” sözlerine son verdi.