Bugün 14 Şubat Sevgililer Günü. Bugün sizlere sevgililer gününü yazmak isterdim. Gazetemizde çiçekli böcekli fotoğraflarla çıkmak isterdi. Ancak olmadı. Olamazdı. Bu denli içimiz yanarken, insanın ne sevgililer günü kutlamak istiyor, ne de yazmak. İşte bende bugün sizler için ilk bilgisayarın hikayesini toparladım. Bu ilk bilgisayarın siparişi, 1941 yılında ABD’nin II. Dünya Savaşı’na katılmasıyla birlikte ordu tarafından gizli olarak Pennsylvania Üniversitesi‘ne ait elektrik mühendisliği okulu Moore School of Electrical Engineering‘e verildi. Bu siparişin hedefi, az isabet hatalı uzun menzilli top ve füzelerin hesaplanmalarında kullanılmasıydı. Bilim insanları John Mauchly ve Presper Eckert tarafından yaklaşık 4 yılda imal edildi ve 14 şubat 1946’da tamamlandı. Sistemin gerçek anlamda çalışabilmesi1947 yılını buldu. Ancak 2 Eylül 1945’te Japonya’nın teslim olmasıyla savaş sona ermişti ve böyle bir makine için ihtiyaç da kalmamıştı. ENIAC 1947 yılında basına tanıtıldı. ENIAC’ın parçaları Amerikan Ulusal Müzesinde sergileniyor.

DÖRT İŞLEM

ENIAC bir sayının görüntüsünü ayırabiliyor, eşitlikleri karşılaştırabiliyor, çarpabiliyor, bölebiliyor, toplayabiliyor, çıkartabiliyor ve kare kökleri hesaplayabiliyordu. ENIAC’ın akümülatörleri hem toplama hem de hafıza işlevi görüyordu. ENIAC’a veriler bir IBM kart okuyucusu aracılığı ile veriliyordu. İşlenmiş veriler ise yine bir IBM delikli kart makinesi sayesinde alınıyordu ve bu kartlar yine IBM’in üretmiş olduğu bir delikli kart okuyucu tarafından deşifre ediliyordu.

O günlerde 60 saniye yol alan bir topun rotasının hesaplanması için, yaklaşık 20 saatlik çalışma gerekiyordu. ENIAC bu hesaplama süresini 15 saniyeye indirdi. Bir saniyede yapabildiği toplama işlemi akümülatör başına 5.000 adetti (toplam 100.000 adet). Saniyede yapabildiği çarpım işlemi 385, bölme veya karekök alma işlemi ise 38 adetti. Geçici hafızasında sadece 200 sayıyı saklayabiliyordu.