Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi Ergin Civan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın orman ürünleri için yüzde 300’leri bulan tarife zammı için yaptıkları girişimlerden sonuç alamadıklarını söyledi. Kuraklık nedeni ile ormandaki üründe zaten bir düşüş yaşandığını, bu tarife engeli ile olan ürünün de toplanmasının imkansız hale geldiğini belirten Civan, “Orman köylüsünün, devlete ait orman arazisinden topladığı mallarda her sene Orman Bakanlığı bir tarife belirleyip, halk arasında ‘Ormaniye’ olarak bilinen bir bedel alır. Defne, kekik, kozalak gibi orman ürünlerinin her birinin bir bedeli vardır. Bu liste yılık açıklanır. Son iki yıldır astronomik zamlar yapılıyor. Yaş kekiğin kilosu 0,28 Kuruş iken 2 Lira’ya çıkarıldı” dedi.
BAKANLIK DÜZELTME YAPMADI
Bakanlığa bir yazı yazıp, tarifenin gözden geçirilmesini talep ettiklerini ancak bakanlıktan herhangi olumlu bir dönüş alamadıklarını belirten Civan, “Orman köylüsü zaten Türkiye’nin gelir seviyesi en düşük insanları. Ürünler kaçakçılık sebebiyle kayıt dışına çıkmamasını ve geçmiş yıllar baz alınarak daha makul bir fiyat belirlenmesini talep ettik. İlgili mercilere bu talebimizi ilettik fakat maalesef bakanlıktan herhangi bir düzeltme gelmedi” açıklamasını yaptı.
KIRSALDA YAŞAM TEŞVİK EDİLMELİ
Türkiye’de kırsal nüfusunun sürekli azaldığını ve kalanların büyük bölümünün de yaşlılardan oluştuğunu belirten Civan, “Oralarda yaşamı ve ekonomik aktiviteyi teşvik etmemiz lazım ki insanlar kırsaldan kente göç etmesin. Özellikle genç nüfusu oralarda tutmamız lazım. Fiyattan bağımsız olarak orman ürünlerinin toplanması zaten her yıl biraz daha azalıyordu. Bunun üzerine bir de teşvik edeceğimize tarife engeli çıkarırsak bu olmaz. Bu ürünlerin yüzde 90’ı ihracata gidiyor ve ülkeye döviz girdisi sağlanıyor. Ancak bu tarife ürünlerin toplanmasını engelliyor” şeklinde konuştu.
SEKTÖR, İÇİNDEN ÇIKILMAZ HALDE
Civan konuyla ilgili açıklamasını şöyle tamamladı: “İnsanların ürün toplayabilmesi için Ormaniye bedelini ödemesi lazım ki, bu çok yüksek... Ya da kaçak yollardan toplayıp orman bekçileri ve jandarma ile muhatap olmak zorunda kalacak. Bu da araçlarına el konması, gözaltına alınmaları anlamına geliyor. En kötü ihtimal de, o ürünlerin toplanmasından vazgeçeceğiz. İklim değişikliği ve kuraklık nedeni ile zaten ürünlerde ciddi bir sıkıntı yaşıyorduk, bu tarife engelleri ile sektör içinden çıkılmaz bir hal aldı.”