Avrupa’ya ihraç olan ürünler ile ilgili Bulgaristan sınırında yaşanan sıkıntılar, Türk ihracatçıları yeni arayışa itti. Bulgaristan sınırında zaman zaman kilometrelerce uzayan kuyruk nedeni ile ürünlerin teslimatında gecikme yaşandığını belirten ihracatçılar, Romanya’nın Köstence Limanı’nı alternatif ihracat kapısı olarak kullanmayı planlıyor.

GÜNLÜK 300 TIR HEDEFİ

Son dönemlerde Bulgaristan ile ihracat konusunda yaşadıkları sorunlarda artış olduğunu belirten Bati Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Bulgaristan sınırında yaşanan sorun nedeni ile Romanya’nın Köstence Limanı’na inme konusunda görüşmelerimiz var. Liman işletmecisi ile görüştük ve onlar da bu teklifimize sıcak bekliyor. Şu anda haftada 1 gemi karşılıklı çalışıyor. Önümüzdeki yılsonuna doğru laboratuvarı da akredite edebileceklerini söylüyorlar. Laboratuvar olduktan sonra günlük 300 tır göndermeyi hedefliyoruz. Aralık ayında günlük bazen 1000 tır gönderiyoruz. Aralık’ta bu rakamı yakalayıp sonraki aylarda tır gönderemezsek atıl bırakırız” diye konuştu.

Romanya Köstence

DEVLET TEŞVİKLERİ YETERSİZ

İhracat için devlet teşviklerinin yetersiz kaldığını belirten Çavuşoğlu, “İhracatçı birlikleri ve Ticaret Bakanlığı olarak yeni müşteriler bulunması konusunda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Burada en büyük eksiğimiz, çok uğraşmamıza rağmen beklediğimiz ilgiyle karşılaşamamak. 25 farklı sektörümüz var ve bunların 10’u çok ciddi sektörler. Firmalar fuarlara ve ticari heyetlere katılımdan uzak duruyor. Diğer pazar ülkelerle ilgili girişimlerimiz devam ediyor. Yakın ülkeleri kaybetmemeye çalışıyoruz ancak uzak ülkelerle ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Bu konuda firmaların ilgisinin artmasını bekliyoruz” diye konuştu.

İHRACATÇI SAYISINDA DÜŞÜŞ

Sürekli artan ihracatçı sayısının 2024’te düşüş yaşadığına dikkat çeken Batı Akdenis İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, şunları söyledi: “İhracatçı sayımız sürekli artıyordu. 2024 yılında bu rakamlarda ciddi düşüş yaşandı, 2696 olan fili ihracatı sayısı 2599’a düştü. İhracata başlayan arkadaşlarımız söz konusu olmasına rağmen rakam düştüyse, ihracatı bırakan insan sayısında çok fazla artış olmuş demektir”.

Baibb (1)

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI BİTECEK

İhracatı etkileyen Rusya-Ukrayna savaşının 2025’te sona ermesini beklediklerini ifade eden Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Böyle olursa Ukrayna’da ciddi para akışı olacaktır. Birçok sektörde orada hala varız ve savaş biter para akışı sağlanırsa birçok sektör orada çok ciddi iş yapacaktır. Gıda, inşaat gibi her alanda en önde gözüküyoruz. İhracatçı olarak Suriye’den çok umutlu değiliz. Suriye’de inşaat işleriyle ilgilenen küçük işletmeler iş yapabilir. Asgari ücretin 20 Dolan olduğu, ülkede hiç paranın olmadığı Suriye’de iş yapmak çok zor. Güneydoğu sınırındaki küçük firmalar belki yol alabilir”.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN