Son yıllardaki ekonomik kriz her geçen gün derinleşirken, besicinin durumu içler acısı. Besicinin durumunu gözler önüne seren Tarım Yazarı Ali Eker Yıldırım’ın paylaşımı dikkatleri üzerine çekti. Yıldırım, “2010 yılından bu yana göreve gelen bakanların hemen hepsi “İthalata son vereceğiz” diye açıklama yapmasına rağmen ithalat artarak devam etti. İthalat artarken üreticiye verilen destekler azalıyor.
Üretici ithalat nedeniyle üretimden çıkmak zorunda kalıyor. Bu nedenle hayvan varlığı azalıyor. Süt üretimi düşüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, 2025 yılında 520 bin baş besilik hayvan ithalatı yapılacağını ve bu ithalatı da Et ve Süt Kurumu’nun yapacağını daha önce duyurmuştu. Geçtiğimiz günlerde Besilik sığır ithalatı 1. Dönem listeleri Hayvancılık Genel Müdürlüğü internet sayfasında yayınlandı” diye konuştu.
İNEK Mİ FAİZ Mİ?
Besicilikte son noktaya gelindiğini gözler önüne seren Yıldırım, “Hayvancılık yapan çiftçilerle konuşuyorum; çoğu, üretim maliyetinin yüksek, süt ve et fiyatının düşük olması nedeniyle zarar ettiklerini söylüyor. Zarar eden çiftçinin son dönemde bulduğu çıkış yolu hayvanları satıp parayı faize yatırmak. Faiz geliri daha yüksek. Çalışmadan üretmeden faizden para kazanan çiftçi bireysel olarak kendini kurtarabilir. Ülkenin et ve süt sorunu nasıl çözülecek?
Hayvan ve et ithalatı 15 yıldır kesintisiz sürerken, son 5 yılda hayvancılığa verilen desteğin payı yarı yarıya azaldı. - Üretimi artırmak, üreticiyi desteklemek için 1952’de kurulan Et ve Süt Kurumu, 15 yıldır “ithalat ofisi” gibi çalıştırılıyor. - 2025’te planlanan 520 bin baş besilik hayvan ithalatı başlıyor. - İthal besilik sığırın kilosu üreticiye canlı olarak 280 lira +KDV’den satılacak. Hayvan ithalatı 15 yıldır kesintisiz sürüyor” sözlerine yer verdi.