Çekirdek transferi ile bir hücreden klonlanan koyun Dolly ilk memeli oldu. Dolly’nin klonlanma sürecinde 3 anne kullanıldı. Her birinin klonlamada farklı görevleri olan anneler üzerinde kullanılan teknik ise Somatik Hücre Nükleer Transfer Tekniği oldu. Ian Wilmut ve Keith Campbell’in çalışmaları sonucu koyun Dolly, Edinburgh Roslin Üniversitesi’nde dünyaya geldi. Dolly isminin verilmesine ilişkin Wilmut, “Dolly bir meme bezi hücresinden üretildi ve biz Dolly Parton’ınkilerden daha etkileyicisini düşünemedik” şeklinde açıklama yaptı.

Yetişkin bir memeliden alınan hücre ile üretilen ilk klon olma unvanına sahip Dolly’nin varlığı ise doğumundan 8 ay sonra duyuruldu. Duyurulmasından itibaren medya tarafından yoğun ilgi gören Dolly, Science dergisi tarafından “yılın buluşu” ilan edildi. Dolly, BBC News ve Scientific American’ı kapsayan kaynaklar tarafından ise “dünyanın en ünlü koyunu” olarak adlandırıldı.

Yaşamını Edinburgh’da bulunan Roslin Enstitüsü’nde geçiren Dolly, 6 kuzu dünyaya getirdi. İlk kuzunun ardından ikiz daha sonraki doğumda ise üçüz dünyaya getiren Dolly 6 yaşındayken yaşamını yitirdi. Erken bir ölüm yaşayan Dolly, 4 yaşındayken artrit sebebiyle yürümesi aksadı. Bu durumun tedavi edilmesinin ardından ise ilerleyen akciğer hastalığına yakalandı. Otopsi sonucuna göre Dolly’nin ölüm nedeni ise JSVR isimli retrovirüs’ün neden olduğu Jaagsiekte adlı akciğer kanseri oldu. 

Muhabir: AYŞEGÜL ŞAHİN