Plastik kullanımı her geçen artarak devam ediyor. Bununla birlikte mikroplastik atıklarda ciddi boyutlara ulaştı. Hem deniz de hem de karada mikroplastik atıklar çevre ve insanlığını tehdit ediyor. Akdeniz’de yapılan araştırmalar ve incelemelerle ciddi plastik kirliliğiyle karşı karşıya kalıyor. Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan rapora göre, dakika başına Akdeniz’e 33 bin 880 plastik şişeye eş değer plastik atıkların girdiği tespit edildi. Akdeniz’de tahmini olarak 247 milyar parça plastik atık bulunduğu düşünülüyor. Raporda, 2024 yılında ise Akdeniz’de metrekare 1,9 milyar plastik atık düştüğü ve Akdeniz’de kirlilik oranın yüzde 87’ye ulaştığı görülüyor. Bunun yanı sıra mikroplatiklerde ciddi bir artış olduğu görülüyor. Çevreye zarar veren mikroplatikler yapılan araştırmalar neticesinde kansere neden oluyor. Konuyla ilgili konuşan AKDÜ su Ürünleri fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu. Akdeniz’e kardan çok fazla mikroplastik girdiğini ifade etti.
“100 YILIN EN BÜYÜK BELASI”
Mikroplastikler 100 yılın en büyük belası olduğunu belirten Prof. Dr. Gökoğlu, “Bir meyve suyu içeceğe alındığında bile onun pipetinin dışında bir plastik var. Plastikle kaplandığı için çok fazla denize plastik girdisi var” şeklinde konuştu.
KARADAN DENİZE TAŞINIYOR
Seracılık yapılan bölgede plastik atıkların çok yaygın olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gökoğlu, “Seralardan kaynaklı mikroplastikler var. Pet şişeler, ambalajlar ve poşetler olarak aşırı derecede bir mikroplastik kullanımı var. Kullanılan plastiklerin bir kısmı geri dönüşüme gitmiyor, doğanın kendisinde kalıyor. Özellikle güneşli bölgelerde zamanla bu plastikler bozuluyor, özelliğini yitiriyor, özelliğini yitirdiği zaman mikro ölçekli bir büyüklükte parçalara ayırılıyor. Bunlar da yağış sularıyla birlikte karada olanlar suya ulaşması, suya atılması gerekmiyor. Karada olan da yağış sularıyla birlikte akarsulara, akarsulardan da denize taşınıyor” dedi.
ÇEVRE KİRLİĞİ OLUŞUYOR
Akdeniz’de mikroplastik kirlilik söz konusu meydana geldiğini söyleyen Prof. Dr. Gökoğlu, plastik kullanımın arttığını vurguladı. Tarımda kullanılan ilaçlar, ilaç kutularından oluşan atıkların çevreye zarar verdiğini dile getiren Prof. Dr. Gökoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Plastik kullanımı gittikçe artıyor. Zincir marketlerden seracılığa kadar her yer plastik. Serada kullanılan fideden tutunda kasasına kadar plastik. Keza deniz de kullanılan balıkçı ağları plastik. Bu plastikler zamanla bozuluyor. Ve hepsi denize giriyor. Seracılıkta ilaç kutuları kirliliği oluşturan hem zehir anlamında rastgele atılıyor hem de kendisi mikroplastikten olduğu için zamanla bunlar da bozuluyor.”
SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLUYOR
Prof. Dr. Gökoğlu, deniz altı yaşamda planktonundan en büyük canlıya kadar mikroplastiklerin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Gökoğlu, “balığın vücudunda birikiyor. Vatandaş alıyor, yiyor ve aktarılıyor. Ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Okyanuslarda, kutuplarda bile plastikler var. Plastik kirliliği bulunuyor akıntılarla hepsi denize gidiyor. Plastikler denizdeki akıntılarla beraber kutuplara kadar sirayet etmiş bir durumda” dedi.
“MAVİ BAYRAKLI PLAJLARI KORUMAMIZ GEREKİYOR”
Antalya’da çok büyük bir kirlilik olmadığını ancak mavi bayraklı plajların korunması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Gökoğlu, “Mavi bayraklı plajlara dikkat etmemiz ve korumamız gerekiyor. Hiçbir şekilde bu kirliliğin ulaşmaması gerekiyor. Daha temiz tutulması gerekiyor” sözlerini sonlandırdı.