Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. (Anayasa 10. Madde) Ayrıca, Anayasa 50. Madde içerisinde çalışma şartları bakımından kadınların özel olarak korunacağı belirtilmiştir.

Diğer taraftan kanun, yönetmelik ve yönergeler ile bu alana dair hizmet ve çalışmaların kapsamları belirlenmiştir.

Kadın çalışmaları alanında hizmet sunan kadın danışma merkezleri önemli bir sosyal hizmet kuruluşudur. Kadınlara yönelik danışmanlık ve yönlendirme hizmetleri başta olmak üzere psikolojik ve hukuki destek, sosyalleştirici/güçlendirici kurslar, eğitimler, söyleşilerin düzenlendiği yerlerdir.

Danışma merkezleri kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda aktif rol alırlar. Şiddete uğrayan kadınlar için ücretsiz destek ve yönlendirme yapılır.

Muratpaşa Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren üç kadın danışma merkezi vardır. Merkezlerin iletişim bilgileri şöyledir:

Alyazma Kadın Danışma Merkezi, 8 Mart 2016 yılında Dünya Emekçi Kadınlar Gününde hizmete açılmıştır. (Soğuksu Mahallesi 304 Sokak Bayındır Parkı içi, Telefon 0242 3340666)

Zeytinköy Kadın Danışma Merkezi, 25 Kasım 2016 Şiddetle Mücadele gününde açılmıştır. (Gebizli Mahallesi 1123 Sokak No: 20 Telefon 0242 3392552)

Giritli Kadın Danışma Merkezi, 11 Ekim 2017 Dünya Kız Çocukları Gününde açılmıştır. (Üçgen Mahallesi 114 Sokak No:2 Telefon 0242 3461040)

Ayrıca 444 80 07 nolu telefondan kadın danışma merkezleri ile ilgili olarak 7/24 bilgi alabilirsiniz.

Kadın danışma merkezleri ile ilgili her türlü iletişim bilgisini özellikle paylaşıyoruz. Merkezlerimizden yüz yüze, telefonla, internet ya da mektupla danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Neden kadın danışma merkezi? Çünkü,

Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda koruyucu önleyici hizmetler üretir. Şiddete uğrayan kadınların doğru bilgi ve kuruma en hızlı ulaşmasını sağlar.

Kadın sığınma evleri hakkında doğru bilgilere kadın danışma merkezleri üzerinden ulaşmak mümkündür. Sığınma evi konusunda birçok insan yeterli bilgiye sahip olmadığı için ihtiyaç sahibi kadınları yanlış yönlendirebilmektedir. Oysa kadın sığınma evleri kadın çalışmaları alanında hizmet sunan, can güvenliği ya da başka sebeplerle kadınların gitmesi zorunlu yatılı hizmet kuruluşudur.

Kadın danışma merkezleri toplumsal cinsiyet eşitsizliği konularında bilgilendirme çalışmalarında bulunur.

Muratpaşa Belediyesi, hizmete açtığı üç kadın danışma merkezi ile kadın çalışmalarına ciddi katkı sağlamaktadır. Kadın danışma merkezlerinde yürütülen faaliyet ve eğitimlere katılım ücretsiz ve gönüllülük temeline dayalıdır.

Kadınlar, danışma merkezlerine gelerek eğitim, sağlık, sosyal hizmetler, psikolojik danışmanlık hizmetlerinden yararlanmaktadır. Psiko-sosyal destek hizmetlerinin yanı sıra kadınların talebine göre iş/meslek edinme kursları, kişisel gelişim, hobi ve boş zaman değerlendirme faaliyetleri de sürdürülmektedir.

Okuma-yazma kursu ile kadınların bilinçlendirilmesi sağlanmakta bu kurslar sayesinde her yaş grubundan kadın okuma yazma öğrenmektedir. İçlerinde 70 yaşında bir kadının okumayı öğrendikten sonra pazarda kendi başına güvenle alışveriş ettiği, geribildiriminde bulunması çok etkileyicidir.

Muratpaşa ilçesinin çok farklı mahallelerinde bulunan kadın danışma merkezleri ile farkındalık çalışmaları da yapılmaktadır. Merkezlerin yakınında yer alan okul, cami, kuran kursu vs yerlerde kadın ve çocukların bilinçlendirilmesi maksadıyla kadın ve çocuk hakları, kadın sağlığı, ihmal/istismar, iletişim konularında seminerler verilmektedir.

Özel bir çalışma olarak ev ziyaretleri. Kadınların kendi aralarında yaptıkları toplantılar, kadın buluşma günlerinde onların davetine göre kendi ev ortamlarında bir araya gelinmekte ve buralarda bilgi aktarımlarında ve deneyim paylaşımlarında bulunulmaktadır. Bu çalışmalar bize kadının kendini güvende hissettiği kendi doğal ortamlarında paylaşımın daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Muratpaşa Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü kadın danışma merkezlerinden hizmet alan gruba sayısal olarak da bakmakta fayda var. Bu güne kadar 300 kadın Elizi pazarıda, 120 çifte evlilikte tolerans eğitimi, 1100 kadına hukuki destek, 872 kadına psikolojik destek, 50 kadına sertifikalı okuma yazma eğitimi, 100 kadına meslek edinme eğitimi, 15000 kadına alyazma eğitimi ve söyleşileri, 15 kadın kadın sığınma evine yerleştirilmiştir, 120 kadına Kariyer Merkezi aracılığıyla iş bulunmuş, 72 kadına ayni ve nakdi yardım yapılmıştır.

Amacımız toplumsal cinsiyet temelli eşitsizliklerin, kadın hakları konusunda toplumsal çalışmalar ile fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalan, sosyal ve politik dışlanmaya ve her türlü ayrımcılığa uğrayan kadınlara hukuki, psikolojik, sosyal hizmet konularında danışmanlık hizmeti vermek ve dayanışma sağlamak, vermiş olduğumuz eğitimler ile farkındalık çalışmaları yapmaktır.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve şiddetin son bulduğu güne kadar amacımızı gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

 

 

İlyas DAŞTAN