Bankadan hastaneye birçok yerde güvenliği sağlamanın önemli etmenlerinden olan güvenlik görevlilerinin maaşları merak edilmektedir. Çalıştıkları kurumun özel ya da devlet kurumu olması durumuna ve kendilerine verilen yetkilerin genişliğine göre özel güvenlik görevlilerinin maaşları değişkenlik göstermektedir. İşte özel güvenlik maaşları…

Ozel Guvenlik Maaslari 8

Özel Güvenlik Görevlisi Ne Kadar Maaş Alıyor?

Özel güvenlik görevlisi maaşları çalıştıkları kurumlara, yetkilerine ve şehirlere göre değişkenlik göstermektedir. Lise mezunu özel güvenlik maaşları üniversite mezunu özel güvenlik görevlilerine göre daha düşüktür.

Özel güvenlik maaşları 2024 yılında ortalama aşağıdaki gibidir:

  • Silahsız özel güvenlik maaşları 17.000 TL’den başlarken silahlı özel güvenlik maaşları 22.000 TL’den başlamaktadır.

Hastane Özel Güvenlik Maaşı 2024 Ne Kadar?

Günümüzde hemen hemen her hastanede özel güvenlik bulunmaktadır. Hastane yoğunluklarından dolayı bazı zamanlarda gerginlikler çıkabilmekte ya da muayene ve sonuç sıralarında sorunlar olabilmektedir. Bundan dolayı durumlarda özel güvenlik görevlilerine hastanelerde ihtiyaç duyulmaktadır.

Kargaşaya sebep olacak durumların önüne geçmek için hastanelerde özel güvenlik görevlileri sıklıkla istihdam edilmektedirler. Bu da hastane özel güvenlik görevlisi maaşları ne kadar sorusunu akla getirmektedir. Çalışılan kurumun özel ya da devlet olması maaş miktarında önemli farklılıklar yaratmaktadır. Devlet hastanelerinde kadrolu olarak çalışmak da maaş tutarını etkilemektedir.

Genel olarak hastanede güvenlik maaşları şu şekildedir:

  • Hastane özel güvenlik maaşları 2024 yılı itibariyle 25.000 TL -34.500 TL seviyesindedir.
  • Devlet hastanelerinde ise maaşlar 30.000 TL’den başlamaktadır.

Ozel Guvenlik Maaslari 9

Banka Özel Güvenlik Maaşları Ne Kadar?

Özel güvenlik görevlilerinin yoğun olarak istihdam edildikleri diğer sektörlerden biri de bankalardır. Günümüzde özel güvenlik görevlisi bulunmayan banka bulunmamaktadır. Güvenliğe en çok ihtiyaç duyulan yerlerin başında bankalar gelmesinden dolayı banka özel güvenlik görevlisi maaşları da yüksek seviyelerde izlemektedir.

Banka özel güvenlik maaşları şu şekildedir:

  • Banka özel güvenlik maaşları 30.000 TL – 32.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. 

Havalimanı Özel Güvenlik Maaşları

Havalimanlarında yüzlerce yurt içi ve yurt dışı uçuş gerçekleşmektedir. Bu insan trafiği, bazı zamanlarda kargaşalara ya da istenilmeyen durumlara yol açabilmektedir. Ayrıca havalimanlarında işlenebilecek olası suçların da önüne geçilmesi için havalimanlarında özel güvenlik görevlileri istihdam edilmektedir.

Genel olarak havalimanı özel güvenlik maaşları şu şekildedir:

  • Havalimanı özel güvenlik maaşları ortalama 24.500 TL civarındadır.

Maaş miktarı havalimanın işletme politikalarına göre belirlenmektedir. Havaalanında çalışan güvenlikler, devlet kadrosundan görevlendirme ile çalışıyorsa daha yüksek tutarlarda maaş alabilmektedirler.

Ozel Guvenlik Maaslari 10

Silahlı Özel Güvenlik Maaşları Ne Kadar?

Özel güvenlik maaşları, güvenlik görevlisinin silahlı olup olmamasına göre değişkenlik göstermektedir. Silahlı güvenlik görevlileri daha çok banka gibi tehdit altında olan sahalarda görev almaktadırlar. Bundan dolayı silahlı özel güvenlik görevlilerinin maaşları silahsız özel güvenlik görevlilerinin maaşlarından daha yüksektir.

Silahlı özel güvenlik maaşları günümüzde şu şekildedir:

  • En düşük silahlı özel güvenlik görevlisi maaşı: 22.500 TL iken
  • En yüksek silahlı özel güvenlik görevlisi maaşı: 42.500 TL civarındadır.

Silahsız Özel Güvenlik Maaşları

Silah ruhsatı özel güvenliklerde maaş tutarını etkileyen etmenlerin başında gelmektedir. Daha az tehlike arz eden alanlarda çalışan silahsız özel güvenlik maaşları, silahlı özel güvenlik görevlilerinin maaşlarına göre daha düşük tutarlarda seyretmektedir. Silahsız özel güvenlik görevlileri genellikle öğrenci yurtları, alışveriş merkezleri, okul, oyun işletmeleri, spor salonları, tiyatrolar ve benzeri yerlerde görev almaktadırlar. Geniş çalışma alanına sahip olan silahsız özel güvenlik maaşları da merak edilmektedir.

Kurumdan kuruma farklılık gösteren silahsız özel güvenlik görevlisi maaşları aşağıdaki aralıkta bulunmaktadır:

  • En düşük silahsız özel güvenlik görevlisi maaşı: 17.000 TL iken
  • En yüksek silahsız özel güvenlik görevlisi maaşı: 29.000 TL civarındadır.

Ozel Guvenlik Maaslari 11

Devlette Güvenlik Görevlisi Maaşları

Devlette çalışan güvenlik görevlilerinin maaşları da merak edilenler arasındadır. Devlet güvenlik görevlisi maaşlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Eğitim durumu, medeni hal, çocuk sayısı, çalışılan il bu etmenlerin başında gelmektedirler. Kamuda özel güvenlikler hastane, adliye, Nüfus Müdürlükleri, Kaymakamlık gibi birçok yerde çalışabilmektedirler.

  • Kamuda kadrolu özel güvenlik maaşları 40.000 TL civarındadır.

Devlette özel güvenlik maaşları şu şekildedir:

  • Kadrolu Özel Güvenlik Görevlisi Maaşı: 40.000 TL - 45.000 TL
  • Hastane Özel Güvenlik Görevlisi Maaşları: 40.000 TL - 45.000 TL
  • Belediye Özel Güvenlik Görevlisi Maaşları: 40.000 TL - 45.000 TL

Özel Güvenlik Ne İş Yapar?

Özel güvenlik görevlilerinin çalışma alanları oldukça geniştir. Günlük hayatta birçok farklı mekânda karşılaşılan özel güvenlik görevlilerinin iş tanımları merak edilmektedir. Bu da akıllara Özel güvenlik ne iş yapar sorusunu getirmektedir.

Özel güvenlik görevlilerinin iş kapsamları şu şekildedir:

  • Görev aldıkları alandaki güvenliği sağlama ve tehlikelere karşı koruma.
  • Kimlik kontrolü yapma ve giriş çıkışları denetleme.
  • Belirli bir alanda gözetim ve takip görevlerini yapma.
  • Bazı şartlarda yasalara uygun olarak el koyma.
  • Terk edilmiş ya da bulunmuş eşyaları emanete teslim etme.
  • Özel güvenlik görevlileri, konser ve spor karşılaşmaları ile sahne gösterilileri ve benzeri etkinliklerde kişilere kimlik sorma, kişilerin üzerlerini detektörle arma, girişlerde eşyaları X-Ray ve benzeri cihazlardan geçirme yetkileri bulunmaktadır.
  • Ayrıca suç işlendiğini veya suç işleneceğini düşünüyorlarsa ilgili kolluk kuvvetlerine veya acil durum hizmetlerine bilgi verme ve gerekirse müdahale etme yetkileri de vardır.

Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Özel güvenlik nasıl olunur sorusu özel güvenlikler hakkında merak edilen diğer konular içinde yer almaktadır. Özel güvenlik görevlileri İçişleri Bakanlığı’nın izni ve denetimi altında faaliyet göstermektedirler. Giriş ve çıkış kontrolü, kimlik kontrolü, arama, kolluk kuvvetlerini bilgilendirme gibi görevleri bulunmaktadır.

Özel güvenlik görevlisi olabilmek için İçişleri Bakanlığı’ndan izinli eğitim kurumlarından silahsız 100 saat veya silah 120 saat olmak üzere eğitim alınması gerekmektedir. Ardından adayların Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yıl içinde 6 kez düzenlenen Özel Güvenlik Görevlileri (ÖGG) sınavına girerek en az 60 puan almaları gerekmektedir.

Özel Güvenlik Görevlileri sınavında başarılı olan kişiler, Vali onaylı sertifika alarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışma izni alma hakkıyla birlikte güvenlik görevlisi olabilmektedirler.

Ozel Guvenlik Maaslari 13

Özel Güvenlik Görevlisi Olmak İçin Ne Gerekli?

Özel güvenlik görevlisi olmak için ne gerekli sorusu bu konuda merak edilenlerin başında yer almaktadır. Özel güvenlik görevlisi olabilmek için sağlanması gereken bazı şartlar bulunmaktadır.

Özel güvenlik görevlisi olma şartları aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Silahsız olarak görev yapacaklar için en az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul mezunu olmak ve 18 yaşını doldurmuş̧ olmak
  • Silahlı olarak görev yapacaklar için en az lise mezunu olmak ve 21 yaşını doldurmuş̧ olmak.
  • Herhangi bir suç kaydı bulunmamak
  • Kamu haklarından yasaklı olmamak
  • Görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı bulunmamak
  • Özel güvenlik eğitimini başarıyla tamamlamış̧ olmak

Özel Güvenlik Görevlisi Kaç Saat Çalışır?

Özel güvenlik görevlilerinin çalışma saatleri ve çalışma şekilleri kurumlara göre farklılık göstermektedir. Bazı devlet kurumlarında mesai saatleri içinde çalışırken Bazı kurumlar da ise vardiyalı olarak çalışmaktadırlar.

ATSO Başkanı açıkladı… Türkiye gri listeden çıktı yatırım engeli aşılıyor ATSO Başkanı açıkladı… Türkiye gri listeden çıktı yatırım engeli aşılıyor

Özel güvenlik görevlileri genellikle günlük 12 saat çalışmaktadır. Gece vardiyasında ise görevliler 11 saat çalışmaktadırlar.

Kaynak: HABER MERKEZİ