Piyasalarda sadece patlıcan değil,  diğer sebze ve meyvelerin de fiyatı arttı, ama en çok artış patlıcanda yaşandı. Seracılar, kışa göre ekim alanlarının azaldığına dikkat çekerken, “ Topladığımız ürünü hemen pazara gönderiyoruz.  Ürünün az olduğunu duyduğumuzda boyları henüz istenilen düzeye gelmeyen patlıcanları bile topladık. Maalesef aşırı sıcakta seraya bile zor giriyoruz, ürün bile sıcaktan etkilendi. Birçok patlıcan fidanın sıcaktan yaprakları yandı. Buna rağmen piyasayı patlıcan ürününden yoksun bırakmamaya çalışıyoruz. Bu olayda fiyatlara yansıdı.” dedi.

https://antalyaningundemi.com/wp-content/uploads/2023/08/PATLICAN-FIYATI-PATLADI-4-Medium.jpg PATLICAN FİYATI PATLADI 1

PATLICAN YEMEĞİ SEVİLİYOR

Hanımlar her hafta pazara çıktıklarında yazılan Pazar listesi sebzelerinin arasında patlıcanın mutlaka olduğunu söylediler. Özellikle hem kurusu hem yaşının çocuklar tarafında da sevilerek tüketildiğini söyleyen hanımlardan Filiz Yanar,  Fatma Topbaş, Keriman Haldan ile Hatice Uncu, “Bu mevsimde patlıcanı bolca alıp konservesini yapıyor, geri kalanını da kurutuyorduk. Şimdi bunu yapmakta zorlanacağız. Çocuklar, imambayıldı, kıymalı patlıcan, kuru patlıcan dolmasını, odun ateşinde pişmiş yemeğini, közlenmişini, kızartmasını, pirinçli zeytinyağlı dolmasını, patlıcan oturtmasını çok severler. Ne yapalım çok değil ama azıcıkta olsa mecburen yapacağız, çocuklar seviyor.” şeklinde konuştular. Semt pazarlarında kiraz ve domatesin de fiyatı düştü. Konya- Karaman illerinden gelen kirazın bir bölümü ihraca giderken kalan bölümde iç piyasaya veriliyor. İç piyasaya verilen ürün fiyatı da toplama, nakliye gibi giderlerin artması kiraz fiyatına yansıdı. Hafta başında 15 liraya olan kiraz fiyatı 9 lira oldu. Kiraz meyvesini pazarda domates takip ediyor. Aynı nedenle domatesin de fiyatı düştü. Oysa bu aylarda domates fiyatları düşerken üreticiler üzülürken tüketicilerin sevinmesi gerekiyor ama buna rağmen sevinen yok.  Nedenini Araştırdığımızda vatandaşlar, domatesin geçen yıl aynı aylarda fiyatının çok daha düşük olduğunu söyledi. Tüketiciler ise alım gücünün zayıflaması nedeniyle domates fiyatı düşse bile maalesef alamayacaklarını ifade ederek,” Şimdi domatesi sandıkla almaya ekonomik yönden gücümüz yetmiyor. Bu kış böyle giderse evde kendi salçamızı yapamayacağız, dışardan almak zorundayız. Oysa geçen senelerde kışın salçaya para vermiyorduk. O salça parası cebimizde kalıyordu. “ şeklinde konuştu.

https://antalyaningundemi.com/wp-content/uploads/2023/08/PATLICAN-FIYATI-PATLADI-2-Medium.jpg PATLICAN FİYATI PATLADI 2

“KİRAZA NAZAR DEĞDİ”

Bölgede en güzel ve kaliteli kirazın yetiştiği Konya’nın Hadim ilçesinde kiraz üreticileri, bu yıl kirazdan umduklarını bulamadıklarını belirtti. Kiraz üreticileri, sezon başladığında hem üretim hem alım-satım çok iyi gidiyordu, sonra ne oldu anlamadık. Nazar mı? Değdi, acaba diye kendi kendimize söylendik. Fiyatlar bir anda alabora oldu. İhraçlık için ayrılan kirazlar 40 liradan 20 liraya, iç piyasa da 20 liradan 8 liraya kadar düşünce şok olduk. Bu duruma çok üzüldük, hala kimden neden kaynaklandı, anlamadık, tepetaklak oldu kiraz. Sezonun ortasına doğru biraz kıpırdanır gibi olduysa da geçen yıl ki kazancı yakalamadık. ” dedi.

https://antalyaningundemi.com/wp-content/uploads/2023/08/PATLICAN-FIYATI-PATLADI-3-Medium.jpg PATLICAN FİYATI PATLADI 3

SERACILAR DOMATESE ÜZÜLDÜ

Sebze meyve diyarı olan Kumluca ilçesindeki yüzlerce seralarda bu yıl her cins domates üretimi gerçekleşti. Piyasa ilk çıkan sera domatesi yüz güldürmüştü, seracılar olarak sezonun hep böyle gitmesi için “ DUA”  ettiklerini belirten Kumluca’ lılar, “Geçen yıl ki ilk sezonun üzerinde bir fiyatla domates piyasaya sunulunca,  hem şaşırdık, hem de çok sevinmiştik, arz-talep dengesine göre daha fazla ürün hal’ e gelince fiyatlar da ister istemez aşağıya çekilir gibi olduysa yine memnunduk.  Ne olduysa geçtiğimiz günlerde aşırı sıcakla birlikte üründe bir biri ardına olgunlaşınca topladık, hal’e götürdük, işte fiyatların düştüğünü o gün öğrendik, sezonun sevinci kursağımızda kaldı. Tarla domatesi çıkınca fiyatlar hepten aşağıya çekildi.” dediler. Turizmde olduğu gibi tarımında başkenti olan Antalya’nın Serik ilçesinde sera sebze üretimi Kumluca ilçesindeki üretimden daha az oluyordu. Bu nedenle Serik’te çok az alanda sera domatesi yapılıyor, ama tarla domatesi yüzlerce dönüm üzerinde ekimi gerçekleşiyor. Seriklilerde tarla domatesinin ilk anlarda fiyatının iyi olduğunu ama sonraları fiyatının düşmesinden yakındı.

https://antalyaningundemi.com/wp-content/uploads/2023/08/PATLICAN-FIYATI-PATLADI-1-Medium.jpg PATLICAN FİYATI PATLADI 4

AYFER ŞİMŞEK ÖZEL HABER